Ministrul Mediului a participat la deschiderea primului punct de subtraversare a râului Prut

V.S.
Miscellanea / 4 septembrie 2023

Ministrul Mediului a participat la deschiderea primului punct de subtraversare a râului Prut

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a luat parte, luni, la inaugurarea lucrărilor la primul punct de subtraversare a râului Prut cu apă potabilă în localitatea Măcăreşti din Raionul Ungheni, Republica Moldova, potrivit Agerpres.

La evenimentul care a avut loc la grădiniţa Izvoraş, din localitatea Măcăreşti, Republica Moldova, au fost prezenţi şi ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Andrei Spînu, şi ministrul Mediului din ţara vecină, Rodica Iordanov.

De asemenea, au fost prezenţi şi preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, şi reprezentanţi ai companiei ApaVital din România şi Republica Moldova.

Grădiniţa Izvoraş este una dintre primele instituţii care beneficiază de sistemul de alimentare cu apă operaţionalizat de compania ieşeană ApaVital, valoarea investiţiei fiind de aproximativ 2,5 milioane de lei.

"Am putut să văd stadiul acestor lucrări, cum se implică autorităţile din judeţul Iaşi şi compania ApaVital în a fi furnizor de apă potabilă nu doar pentru această regiune, dar şi pentru Republica Moldova. Este fără îndoială un exemplu foarte concret, un exemplu foarte frumos de sprijin transfrontalier în care îi ajutăm pe fraţii noştri de dincolo de Prut nu doar cu lemne de foc în sezonul rece, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, dar şi cu apă potabilă", a declarat, la întoarcerea în Iaşi, ministrul Mircea Fechet.

Oficialul român a declarat, totodată, că în timpul vizitei de luni din Republica Moldova a stabilit cu omologul său, Rodica Iordanov, ca în cursul lunii octombrie să fie stabilită o întâlnire de lucru.

"Vom avea, cel mai probabil în luna octombrie, o şedinţă de lucru la Chişinău pentru a definitiva toate proiectele aflate în desfăşurare, şi mă bucur în contextul schimbării climatice. Schimbările climatice nu se opresc la graniţa dintre state. Ele afectează aceste comunităţi, cât şi comunităţile din Republica Moldova. M-am bucurat să văd exemple de bună practică în gestionarea apei potabile. Apa este o resursă căreia îi alocăm o prioritate deosebită la Ministerul Mediului, deoarece în contextul schimbărilor climatice în următorii 20 de ani, fie că vorbim despre apele supraterane, fie că vorbim de apele subterane, ar trebui să fim precauţi cu modul în care gestionăm apa", a declarat ministrul Fechet.

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a arătat că această primă subtraversare se va completa cu proiectul Raionului Nisporeni şi al Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru pentru alimentarea cu apă potabilă a 13 localităţi din raioanele Nisporeni şi Ungheni. Tot în această etapă se vor demara proiectarea şi obţinerea autorizaţiilor pentru traversările de la Sculeni şi Tabăra, destinate alimentării cu apă potabilă a localităţilor din Raioanele Făleşti, Glodeni şi Ungheni.

Conform proiectului ApaVital, în cea de a doua etapă a proiectului, se va trece la execuţia traversărilor de la Sculeni şi Tabăra şi demararea proiectării şi obţinerea de autorizaţii pentru apeductele de la Ungheni.

În cea de-a treia etapă, ultima, se vor construi trei apeducte de mare capacitate pe podul rutier de la Ungheni, destinate aprovizionării cu apă potabilă a Raionului Ungheni, precum şi a raioanelor învecinate.

"Prin acest proiect ambiţios al ApaVital, concretizat prin prima subtraversare a râului Prut pentru apeductul Măcăreşti, va urma şi conectarea a încă trei raioane, Nisporeni, Făleşti şi Glodeni. Demonstrăm că în această colaborare dintre România şi Republica Moldova am reuşit să depăşim evenimentele simbolice, iar astăzi vedem acţiuni concrete, proiecte care au un impact real în vieţile oamenilor", a mai spus preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb