MINISTRUL MEDIULUI:  "Guvernul va adopta săptămâna viitoare strategia pentru schimbări climatice 2016-2030"

Mina Irina
Politică / 15 septembrie 2016

Guvernul va adopta săptămâna viitoare strategia naţională pentru schimbări climatice pentru perioada 2016-2030, care va cuprinde măsuri concrete ce vor fi luate în fiecare domeniu economic în parte, cu termene şi alocare bugetară, a declarat, astăzi, ministrul Mediului, Cristiana Paşca-Palmer, potrivit unor surse din presă.

"Nu ne limităm doar la implementarea legislaţiei europene în acest sector. În cursul săptămânii viitoare se va adopta strategia naţională de schimbări climatice pentru perioada 2016-2030 şi planul de acţiune pentru schimbări climatice pe care România l-a elaborat cu sprijinul Băncii Mondiale în ultimii trei ani şi care prevede, pentru fiecare domeniu economic în parte, acţiuni foarte concrete, cu termene şi alocare bugetară, pentru a putea pe fiecare domeniu, pe agricultură, pe transporturi, pe domeniul energiei, cele care un impact cel mai mare în domeniul schimbărilor climatice, să se ia măsurile necesare", a spus ministrul Mediului.

Ea a amintit că, în România, la nivel naţional, datele climatice de peste 100 de ani arată o creştere a temperaturii medii a aerului, precum şi a frecvenţei şi intensităţii unor fenomene meteorologice periculoase.

"În România, temperaturile au înregistrat o creştere a mediei anuale de 0,4 grade Celsius. Chiar dacă la prima vedere această creştere de temperatură poate părea insignifiantă, ea influenţează extrem de mult caracteristicile sistemului climatic, cu efecte directe pe plan regional. În ultimii ani deja se poate observa o creştere a nivelului şi intensităţii precipitaţiilor, valuri de căldură cu o durată şi frecvenţă din ce în ce mai mare, acutizarea fenomenului de secetă. Creşterea nivelului precipitaţiilor duce la inundaţii intense pe cursurile de apă şi în zone costiere", a arătat Paşca-Palmer.

Potrivit acesteia, ultimii 16 ani au fost cei mai călduroşi din istoria măsurătorilor meteorologice, anul 2015 fiind cel mai cald.

Ministrul a amintit de seceta puternică din anii 2012, 2015 şi din acest an, de tornadele şi vijeliile din vara acestui an din Botoşani şi Mureş sau cea din vara anului 2002 din judeţul Ialomiţa. "Până acum câţiva ani, meteorologii susţineau că tornadele nu sunt evenimente care se formează în România, dar iată că realitatea începe să contrazică acest fapt", a precizat ea.

Paşca-Palmer a mai spus că, în continuare, clima României va resimţi schimbări majore, din cauza modificărilor climei globale şi regionale.

"Potrivit scenariilor elaborate de meteorologii români, este posibil ca temperatura medie din ţara noastră să crească până la finele acestui secol cu aproximativ 2 grade Celsius iarna şi cu 4 grade Celsius vara. Totodată, va exista şi o intensificare a apariţiei fenomenelor extreme, creşterea numărului de zile din cursul anului cu precipitaţii extreme şi, implicit, a inundaţiilor", a adăugat ministrul Mediului, conform aceloraşi surse.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb