Sistemul românesc de îngrijire a persoanelor adulte cu dizabilităţi se confruntă cu o lipsă de specialişti dar are şi o problemă de atitudine, consideră ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru.
Aceasta a anunţat, miercuri, că autorităţile vor face o diagnoză a tuturor situaţiilor din astfel de centre.
Violeta Alexandru, într-o conferinţă susţinută la sediul ANDPDCA, a precizat: "Avem o problemă în sistem de lipsă de specialişti care să lucreze cu beneficiarii noştri de servicii de sociale, dar şi o problemă fundamentală de atitudine. Ceea ce voi încerca împreună cu doamna preşedinte (Mădălina Turza, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii n.r.) este să punem lupa pe aceste situaţii şi să nu le mai tolerăm. Vom merge dacă este necesar în toate aceste centre şi cât vom reuşi prin mecanismul pe care îl creăm şi în care avem în vedere să cooptăm, inclusiv ONG-uri, vom face în foarte scurtă vreme o diagnoză a tuturor situaţiilor, care în opinia mea reprezintă nişte abuzuri ale dreptului omului", a precizat
Ea a precizat că trebuie gândite soluţii instituţionale cu măsuri clare şi imediate pentru ca România să răspundă obligaţiilor pe care şi le-a asumat.
Aceasta a dat exemplul Centrului de recuperare şi reabilitare neurospsihiatrică pentru adulţi cu handicap de la Urlaţi din judeţul Prahova pe care l-a vizitat marţi seara şi unde a constatat că tipurile de sprijin nu sunt adaptate corespunzător nevoilor.
Ministrul susţine că persoanele cu anumite dizabilităţi intelectuale nu ar trebui să stea în aceste centre împreună cu persoane care au probleme sociale, iar statul nu se implică suficient pentru oferirea unor posibilităţi de de a interacţiona cu comunitatea.
Ministrul Muncii a susţinut i o conferinţă la Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA), în care au fost prezentate direcţiile de acţiune ale instituţiei.
1. specialisti in sistem pt beneficiari
(mesaj trimis de ion ion în data de 28.11.2019, 00:38)
referitor ca sant pers cu dizabilitati institutionalizate cu probleme sociale si evaluarea ai trimite la gr 3 desii pot avea gr usor de handicap, pt a se realiza ceea ce cere uniubnea europeana , si la acest nivel sant probleme in ceea ce priveste evaluarea beneficiarilor pt a proteja anumite pers si trecute in gr 2, sau 3 desii cred ca usor este corext sa se ăuna acolo unde este cazul, pers cu dizabilitati unse sant apte de a se recalifica sa fie activi pe piata muncii asta se intampla la vn - odobesti, evaluarile unor comisii speciale din cadrul anpd confirma cele spuse . statu roman ofera servicii, alternative , dar asa sa lucrat timp de 25 de ani, unde se sustin abuzurile si sant de peste 4 ani de ce sa nu recunoastem de peste 20 de ani acesta wste sistemu unde greu de gasit mentalitati pt oferirea de servicii sau munca pt aceasta categorie din pacate mentalitatile se schimba greu in astfel de centre