Noua linie dură a Italiei în privinţa politicii migratorii este un mesaj prin care le cere celorlalte ţări din Uniunea Europeană să îşi joace rolul pe care îl au, a declarat ministrul de Externe, Antonio Tajani, într-un interviu apărut astăzi şi citat de AFP, informează Agerpres.
În opinia şefului diplomaţiei italiene, primirea de către Franţa a unei nave umanitare a SOS Mediterranee care a vrut să debarce în Italia arată că această strategie funcţionează, chiar dacă Parisul nu a confirmat o astfel de ofertă şi a condamnat "comportamentul inacceptabil" al Italiei.
Noul guvern de extremă-dreapta, condus de Giorgia Meloni, a permis ca două nave umanitare să acosteze în Sicilia în weekend, dar numai migranţii cei mai vulnerabili au primit dreptul de a debarca într-o primă fază, în special femei şi minori.
În faţa presiunii unor ONG-uri, care au atras atenţia asupra condiţiilor de igienă de la bord, ceilalţi pasageri au putut debarca la rândul lor ieri seară.
Întrebat de jurnalişti, Tajani a confirmat că această abordare selectivă este un semnal. "Iar decizia preşedintelui (francez Emmanuel) Macron de a deschide portul Marsilia pentru Ocean Viking arată că ceva se mişcă", a spus el.
"Suntem recunoscători Franţei, care şi-a arătat dorinţa de a lua o decizie care reduce presiunea asupra Italiei, demonstrând că ea înţelege necesitatea unei abordări ferm solidare între ţările din UE", a declarat Tajani.
Ieri seară, serviciul de presă al premierului Giorgia Meloni a transmis că mulţumeşte Franţei care, potrivit ei, ar fi acceptat să primească Ocean Viking în unul dintre porturile sale, cu 234 de migranţi la bord.
Astăzi, însă, purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Olivier Veran, a cerut Italiei "să îşi joace rolul" şi "să îşi respecte angajamentele europene" primind Ocean Viking, care se află în continuare în apele teritoriale italiene.
Dând asigurări că Italia respectă dreptul internaţional, Tajani a precizat că guvernul va ridica problema imigraţiei la Consiliul de Miniştri al UE de săptămâna viitoare.
Roma vrea "un acord pentru a stabili, pe bază de populaţie, cum sunt relocaţi în diferite ţări migranţii care au drept de azil", a spus el.
Italia face de asemenea presiune ca UE să încheie acorduri cu ţări din Africa de Nord pentru a-i împiedica pe migranţi să plece şi "să îi aresteze pe traficanţi, care distrug motoarele bărcilor lor".