Ministrul Muncii vrea interzicerea cumulului pensiei cu salariul din sistemul de stat

M.A.
Politică / 7 decembrie 2019

Violeta Alexandru (Sursă foto: www.gov.ro)

Violeta Alexandru (Sursă foto: www.gov.ro)

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat, sâmbătă, că este în curs de elaborare a unui proiect de lege care va interzice cumulul pensiei cu salariul de angajat la stat, informează News.ro.

Aceasta a a anunţat că se lucrează la un proiect de lege referitor la pensionarii care sunt angajaţi în instituţii de stat, proiect care va fi finalizat pe măsură ce vor fi strânse toate informaţiile legate de cei care ar putea fi vizaţi.

"Trebuie să existe existe o justă măsură pentru cei care, deşi au vârsta de a putea lucra, beneficiază de pensie, după care se angajează în sistemul public. Are legătură cu justeţea unei măsuri faţă de o situaţie dată în care o persoană, deşi în plină formă de muncă, după ce primeşte pensia se angajează tot într-o instituţie publică, de unde vine concluzia că ea poate munci în continuare", a opinat ministrul.

Violeta Alexandru a menţionat că în foarte scurt timp va prezenta în guvern o "propunere coerentă", pentru a decide asupra formei finale şi a modului de prmovare a legii.

Guvernul Boc a adoptat în decembrie 2008 un act normativ similar, OUG 230, pentru care Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională.

Potrivit sursei citate, CCR a admis, în ianuarie 2009, cu majoritate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului, argumentând că OUG afecteaza drepturile fundamentale prevăzute de Constituţie, privind dreptul la munca şi dreptul la pensie.

Opinia Cititorului ( 62 )

  1. Se pare ca nu este constitutional sa anulati pensia sau salariul, dar puteti introduce anumite conditii in cazul angajarilor la stat.

    1. Pensia de la stat, apoi îl angajăm bun de muncă! Sa lucreze in privat, treaba lui. Buna măsură.

      Am o pensie de 1300 lei și sunt asistent maternal cu un salariu minim pe economie, oare este normal sa mi se taie cumulul? As putea trai cu 1300 lei, doamna ministru?

      1.500.000 de salariați traiesc cu 1300 de lei pe luna.Oare ei cum se descurcă?

      Nu este normal sa trăiți cu 1300,este normal sa se rezolve deficitul asta,raportul pensie romaneasca/pensie europeană,iar dumneavoastra sa renunțați ori la pensie ori la job.Dar latrinele politice n-o sa faca asta nici o data,vin cu proiecte de lege pentru pensia noastră dar de suplimentară lor nu zic nimic..Le vine si randul lor

      Nu sunt de acord sa se aplice celor care au dat examen pe post care a fost public.

      CE DACA DAI EXAMEN...DU-TE LA PRIVAT...AI IESIT LA PENSIE SI OCUPI IAR ACELASI POST PE CARE POATE SA-L OCUPE UN TANAR CARE NU ARE DE LUCRU....NORMAL CA STII LA EXAMEN CA AI 40 DE ANI PE POSTUL ALA SAU 20 IN ALTE CAZURI SI EXAMENE STIUTE DINAINTE...

      A fi pe pensionat nu inseamna ca ni mai poti munci !!!

      Pensia este un drept obtinut, iar daca esti competent si ocupi un loc de munca la stat prin examen care pune in evidenta capabilitatea, nu vad de ce nu poti cumula salariul cu pensia?!

      Ştim cu toți cum se dau examenele la stat....

      TE POTI ANGAJA LA PAZA 2000 LEI

      Daca ai fi fost ofiter si te-ar fi fortat sa iesi la pensie de 600 de lei la 40 de ani, tu te-ai fi angajat ca paznic?

      examenul epublic si are oricine dreptul sa se inscrie daca indeplineste conditiile

      Stimata doamna,

      Eu am lucrat toata viata ca profesoara. Pensia nu este un beneficiu ci este un drept ca urmare a contributiei lunare pe care am avut-o de-a lungul vietii la sistemul de pensii. Am ales sa continui sa lucrez pentru ca: 1. pensia nu imi este suficienta pentru un trai minim. 2. pentru ca nu vreau sa fiu intretinuta de stat (pensia nu este asistenta social ci este dreptul meu muncit) si am capacitatea sa muncesc chiar si dupa varsta legala de pensionare.  

      Cine credeti ca ma poate angaja in privat la varsta mea? Chiar si dumneavoastra spuneti: "sa ocupe postul un tanar". Ce tanar credeti ca ar vrea sa se angajeze pe 1200 ron? Dupa 4 cine cu iubita si o seara in club nu ar mai avea bani sa isi plateasca nici macar chiria.  

      De ce trebuie sa fim umiliti asa? De ce sunt pensiile noastre mereu primele care sunt sacrificate? Doar pentru ca lucram la stat? E si asta un job, oricat de incredibil v-ar parea. Si noi lucram peste program. Si noi avem obiective de performanta. Si noi am investit in training si in dezvoltare personala ca sa fim mai buni in ceea ce facem. Ne place sa ne trimitem copii la cele mai bune scoli, nu-i asa? Ne place sa fim tratati cu respect cand mergem la doctor, sa fie curat in tren, sa fie orasele curate si sa ajunga autobuzul la timp, sa avem politisti amabili si bine pregatiti, sa avem pompieri echipati si antrenati ca in state. Dar daca ar putea toti acestia sa si munceasca pe gratis, ar fi si mai bine. Cata vreme o sa gandim asa o sa castige iar si iar partide de genul PSD si o sa stam sa plangem de fiecare data si sa nu intelegem de ce.

      ...

      Aveti si dvs dreptate...dar va dau un exemplu..cadru didactic..69 ani..pensie de urmas militară.. fiu cu inalta demnitate publică locală.. încă lucreaza....intr-o grădiniță.. părinții nu sunt mulțumiți dar nimeni nu poate face nimic ca de...e mama primarului...iar 2 persoane care au studii superioare..cu alta viziune asupra educației,cu priza la părinți au trebuit să plece văzând cu ochii..una la tara...alta la privat... Eu sunt părinte si pur si simplu imi vine sa mor cand vad ceea ce se intampla!!

      Nu este normal ca cel care este deja pensionar să lucreze la stat pe salariu,să meargă să lucreze la privat,și să lase un post liber unui alt cetățean care are nevoie sa castige un salariu.

      De ce cetățenii trebuie să sufere din cauza celor care au pensie si salariu.stati va rog acasă cei la pensie.

      Doamne câte lipsa de respect... trăiești și tu cu banii ăștia , îți e bine?!

      Va puteti angaja in scoli private,daca sunteti competente!

      Examenele la stat sunt dedicate persoanei care da examenul,asa ca mai lasati-ne

      IDuceti va in privat fratilor,lasati tinerii sa ocupe posturile!

      Nu intereseaza pe nimeni daca esti de acord sau nu. Stie toata lumea cum se dau examenele la stat. Ne crezi tampiti?

      Vai de mine, dati pe dinafara de competenti ce sunteti. Culmea, sunteti competenti doar la stat.

      In manifestati-va competenta la privat. 

      Da, eu sunt paznic!

      HA! HA! HA! Pilosul trebuie sa aiba concurenta, nu? De ochii lumii!

      Ce tanar credeti ca ar vrea sa se angajeze pe 1200 ron?

      Nu mai manipulati, doamna (asta ca sa ma exprim elegant!) Un profesor tanar nu are 1200. Are cel putin dublu, daca nu mai mult. Apoi, cei care frecventeaza cluburile nu prea aleg profesia de dascal.Si, in incheiere, va spun ca multi militari lucreaza ca paznici, in privat. Puteti lucra orice altceva, daca nu va e rusine sa munciti! 

    Numai la interne sunt peste o suta de medici cu pensie militara si reangajati

    1. Nu trebuie generalizat. Atat timp cat eu am participat si am promavat concursul pt un post care a fost public, cu ce am gresit sa fiu sanctionat acum. Legea va fi declarata ca este retroactiva.

      Hai sa fim seriosi! Concurs la stat! Cine-i tampitul care te crede ca ai fost cel mai bun?

    Doamna ministru nu știe că în sistem este nevoie de specialiști care nu se mai găsesc în rândul tinerilor, din păcate ! Este de notorietate faptul că în multe anchete se apelează chiar la sprijinul unor ofițeri pensionari . Sunt multe cazuri în care instituțiile nu mai găsesc în piața muncii specialiști pentru anumite domenii și apelează la pensionarii cu experiență care pot chiar forma tinerii angajati. A făcut doamna ministru vre-un studiu pentru a verifica aceste necesități ? Vorbește fără să facă un studiu.

    1. Anonimule, tinerii trebuie lăsați să se poată specializa, în toate domeniile. Cum să ajungă specialiști , dacă sunt pensionați chiar înainte de a atinge nivelul maxim de pregătire profesională ? Lăsați generațiile tinere să se poată forma și afirma, iar cei care au optat pentru pensionare , unii chiar de la vârsta de 45 de ani, să le elibereze locurile.

      Stiu foarte bine cum este in sistemul militar. Multi ies la pensie pe usa din fata pentru ca apoi sa se reangajeze pe usa din dos cu ajutorul colegilor. Ies inainte de termen tocmai pentru a se reangaja si a cumula apoi pensia cu noul salariu sau eventual migreaza de la un minister la altul (Min. Ap. - Min de Interne - Min Economiei). Tinerii nu mai au loc de "indispensabilii" astia care isi inchipuie ca sunt de neinlocuit. Daca sunt atat de buni, sa mearga in sistemul privat sa isi dovedeasca maiestria. Problema este ca acolo le cam dispare "maiestria" si nu ii angajeaza nimeni.

      Sunteti penibil cu astfel de argumente.Legea este valabila pt toara lumea. Nu v- a interzis nimeni sa participati la concursuri, sau sa deveniti militar. Daca sunt cazuri de concursuri fraudate sa raspunda respectivii. Nu poti interzice cuiva sa participe la un concurs si nici sa l i limitezi pensia pt ca lucreaza di la stat, atat timp cat nu a incalcat nicio lege. Nu poti aplica o lege retroactiv. Cititi deciziilevCCR

      Daca militarii sunt atat de dornici sa lucreze dupa pensionare si sunt capabili sa o faca (ba chiar sunt de neinlocuit dupa parerea unora dintre ei) inseamna ca trebuie revizuite varsta de pensionare si pensionarea anticipata. Ceva este putred acolo. Treci in rezerva inainte de termen ca nu mai poti (sau daca poti, atunci de ce ti se aproba trecerea in rezerva) pentru ca apoi in mod subit sa redevii apt si potent si sa te reintorci in sistemul militar.

      Nu e nimeni prost in tara asta, dar in schimb sunt multi smecheri care profita de buna credinta a democratiei. 

      Nimieni nu este de neinlocuit. Iar examenu la stat este ptr cine "trebuie" nu pentru cine merita. Lucrez la stat si am câtiva pensionari pe langa mine care zic: " eu am muncit la viata mea acuma iau si eu un ban la misto...Serios daca sunteti asa buni si de neînlocuit de ce nu mergeti la multinationale sunt salariile mult mai mari....AI IESIT LA PENSIE RAMAI LA PENSIE SAU SALARIU ..de amandoua beneficiaza doar "pilosi"...ASA CA LASATI SA VINA TINERI ATI SUPT DESTUL...

      Bravo!Foarte bine punctat!

    Doamna ministru, interziceți cumul pensie cu salariu la cei care au o pensie mai mare de 2000 lei, dar sunt multi pensionari cu pensie mică, care au ieșit la pensie când au îndeplinit condițiile de a ieși la pensie și care s-au angajat la stat pentru a putea trăi. Cu pensiile de azi nu se poate trăi, murim de foame.

    1. Angajati-va la privat,nu tot la stat....degeaba.

      TE DUCI LA PRIVAT...DAR CARE A LUCRAT GREU NU MAI VREA...SI SUNT MULTI CARE AU SALARII MARI APOI PENSIE DESTULA SI MAI STA APOI PE PUTIN 10 ANI...DA CE-I ASTA ...TINERII UNDE SA LUCREZE...II TII IN SCOALA APOI MUNCESTI PE BRANCI CA SA-I TII SI PE TINERI CA NU AU LOC ...CA MOSII NU SE MAI DUC...PAI GATA...LOCURI DE MUNCA PT.TINERI...UNII STRIGA A TINERII NU VOR SA LUCREZE...DACA AU SCOLI FACUTE...SA AIBA SI LOCURI...NU SA FIE IMPINSI DE BATRANI AFARA....DE ASTA PLEACA MULTI...

      O masura populistă cu atac la Constitutia Romaniei, daca mai putem vorbi de ea? Ungaria angajeaza 150000 de pensionari pentru a completa forta de munca, actuala guvernare isi toarnă ciment im bocanci. Vor urma zeci de mii de procese de încălcare a drepturilor constitutionale, desi nu o inteleg cum pot fi atat de prosti cand odata a mai fost respinsă de curte aceasta nebunie.... Faceti o analiza, vad ca va legati doar de politisti si cadre militare, fara sa va uitati in sanatate, invatamant, justitie... sa vad cati judecatori CCR vor renunta la pensie? Daca faceti exceptii este discriminare, foarte grav !!!

      Corect! Cei cu pensii mici nu pot trăi din aceste pensii. Lăsati-ne să trăim! Altfel murim de foame!

      Dupa o viata de munca in care nu ai avut dreptul sa faci si alta meserie, chipurile aduci prejudicii institutiei, acum nu mai ai dreptul la munca. Ce sa faci, in instituiile statului ai muncit, atat a vrut statul sa faci, sudor nu, electrician nu, tamplar nu, unde sa mergi in privat. Da, sunt de acord pentru cei cu pensii mari, consider ca plafonul corect ar fi pensia neta la nivelul salariului mediu brut pe tara.

      Curtea a respins pentru ca judecatorii curtii erau vizati(pensionari). Cum sa nu respinga?

      Aveti dreptate, sa se ducă la privat. Sa lase si pe cei tineri sa isi poată face o vechime. Unde sa faca tineretul de azi vechime daca nu au loc de cei bătrâni care nu mai au chef de munca. Ei se duc la serviciu la stat in continuare deoarece nu ai ce face acasă.

    Măsura este excepțională!

    Există ”elefanti” care nu mai pleacă din sistem sub nicio formă.

    Există salariați, ca să nu zic fosti nomenclaturisti care, pe lăngă pensia de 13.000 lei, mai ocupă si funcții de conducere în instituții publice, funcții pentru care nu fac aproape nimic si mai primesc 9000 lei. Pe lângă asta, mai au si soferi și masini de serviciu, sunt cheltuiti bani inutili pentru ei, respectiv pentru soferii care e ii duc/aduc de acasă, le cară gentilele, le fac cumpăraturile sau alte servicii pe banii nostri. Asta nu pentru ca nu mai pot ei de tara asta pentru care oricum nu fac nimic, ci dipotriva ”o sug” cat pot in interes propriu, ci pentru ca se plictisesc acasa si nu pot renunta la banii si gratuitatile oferite. 

    1. Sunt curios ce cale de scapare vor gasi pensionarii de la armata si militie,ca vor gasi cu siguranta!

      Sper sa ni le impartasesti, poate asa afla si conducatorii nostri, sa poata remedia ce-au gresit. 

    Doamna Ministru , problema sta in felul urmator:

    Nu mai permiteti pensionarea la 47 de ani. Politistii pot munci pana la 60, sa nu zic 65

    1. Legea 360/2002

      Art. 45. -  

      (1) Polițistului îi este interzis: 

      a) să facă parte din partide, formațiuni sau organizații politice ori să desfășoare propagandă în favoarea acestora; 

      b) să exprime opinii sau preferințe politice la locul de muncă sau în public; 

      c) să candideze pentru autoritățile administrației publice locale, Parlamentul României și pentru funcția de Președinte al României; 

      d) să exprime în public opinii contrare intereselor României; 

      e) să declare sau să participe la greve, precum și la mitinguri, demonstrații, procesiuni sau orice alte întruniri cu caracter politic; f) să adere la secte, organizații religioase sau la alte organizații interzise de lege; 

      g) să efectueze, direct sau prin persoane interpuse, activități de comerț ori să participe la administrarea sau conducerea unor societăți comerciale, cu excepția calității de acționar;  

      h) să exercite activități cu scop lucrativ de natură să lezeze onoarea și demnitatea polițistului sau a instituției din care face parte;  

      i) să dețină orice altă funcție publică sau privată pentru care este retribuit, cu excepția funcțiilor didactice din cadrul instituțiilor de învățământ.  

      (2) Polițistul poate prezenta în public, numai în condițiile stabilite prin ordin al ministrului de interne, informații și date obținute în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau poate face comentarii referitoare la astfel de date și informații, dacă prin acestea nu este încălcat principiul prezumției de nevinovăție ori nu sunt lezate dreptul la propria imagine, demnitatea, viața intimă, familială ori privată a persoanei sau nu este prejudiciată finalizarea urmăririi penale într-o cauză aflată în curs de cercetare ori de judecare.

      Dupa restrictii alte restrictii, e bine dle orban 

      Mai ales cei angajați în spitale,după ce sau pensionat au revenit pe acelasi post (de magaziner,de bucatar),astea sunt reale nu mai taraganati legea ,puneti la încercare nervii noștri,ori pensie ori salariu,dacă rămân amândouă atunci impozitării venitul cu 40 la sută să vedem atunci cine mai vrea sa lucreze .

    Pensionarii reangajati la stat sunt tot sefi si dupa pensionare. Asta cat de corect e?

    1. Dar vb nu toți sânt șefi, neavând alte meserii fac la stat servicii de pază, unii angajați că paznici și plătit că necalificat, că așa prevăd statele de organizare

      Prevederile acestei masuri de interzicere a cumulului pensiei cu salariul

    Am lucrat in condiții speciale( in uraniu)Si nu mi au dat grupa înainte de 2001.....inseamna ca m-au furat.....acum dacă vor da legea sa ne de-a si grupa....vi se pare normal ca doua persoane care am lucrat in acelasi loc sa avem încadrare diferită? Spuneti-mi cum este posibil doamna MINIȘTRU.???....Va spun eu....intr-o tara de căcat fiecare are regula sa....

    VARSA DE PENSIONARE SA FIE 65 CUM ESTE NORMAL SA VEDEM DACA VA MAI ANGAJATI DUPA.

    STATI DREAQ AKS NU VA MAI CHINUTI COLEGII

    IESITI PE SPECIALE LA 50 DE ANI SI VRETI SA LUCRATI-LA PAZA VA INVIT 

    1. Poti sa fi foarte bun, daca directorul nu te vrea nu mai primesti post la stat. Ma tem ca asa va fi si in viitor, pleaca oamenii bine pregatiti si pilele raman.

      asa este

      Sa plece competentii, sa ramana doar pilele, asta astept, sa vedem cine le mai face munca, cine ii mai tine in carca!

    Va aduc la cunoștința încă un aspect, și anume sunt sunt medici pensionari care fac gărzi intr-unul sau ,poate 2-3 spitale pentru ca nu sunt destui medici in specialitatea respectiva sa acopere linia de garda, lăsați așadar gărzi descoperite ( pentru cele 2-3 gărzi pe care le fac nu cred ca va renunța nimeni la pensie!). (De acord ca norma întreaga si pensie nu e foarte corect! Sa crească impozitul la 50 la suta atunci! ).Dar nu încărcați un drept al meu garantat de Constituție? Sau mergem toți sa ne tratam la Viena sau ...? Asta înseamnă ministru al Sănătății fără experiența in sistemul medical majoritar ( de stat!!!). O fi bun profesionist in chirurgie, dar e zero in Managent Sanitar. Trezirea !!! Domnule ministru va aștepta câteva spitale sa le asigurați linia fe garda in Weekend ai după mesele Dvs libere in loc sa debidati cele din 114.

    ministru muncii violeta---nu mai fa pe romani puturosi --pe4 batrani ii faci cum vrei la fel ne tot batjocoresti---oare nu esti sotie-mama- nu ai parinti--bunici ---e o rusine sa ne tot critici ---si mai e un liberal pe nume andrei caramitru care dupa parerea noastra nu ii ajung banii sa se imbogateasca si doreste ca pensionarii sa mai plateasca inca o data impozit pe sanatate ---dar noi atunci cand am muncit oare ce am platit de ce mai doreste bani din pensia noastra---se dau cativa banuti la batranete si noi mai multe medicamente luam decat mancare si imbracaminte ---vreti sa ne luati si viata------VAI DE CEI CARE JIGNESN BATRANII SA AUNGA EI MAI RAU DE CAT SUNTEM NOI ACUM -------VA MULTUMESC CA MI-ATI PERMIS SA SCRIU OPINIA MEA SI A TUTUROR ROMANILOR PENSIONARI SI BOLNAVI

    Unii au strâns averi cumulate pensia cu salariul. Au iesit la 40 la pensie din armata si apoi au capusat alte instituții ale statului unde au ditamai salariile. Uitati-va pe declarațiile lor de avere sa vedeti cat s-au îmbogățit de când s-au reangajat.Trebuie să lase tinerii!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb