Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a precizat că raportul Inspecţiei Judiciare privind cercetarea lui Kovesi nu este confideţial

(F.C.)
Anticorupţie / 25 februarie 2018

Tudorel Toader

Tudorel Toader

Actualizare Judecătorul Horaţius Dumbravă: Evenimentele legate de cererea de revocare din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi "capătă accente grave, de evidentă încălcarea a regulilor de bun simţ juridic"

Judecătorul Horaţius Dumbravă, fost preşedinte al CSM, afirmă că evoluţia evenimentelor legate de cererea de revocare din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi "capătă accente grave, de evidentă încălcarea a regulilor de bun simţ juridic", făcând referire la publicarea de către Tudorel Toader a acţiunii disciplinare formulate de Inspecţia Judiciară împotriva procurorului-şef al DNA, document care nu ar fi fost destinat publicităţii.

El spune că CSM si Inspecţia Judiciară nu pot rămâne ''pasive'' la încălcarea independenţei sistemului judiciar prin publicarea unor documente care nu sunt publice.

"Evoluţia evenimentelor legate de cererea de revocare a procurorului-şef DNA capătă accente grave, de evidentă încălcare a unor reguli elementare de bun simţ juridic. Mass-media a scos în evidenţă faptul că ministrul Justiţiei a publicat, în susţinerea unuia din argumentele revocării, un document emis de Inspecţia Judiciară, care nu e destinat publicităţii: acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară, ai căror subiecţi sunt doamna Kovesi şi domnul Marius Iacob, pe de-o parte, şi Inspecţia Judiciară, pe de altă parte ca titular al acţiunii disciplinare", arată Dumbravă într-o postare pe pagina sa de Facebook.

"E mult prea grav ce s-a întâmplat pentru a nu avea măcar o reacţie a acestor instituţii menite să sancţioneze derapaje de la încălcarea independenţei sistemului judiciar şi a membrilor săi", punctează el.

Judecătorul mai arată că publicarea unei acţiuni disciplinare de către o persoană care nu e parte într-un proces încalcă dreptul la apărare pe care îl au părţile în cauza respectivă.

"Pentru că orice magistrat ştie un lucru elementar (oare procurorii care au contribuit la acest raport ştiu?): că un proces (inclusiv cel disciplinar) nu este public decât în două situaţii expres şi limitativ prevăzute de lege: şedinţele de judecată şi pronunţarea hotărârii; doar în aceste etape procedurale procesul are caracter public. În niciun caz actele procedurale ale unui proces. Or, publicarea unei acţiuni disciplinare de către o persoană care nu e parte într-un proces, cum este ministrul justiţiei, deşi are cunoştinţă de această acţiune, încalcă principiul legalităţii şi al dreptului la apărare pe care-l au părţile în cauza respectivă", explică fostul preşedinte CSM.

Horaţius Dumbravă ţine să remarce şi "ironia situaţiei", respectiv imaginea negativă pe care şi-a creat-o DNA, când au apărut în presă, pe larg, detalii din procese penale nefinalizate, dând exemplu unei hotărâri din 2014 a plenului CSM când s-a stabilit că procurorul şef al Direcţiei nu a asigurat confidenţialitatea unor date, punând presiuni pe judecătorii ÎCCJ.

"Nu pot, însă, să nu remarc o altă ironie a situaţiei: una din problemele şi, corelativ, imaginea negativă pe care şi-a creat-o DNA în unele situaţii legate de cauze penale concrete este faptul că au apărut detalii din procese penale nefinalizate, pe larg, în presă. Că DNA a fost sau nu de vină, e de discutat în multe cazuri. Însă, Plenul CSM, în decembrie 2014, a indicat încălcarea independenţei justiţiei de către procurorul-şef DNA, doamna Kovesi, prin faptul că, în calitate de şef de instituţie, nu a asigurat confidenţialitatea unor date, punând astfel presiuni nejustificate pe judecătorii de la ÎCCJ ce aveau de soluţionat anumite cauze (deci nu erau finalizate)", conchide Dumbravă.

(F.C.)

-----------------

Actualizare Judecătorul Cristi Danileţ, fost membru în CSM, afirmă că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, poate, în anumite condiţii, încălca legea şi influenţa Consiliul Superior al Magistraturii odată cu publicarea acţiunii disciplinare formulate de Inspecţia Judiciară împotriva procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Fostul membru CSM subliniază că afirmaţiile sale sunt susţinute şi de lista de documente de interes public de pe site-ul Inspecţiei Judiciare, ''care prevede în mod expres că acţiunile disciplinare sunt publice numai după rămânerea definitivă a soluţiei CSM''.

"În calitate de fost membru CSM, spun în mod ferm: Ministrul nu poate publica documente din dosarul disciplinar vizând un magistrat, cât timp acesta nu este soluţionat definitiv şi datele cu caracter personal, inclusiv numele şi prenumele, nu sunt anonimizate! (...) Publicarea unui document din dosarul disciplinar al unui magistrat aflat în curs de soluţionare încalcă principiul separaţiei puterilor din stat - ministrul influenţează CSM, organ din cadrul autorităţii judiciare; încalcă dreptul la proces echitabil al magistratului - ministrul încalcă prezumţia de nevinovăţie a celui cercetat; încalcă legea cu privire la protecţia datelor cu caracter personal - dacă nu sunt eliminate asemenea date; şi poate constitui în anumite condiţii chiar infracţiunea prevăzută de articolul 304 Codul penal", arată Cristi Danileţ, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Reacţia lui Danileţ vine după ce Ministerul Justiţiei a publicat, vineri, pe pagina de internet a instituţiei, raportul privind activitatea managerială a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

(F.C.)

------------------

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spune că raportul Inspecţiei Judiciare privind cercetarea disciplinară a Laurei Codruţa Kovesi, publicat în susţinerea celui de revocare, este finalizat şi nu are caracter confidenţial.

"În primul rând, într-o conferinţă de presă cineva a folosit părţi din conţinutul şi concluziile respectivului raport. În al doilea rând, raportul este publicat, este public deja pe o revistă electronică de profil juridic. În al treilea rând, articolul 48 din legea 317/2004 privind funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii îi conferă raportului caracter confidenţial şi nu secret, atâta timp cât este în lucru la Inspecţia Judiciară, atâta timp cât nu s-a pus rezoluţia şi raportul nu este încă trimis la CSM. Raportul despre care vorbiţi este finalizat, are rezoluţie, trimis la Inspecţia Judiciară. Prin urmare, nu intră nici sub caracterul confidenţial, darămite sub cel de secret sau secret de serviciu. În al patrulea rând, înainte de a-l face public am consultat specialiştii în păstrarea datelor clasificate din MJ, spunându-mi-se că nu este nicio problemă", a explicat Tudorel Toader, sâmbătă, la Antena 3.

Pe lângă raport, Ministerul Justiţiei a publicat şi 11 anexe care conţin rapoarte ale Inspecţiei Judiciare, decizii ale Curţii Constituţionale, un aviz şi un raport al Comisiei de la Veneţia, comunicate de la Inspecţia Judiciară, un raport de activitate pe anul 2006 al Ministerului Public şi Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor.

Raportul privind activitatea managerială de la DNA are 36 de pagini şi conţine declaraţia făcută joi seară de ministrul Tudorel Toader.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb