Noul ministru ucrainean al Agriculturii, Roman Leshchenko, a promis astăzi că nu va urma exemplul politicilor protecţioniste adoptate de ţara vecină Rusia, adăugând că Ucraina, un important exportator de cereale, are suficiente cantităţi pentru a putea continua exporturile, informează Bloomberg, conform Agerpres.
Chiar dacă în presă au apărut dezvăluiri că autorităţile de la Kiev au discutat măsuri destinate limitării creşterii preţurilor la produse alimentare, precum ulei de floarea soarelui sau pâine, Roman Leshchenko a spus joi că nu există motive pentru a limita exporturile de produse agricole. Dimpotrivă, Ucraina se aşteaptă să îşi majoreze cota pe piaţa mondială a cerealelor şi oleaginoaselor.
"Ucraina joacă un rol crucial în lanţul de aprovizionare global. Ultimul lucru pe care îl dorim este să ne jucăm cu protecţionismul, deoarece avem potenţialul de a deveni piaţa de alimente a lumii", a spus Leshchenko, în primul său interviu de la numirea în postul de ministru al Agriculturii, în luna decembrie a anului trecut.
Ucraina este al patrulea exportator mondial de porumb, primul exportator de ulei de floarea soarelui şi un important furnizor de grâu. Preţurile pentru aceste produse au crescut, în condiţiile în care cererea robustă din China a afectat livrările mondiale limitate, transmite Agerpres.
Alături de ministrul Economiei, Leshchenko este un membru influent al Cabinetului de la Kiev, care decide politicile în domeniul agriculturii. O serie de oficiali din Ministerul Economiei au respins în repetate rânduri posibilitatea unor limite stricte cu privire la exporturile de produse agricole, deoarece acestea sunt cruciale pentru economia Ucrainei. Leshchenko a spus că singurele măsuri acceptabile sunt ţintele de export, care sunt mai degrabă obiective decât limite stricte.
Ministrul ucrainean al Agriculturii a precizat că el este în favoarea eliminării ţintelor de export la porumb şi grâu, dacă recoltele din acest an vor fi abundente. Peste 80% din culturile de iarnă sunt într-o stare bună sau satisfăcătoare după zăpezile abundente, iar producţia totală de cereale ar putea ajunge la un nivel record de 75 de milioane de tone în acest an, în cazul în care condiţiile meteo favorabile vor continua, a estimat Leshchenko.
Cu toate acestea, Leshchenko a refuzat să facă prognoze cu privire la exporturile Ucrainei. Până la data de 17 martie 2021, Ucraina a exportat 33,6 milioane de tone de cereale în sezonul care a început la 1 iulie 2020, în scădere cu 23% comparativ cu perioada similară a sezonului precedent.
În viitor, Ucraina intenţionează să îşi majoreze exporturile de cereale şi oleaginoase spre destinaţii precum China, Orientul Mijlociu şi Asia de Sud-Est, posibil cucerind o parte din cota de piaţă a rivalilor.
"Uitaţi-vă la ţara vecină, Rusia! Urmărind o politică de restricţii şi protecţionism, a creat oportunităţi fantastice pentru noi", a apreciat Leshchenko.