MINISTRUL MUNCII:  Suntem conştienţi de lipsa forţei de muncă în România

D.I.
Politică / 7 mai 2019

Marius Budăi (Sursa foto: Twitter)

Marius Budăi (Sursa foto: Twitter)

Suntem conştienţi de lipsa forţei de muncă în România, iar atunci când mediul de afaceri se va apleca cu un pic cu mai multă empatie către angajaţi, cu siguranţă şi randamentul lor va creşte, a declarat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi.

"Suntem conştienţi de lipsa forţei de muncă în România şi am făcut un apel la un moment dat către mediul de afaceri. Atunci când mediul de afaceri se va apleca cu un pic mai multă empatie către angajaţi şi aceştia se vor simţi respectaţi, cu siguranţă şi randamentul lor va creşte. După cum ştiţi, la sfârşitul anului trecut am semnat un Memorandum prin care am declarat domeniul construcţiilor un domeniu prioritar pentru România", a spus Budăi, informează Agerpres.

La rândul său, Cristian Erbaşu, CEO Construcţii Erbaşu, a punctat faptul că lucrătorii români aflaţi la muncă în străinătate nu se gândesc numai la salariu atunci când li se propune să revină în ţară.

"Avem o problemă cu evaziunea fiscală în construcţii, unde 70% dintre angajaţi lucrează 'la negru'. Apoi vorbim despre exodul angajaţilor. Cei din afară, ca să putem să-i aducem înapoi, nu se gândesc numai la salariu, ci şi la condiţiile de muncă - o asigurare de sănătate, alte beneficii extra-salariale. Un salariu bun în România ar putea ajunge la 1.500 - 2.000 de euro pe lună. În domeniul construcţiilor e o problemă de termen lung, iar firmele îşi fac socoteala pe ani de zile. În momentul în care faci o lucrare un an sau doi şi după aia nu faci nimic, atunci lucrătorii români din străinătate nu au cum revină. Este nevoie de predictibilitate, iar firmele din construcţii suferă de lipsa de constanţă", a afirmat Erbaşu.

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, publicate la începutul lunii aprilie, câştigul salarial mediu nominal net a crescut, în februarie, cu 17,9% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, până la valoarea de 2.933 lei. Comparativ cu ianuarie 2019, în cea de-a doua lună a acestui an, acelaşi câştig a scăzut cu 3 lei (-0,1%).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice (6.683 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1.728 lei).

Pe de altă parte, raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor era, anul trecut, de 9 la 10, în condiţiile în care numărul mediu de pensionari a scăzut cu 21.000, la 5,27 milioane persoane, iar numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4,684 milioane persoane, în creştere cu 6.000 persoane faţă de anul 2017, potrivit INS.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mult iubite si stimate tovarase ministru daca firmele arata mai multa "empatie" angajatilor ce fac angajatii cu ea? Poti manca "empatie"? Poti plati impozite cu "empatie"? Pana nu legati de glie angajatii si nu faceti un gard mare la granita cu UE nu rezolvati problema migratiei fortei de munca. Ar mai fi si varianta sa ridicati nivelul de trai, sa micsorati impozitele pe munca.... dar banuiesc ca nu va intereseaza asa ceva. Ca fapt divers impozitul pe salariu minim este de 60% nu 40% cum se vehiculeaza in presa. Calculul din salariul brut este o jmecherie ca sa nu iti dai seama cat de mare este impozitul, normal trebuie calculat la cat iei net in mana si apoi poti vedea prin regula de trei simpla cat platesti impozit.

    Deci impozit 60% pe salariu, apoi din ce iti ramane mai platesti TVA 20%, + alte taxe (taxe locale, taxe pe benzina, etc). La asa "oferta" nu e de mirare ca romanii rup usa la granita. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb