MINISTRUL MUNCII DESPRE PILONUL 2: Un lucru bun este diminuarea comisionului de administrare

V.D.
Macroeconomie / 14 ianuarie 2019

Marius Budăi

Marius Budăi

Pilonul 2 de pensii continuă, iar un lucru bun care s-a întâmplat în acest sector este diminuarea comisionului de administrare de la 2,5% la 1%, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, duminică seara, la Antena 3.

"Un lucru bun întâmplat, şi eu aş fi fost chiar mai abrupt aici, este diminuarea comisionului (de administrare, n.r.) de la 2,5% la 1%. Noi, românii, dacă contribuiam la Pilonul 2 de pensii, viram 2,5%, plăteam 2,5% acestor administratori (de fonduri de pensii pe Pilonul 2, n.r.) doar pentru că ne ţineau banii. Doar pentru că le livram bani acolo. Această măsură a fost luată la început, când aceşti administratori de fonduri nu aveau bani şi nu aveau randamentul banului, pentru o perioadă de tranziţie până se pun pe picioare şi încep să producă din banii pe care îi au. M-aş fi gândit, poate, să fie comisionul zero, pentru că eu îţi dau nişte bani ca tu să mi-i ţii şi să produci plus valoare cu ei. Acesta este sistemul. Banii puşi acolo trebuie să aibă un randament anume. Să spunem că nu s-a vrut să se bulverseze sistemul şi s-a lăsat acel comision de 1%. Scăderea comisionului a supărat cu siguranţă, pentru că era un comision şi o valoare de bani care intra când eu îţi puneam ţie, administrator de fond de pensii pe Pilonul 2, banii în cont, pentru că îţi dădeam banii. Asta am înţeles-o în primii ani, când nu ai activitate, când nu ai fonduri ca să îţi poţi produce plus valoare . Nu înseamnă că la nesfârşit trebuie să rămână aşa", a subliniat ministrul Muncii.

Referitor la scăderea contribuţiilor de la 5,1% la 3,75%, Budăi a precizat că în cifră absolută contribuţiile sunt aceleaşi, în condiţiile în care procentul de 3,75% se aplică la valoarea salariului după trecerea contribuţiilor la angajat.

"Raportam 5,1% la valoarea salariului fără trecerea contribuţiilor, iar când raportăm 3,75% la valoarea cu tot cu trecerea contribuţiilor în cifră absolută este aceeaşi cifră. Noutatea vine din posibilitatea unui beneficiar să opteze, dar nu mai devreme de cinci ani de contribuţie în Pilonul 2, şi cu menţiunea că nu îşi poate retrage banii, ce a cotizat până acum rămâne în acel sistem. Dacă el consideră că acele fonduri de pensii nu au un randament destul de mare şi nu câştigă nimic poate opta pentru a vira banii în Pilonul unu", a explicat sursa citată.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Idiotul asta nici nu stie cum functioneaza Pilonul 2...auzi tu, sa lase comisionul de adminsitrare zero...pai din ce sa mai traiasca aia? sa faca munca patriotica? Banii pe care ii administreaza si ce produc ei sunt ai deponentilor, idiotule!

    1. Idiot esti tu, alin. Ministrul a mai spus asta "când nu ai fonduri ca să îţi poţi produce plus valoare . Nu înseamnă că la nesfârşit trebuie să rămână aşa"

      Pentru cei ca tine care nu stiu, acum Pilonul 2 are peste 40 mld lei active si obtine profituri din comisionul anual de administrare. Ministrul spune ca in primii ani cand nu existau aceste active, se justifica un comision oneros ca cel de 2.5%. Foarte bine ca a fost redus. Trebuia eliminat. 

      bubuie de destept mistrul tau cu facultate la 30+ prin spiru haret. e doxa calusarul

      Anonimule...societatile care administreaza fondurile de pensii au venituri dintr-un singur element - comisionul de administrare care se aplica la sumele incasate. Restul se transfera in activul pe care il administreaza, si care este integral al deponentilor. Daca elimini comisionul de administrare....cu ce se finanteaza administratorul? Cumva cu gargaunii din capul vostru?

      Esti in eroare, draga alin.

      Societatile care administreaza comisionul colecteaza 0.05% lunar (deci 0.6% pe an) din valoarea activului! Deci la active de ~49 miliarde de lei (Ian 2019) => 294 milioane de lei pe an doar din comisionarea activului. 

      Iar activul creste luna de luna datorita influxului generat de noile contributii lunare.

      Asa ca administratorii fac sute de milioane de lei pe an pentru niste performante jenante (anul trecut randamentul fondului meu a fost de -1,1%!) 

    Voi astia de la PSD, sa ii multumiti aluia de v-a sfatuit cu manevra asta de la Pilonul 2, pe care ati facut-o in decembrie cu OUG 114. Veti reusi elegant sa beliti Pilonul 2, si nimeni nu va putea sa va acuze de nationalizare. Sa vedem:

    - comision diminuat de la 2,5% la 1%. Din care 0,5% dai la Casa de Pensii, ramane 0,5%. Din care, conform legislatiei actuale, mai dai si la ASF 0,3%. Practic, fondurile de pensii raman cu 0,2%. Voi PSD va laudati ca ati redus comisionul, multi din piata jubileaza ca administratorilor de fonduri li s-a taiat din profit, ca prea stateau pe bani si nu faceau nimic (si cam asa e), dar putini vad ca, cu 0,2% aia nu prea mai au motiv sa faca business 

    - trebuie sa isi majoreze capitalul social, cam toti cu 10% din contributii. Si probabil ca e vorba de contributiile incasate pana acum, nu de ce vor incasa de acum incolo. Scrie in calculele ASF, sunt zeci de milioane de EUR pe care trebuie sa le aduca fiecare administrator. Bani pe care ii scoate din buzunar si trebuie sa cam stea cu ei in banca, ca nu prea poate sa faca mare lucru cu ei. Cuplat cu reducerea comisionului, asta inseamna sa aduci bani, pe care sa stai de pomana, si sa faci si mai putini bani. Practic, de ce ar trebui sa mai vrea oamenii aia sa faca business aici? Dar si mai putini vad asta 

    - oamenii se pot retrage din Pilonul II si sa treaca la Pilonul I. Aici mai asteptam putin, va mai dura ceva pana se va intampla asta, dar cine are rabdare, castiga. 

    Intre timp, voi de la PSD mai faceti ceva bla-bla, mai ziceti ca ati taiat comisionul (si ca e bine pentru oameni), mai ziceti ca administratorii fondurilor trebuie sa foloseasca banii de majorare pentru a obtine cota de piata si a lucra in interesul viitorilor pensionari, ca trebuie sa fie activi si sa nu se bazeze doar pe banii din comisionul ala care era 2,5% (stiind foarte bine ca aia sunt niste frecangii care stau pe bani si nu pot sa faca asa ceva oricum). Si, usor-usor, toti administratorii de fonduri de pensii vor iesi, oamenii vor veni la Pilonul 1 si voi va veti atinge scopul, fara sa fi nationalizat si iesind si cu ideea ca i-ati ajutat pe oameni. 

    Daca va mai iese si scaderea ROBOR sub 2%, facuta de banci ca sa nu plateasca taxa pe lacomie, deja mai aveti un mandat in 2020. Lasa ca nu avem buget, ca banii de pensii vor fi cheltuiti stupid, cu astea va descurcati.

    Cum ziceam, sa il felicitati pe ala care v-a dat ideile astea si sa-l umpleti de bani, a fost genial. 

    1. Stai linistit nu mai pupa astia un mandat asa usor!

      Va fi coalitie cu neamtul presedinte in continoare, se vor corecta prostiile astora.

      Si speram ca cei care merita sa se intoarca in inchisoare. 

      Doar daca "clasa de mijloc" nu se mai p..a pe el de vot.

      Un ROBOR sub 2% va avantaja pe cam pe toata lumea (mai putin pe banci): persoanele fizice, firme si Stat. Sumele disponibilizate de scaderea ratei e foarte probabil sa intre in "consum".

    Boul tot bou pana moare!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb