Minoritarii de la "Oltchim" s-au aşezat la masa tratativelor

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 iunie 2011

Minoritarii de la "Oltchim" s-au aşezat la masa tratativelor

Wojciech Zaremba, PCC SE: "Căutăm o posibilitate să cooperăm cu Carlson Private Equity"

După ce şi-au majorat simţitor participaţia la "Oltchim" Râmnicu Vâlcea (OLT), ajungând la circa 17% din companie în urma achiziţiilor din ultimele săptămâni, polonezii de la PCC SE au anunţat că au început discuţii cu reprezentanţii "Carlson Ventures", celălalt acţionar semnificativ al combinatului, interesaţi să găsească o posibilitate să coopereze.

Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC SE pentru România, a evitat diplomatic să precizeze în ce ar consta cooperarea dintre compania sa şi fondul de investiţii "Carlson Private Equity", menţionând doar că achiziţia participaţiei britanicilor nu face subiectul discuţiilor pe tema "Oltchim".

"Carlson Private Equity" specializat în investiţii în companii în dificultate, şi-a sporit participaţia la combinat la 14%, în ultimele săptămâni, analiştii bursieri considerând că lupta dintre PCC SE şi britanici pentru achiziţia acţiunilor a determinat aprecierea cu peste 862% a cotaţiei OLT, de la începutul anului. În prezent, PCC SE şi "Carlson Private Equity" deţin împreună circa 31% din acţiunile combinatului. Legea pieţei de capital prevede obligaţia ca acţionarii unei companii care sunt concertaţi să lanseze o ofertă publică de preluare obligatorie atunci când ating pragul de 33%. Reprezentanţii celor două companii au declarat, anterior, că nu acţionează concertat.

"Am început discuţiile cu cei de la Carl-son Ventures ca să vedem ce intenţii au în privinţa Oltchim", ne-a spus Wojciech Zaremba, adăugând: "Noi am declarat mai demult că suntem interesaţi să cooperăm cu toţi acţionarii. Acum, pur şi simplu vrem să înţelegem ce au de gând cei de la Carlson Ventures. După aceea, vom vedea cum procedăm.

Nu am luat în calcul achiziţia participaţiei Carlson la Oltchim, acest subiect nu se află pe agenda dis-cuţiilor. Vrem să găsim, în schimb, o posibilitate să cooperăm, în privinţa Oltchim".

Artur Jedrzejewski, managing partner la "Carlson Private Equity", declara încă de la finele lunii trecute că a fost contactat de reprezentanţii PCC SE în vederea unei întâlniri. Şeful "Carlson Private Equity" preciza atunci că preţul acţiunilor OLT a ajuns destul de sus şi că ar vinde participaţia la "Oltchim" şi "mâine, dacă s-ar ivi un cumpărător".

PCC SE: "Niciodată, în trecut, o acţiune OLT nu a valorat atât de mult"

De la finele lunii mai, când Artur Jedrzejewski estima că preţul a ajuns destul de sus, acţiunile "Oltchim" au mai urcat cu circa 9%, atingând preţul maxim de 2,325 lei/titlu, pe 9 iunie. Ieri, acţiunile OLT erau tranzacţionate la preţuri cuprinse între 1,85 de lei şi 1,96 de lei/titlu. Polonezii de la PCC SE au cumpărat titluri OLT aproape în fiecare şedinţă din ultimele săptămâni, de circa patru milioane de euro, interesul lor influenţând cursul acţiunilor. Unele voci din piaţă avansează scenariul că aprecierea cotaţiei OLT la Bursă ar putea influenţa decisiv preţul de privatizare al combinatului, statul fiind forţat să nu înstrăineze societatea la un preţ mai mic decât cel la care se tranzacţionează acţiunile ei la Bursă. În aceste condiţii, este greu de estimat câţi doritori, în afară de PCC, se vor înghesui la privatizarea unei companii care are o capitalizare bursieră de 627,04 milioane de lei şi datorii ce trebuie plătite într-o perioadă de un an de 1,28 miliarde lei, potrivit informaţiilor financiare de la finele primului trimestru.

"Niciodată acţiunile OLT nu s-au mai tranzacţionat la preţul de 2 lei/titlu", a precizat, triumfător, Wojciech Zaremba, subliniind că nimeni nu va mai putea să reproşeze PCC SE că vrea să cumpere "Oltchim" pe nimic.

"Evoluţia acţiunilor Oltchim este influenţată de trei factori", a spus reprezentantul PCC SE în România, continuînd: "În primul rând, Guvernul a anunţat privatizarea companiei. În al doilea rând, a apărut un nou jucător, respectiv Carlson Private Equity, la care nimeni nu s-a aşteptat. În al treilea rând, evoluţia titlurilor OLT este tipică pentru situaţia în care brokerii şi investitorii constată că cineva este interesat să achiziţioneze anumite acţiuni".

"Oltchim" şi-a redus semnificativ pierderile, în primul trimestru al acestui an, de la 52,8 milioane de lei, cât a raportat în perioada similară a anului trecut, la 2,64 milioane de lei, ajungând să lucreze la 40-45% din capacitate, faţă de 20%, în primul trimestru din 2010.

Combinatul a anunţat că intenţionează să îşi vândă deţinerea de 30% din "Protectchim" Râmnicu Vâlcea, în cadrul unei licitaţii cu preţul de pornire de 1,71 milioane lei plus TVA, precum şi pachetul de 25% din "Mentchim", în cadrul unei licitaţii cu preţul de pornire de 375.000 lei plus TVA.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb