Ministrul Mediului, Costel Alexe, acuză o campanie de fake-news pe tema exploatărilor forestiere din ţara noastră şi spune că s-a ajuns la o stare de dezinformare publică în care orice camion care transportă legal material lemnos este considerat transport ilegal şi orice transport de buşteni pe calea ferată este considerat o "prăduire" a pădurilor României.
Costel Alexe a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că această campanie de fake-news doreşte să inducă ideea unei catastrofe ecologice în pădurile din România.
"Mă refer la fake-news-urile pe tema exploatărilor forestiere. Este o campanie agresivă şi cred că fără precedent în România, demarată în această perioadă grea pentru ţara noastră, grea pentru Europa. Zilnic este lansată şi alimentată pe Facebook, pe reţele de socializare, o avalanşă de mesaje toxice. Am văzut şi eu poze, videoclipuri, cu zeci de mii de share-uri. Acestea au un singur scop: să vă inducă tuturor ideea unei catastrofe ecologice în pădurile româneşti. Populaţia nu are nicio vină, orice om de bună credinţă din ţara asta, asaltat de atâtea informaţii mincinoase, îmbrăcate în forma adevărului, nu are cum să reacţioneze altfel", a afirmat ministrul.
El a spus că s-a ajuns la o stare de dezinformare publică în care orice camion care transportă material lemnos este considerat transport ilegal.
"Unde am ajuns după atâta campanie de fake-news? La o stare de dezinformare publică în care orice camion care transportă legal material lemnos în ţara noastră este considerat transport ilegal. Simplă existenţă a transporturilor de masă lemnoasă este dovada jafului din pădurile României, fără nici cea mai mică dovadă că cei care promovează astfel de informaţii să aibă certitudinea sau informaţia sau dovada că acolo s-a produs o ilegalitate. Orice explicaţie, informaţie oferită de Ministerul Mediului, de autorităţile publice centrale nu este veridică şi evident este considerată o protejare a cadrului mafiot sau ilegal din ţara noastră. Orice transport de buştean care are loc pe Căile Ferate ale României este dovada clară a prăduirii pădurilor României şi evident exportul lor către străini", a mai spus Costel Alexe.
El a spus că în acest an niciun tren cu buşteni nu a fost exportat.
"În ultimele două săptămâni circulă tot felul de astfel de imagini, clipuri video cu trenuri cu buşteni care traversează România, în cadrul campaniei că se taie pădurile României şi sunt trimise la export în ţări din Europa sau în alte părţi. Aş vrea să îi asigur pe toţi cei de acasă că sunt şi voi rămâne un om de bună credinţă, că voi face tot ce îmi va sta în putinţă să respectăm cadru legal şi evidenţă protejăm pădurile României. Toate aceste imagini, dragi români, care le-aţi văzut acum şi care care sunt promovate în spaţiul public pe reţele de socializare în ultima lună sunt doar nişte manipulări. Aş vrea să vă spun foarte clar: niciun tren cu material lemnos, buştean, nu a plecat din România către ţări din Europa sau în alte părţi.(...) În 2020 niciun tren cu buştean nu a fost exportat din ţara noastră către vreo altă ţară din Europa, nici pe calea ferată şi evident nici în punctele de descărcare de la Giurgiu, Galaţi sau Constanţa", a explicat ministrul.
El a precizat că România este un importator de material lemnos şi în acest an au intrat în ţara noastră mii de vagoane cu buşteni.
Costel Alexe a menţionat că în ţara noastră se pot exporta 18 milioane de metri cubi de material lemnos, transmite News.ro.
1. Nu-i fake-news
(mesaj trimis de anonim în data de 14.04.2020, 13:43)
O confirmă marile mașini cu lemn subțire și nu MATUR, care circulă nestingherite.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.04.2020, 22:13)
LEMNUL SUBTIRE REZULTA DIN LUCRARILE DE RARITURI CARE SE PRACTICA IN PADURI PENTRU A SE ASIGURA O DENSITATE NORMALA A ARBORILOR. IN CAZ CONTRAR ARBORII S-AR SUFOCA RECIPROC SI
PADURILE AR FI TRANSFORMATE IN HATIS. DE LA SFARSITUL SECOLULUI XIX PADURILE ROMANIEI SUNT
GOSPODARITE DUPA MODELUL GERMAN IN ACEST MOD.
S-A CREAT O LEGENDA PRIVIND PADURILE VIRGINE ALE ROMANIEI. NU MAI EXISTA DE MULT ASA CEVA.
ACTUALUL FOND FORESTIER ESTE CONSTITUIT DIN PADURI PLANTATE SI PARTIAL REGENERARI NATURALE SUB INDRUMAREA SILVICULTORILOR.
2. Asta e
(mesaj trimis de Importat în data de 14.04.2020, 13:57)
Trump mioritic orice nu ii convine automat e fake news
3. fără titlu
(mesaj trimis de Sulaina Channel penalist în data de 14.04.2020, 14:17)
Prima data ne spune ca in anul 2020 nu s-a exportat nici un bustean dupa care in urmatoarea propozitie ca " în ţara noastră se pot exporta 18 milioane de metri cubi de material lemnos" :-)...Apropos ne mai precizeaza "că România este un importator de material lemnos şi în acest an au intrat în ţara noastră mii de vagoane cu buşteni"...ne poate spune stimabilu daca am importat respectivii busteni din Austria?:-)
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.04.2020, 22:17)
ESTE VORBA FIE DE O GRESEALA DE EXPRIMARE . 18 MIL M3 REPREZINTA CANTITATEA DE MASA LEMNOASA CARE SE EXPLOATEAZA ANUAL DIN ROMANIA
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.04.2020, 14:22)
bai alexe, bai penibilule, mars la cotet! cum apare o stire care nu ii place bossului, cum e fake news!
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.04.2020, 16:59)
In sfarsit si-a revenit.
Are dreptate...desi pana acum.statea de vorba doar cu ong-urile, acum se pare ca incepe sa inteleaga cum stau lucrurile.
Domnilor, fondul forestier este ultima resursa. Silvicultura romaneasca este denigrata constant de cei cu interese. Deschideti ochii. De ce nu pazeste jandarmeria padurile? Ca tot au demonstrat ca sunt capabili...
De un an in tara intra lemn din italia, austria si mai ales cehia. Dati un search pe google, e simplu
6. Minți cu nerusinare
(mesaj trimis de Miha în data de 14.04.2020, 17:45)
Minți cu nerușinare, Tov Alexe! Romanii NU mai sunt prostii de altădată. Dacă căutați pe google earth, in Parcul Național Retezat, se mai văd câțiva brazi și in jurul lor o mare întindere de cioturi. Verificați informația cu aplicația gratuită google earth. Așa ca lasă minciunile și manipulările Pinocchio.
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.04.2020, 19:09)
Dar du-te pe teren poate acele" cioturi" au un panson la baza, adica sunt marcate. Poate nu tot retezatul este rezervatie...poate....poate.
Sau poate ai dreptate, dar asta nu inseamna ca tot lemnul taiat este taiat ilegal. Nu trebuie sa generalizam. Asa cum exista coruptie in toate domeniile, asa cum si privatii se fofileaza de la plata prin fel si fel de inginerii financiare, sau incurajeaza munca la negru prin remunerarea cu salariul minim pe economie a angajatilor, doar pe hartie, asa este si sistemul pe care il critici. Insa, repet, nu trebuie sa generalizam.
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.04.2020, 20:47)
Nu tot lemnul, dar jumătate da! Adică jumătate legal, iar jumătate ilegal! Nu-i destul? Si in loc cat se plantează? Mai nimic!
6.3. Ce importanță are dacă e tă (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.04.2020, 21:12)
sau nu? Pot să taie tot, să rămână pustiu, important e să fie legal?
6.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.04.2020, 22:59)
Hartia igienica se face din lemn, ok?