"Minunile" ştiinţei: iaurt din lapte praf

O.D.
Ziarul BURSA #Lifestyle / 12 aprilie 2019

"Minunile" ştiinţei: iaurt din lapte praf

Ştiinţa ne îmbunătăţeşte viaţa, deşi tot mai des apar exemple legate de modul cum o strică. La nivelul alimentaţiei lucrurile sunt îngrijorătoare din multe puncte de vedere. Iaurtul făcut din lapte praf este un astfel de exemplu nedorit.

Asociaţiei Pro Consumatori (APC) a realizat un studiul privind calitatea iaurturilor. Asociaţia a achiziţionat 45 tipuri de iaurt din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), cu gramajul cuprins între 100 g şi 300 g, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenţia în ceea ce priveşte conţinutul acestui tip de produs şi potenţialele efecte asupra sănătăţii consumatorilor. Iaurtul face parte din categoria numeroasă a "lactatelor acide" sau "lactatelor fermentate", adică produse lactate cu gust acru, cum este numit în Merceologie (ştiinţa mărfurilor) grupul produselor rezultate din lapte ca urmare a acţiunii în timp a unor microorganis­me specifice (bacterii de fermentaţie). Denumirea de iaurt vine din limba turcă, deşi este considerat, în multe ţări, ca fiind o creaţie bulgărească.

Fabricarea iaurtului comercial a transformat schema preparării iaurtului tradiţional într-o tehnologie în care s-au adăugat multe şi neştiute noutăţi şi secrete, atât în ce priveşte materiile prime şi ingredientele, dar şi în ceea ce priveşte modul de fabricare. Profesor universitar doctor Ion Schileru, ASE Bucureşti a vorbit despre producerea aces­tui aliment: "Iaurtul industrial este un produs care, înainte de toate, trebuie să fie sigur, adică să nu dea prilej reclamaţiilor de la consumatori în termenul său de consum. Imediat după acest criteriu operează criteriul economic: iaurtul trebuie să fie fabricat cu costuri care să asigure profitul maxim, alegându-se varianta de fabricare cea mai profitabilă. Asigurarea unei oferte atrăgătoare, mereu nouă, constituie următorul criteriu de care ţine seama un producător. Faţă de numai aceste câteva priorităţi se înţelege că iaurtul industrial se realizea­ză din lapte tratat termic (pasteurizare la minimum 80 grade Celsius, temperatură la care temuta bacterie Escherichia coli este distrusă, dar care distruge şi componente valoroase din laptele crud), conţine conservanţi, se realizează din materii prime care nu pot fi mereu cele mai proaspete şi este sistematic supus înnoirilor de reţetă".

Conferenţiar universitar doctor Cos­tel Stanciu, preşedinte APC susţine că iaurtul industrial nu mai are nicio legătură cu produsul tradiţional: "Din păcate, iaurtul fabricat în sistem industrial, cu mici excepţii, nu mai are nimic în comun cu procesul natural de obţinere al aces­tuia, adică prin fermentarea naturală a laptelui nestandardizat de către bacteriile de fermentaţie. Multe sortimente de iaurt sunt fabricate din lapte standardizat şi omogenizat, lapte praf degresat, concentrate proteice de origine lactată obţinute prin ultrafiltrare şi grăsimi din lapte. Le recomand consumatorilor să cumpere acele tipuri de iaurt care au pe etichetă menţiunea "Produs româ­nesc", fapt care atestă că acel produs s-a obţinut numai din lapte românesc. A nu se confunda menţiunea "Produs româ­nesc" de pe eticheta unor iaurturi cu menţiunea "Produs în România", care poate ascunde faptul că acel iaurt conţine şi lapte din afara ţării, amestecat cu lapte romanesc" .

Dumitru Bălan, nutriţionist a vorbit pe larg despre beneficiile şi neajunsurile consumului de iaurt: "Deşi nu sunt un fan declarat al produselor lactate, sunt un consumator de iaurt, de aceea am acceptat cu mare plăcere invitaţia APC de a dezvolta acest subiect. Cert este că în urmă cu mai bine de 5 ani am decis să nu mai consum laptele de vacă, argumentele acestei decizii fiind raţionale şi foarte bine documentate. După multe cercetări efectuate pe parcursul acestor ani în zona alimentaţiei sănătoa­se, am ajuns la concluzia că tot echilibrul organismului nostru se află în zona sistemului diges­tiv, fiindcă această zonă cuprinde aprox. 90% din celulele imunitare, înţelegând în acelaşi timp că inges­tia unui aliment greu digerabil este asociată cu apariţia unor dezechilibre majore la nivelul florei intestinale, existând riscul apariţiei unor afecţiuni cronice care scad speranţa de viaţă. Laptele de vacă este un aliment care produce inflamaţie în zona digestivă, conţinând lactoză, un zahăr greu digerabil, mai ales dacă ne gândim că omul nu produce mai deloc enzimele care descompun lactoza. Nu aţi observat de multe ori că începi să te balonezi după ce consumi un pahar cu lapte de vacă ? Se întâmplă acest lucru, fiindcă enzimele tale care se ocupă cu descompunerea zahărului din lapte nu reuşesc să digere lactoza la nivel optim. Cu alte cuvinte, în acel moment consumi un aliment care nu este menit să te vindece din interior, ci mai degrabă să streseze sistemul digestiv. După ce am renunţat la laptele de vacă, am început să studiez şi mai intens zona produselor lactate, ajungând la concluzia că produsele lactate de capră sunt net superioare celor de vacă, mai ales dacă ne raportăm la structura micronutrienţilor încorporaţi, dar şi la cantitatea de lactoză care se regăseşte în acest lapte. În sprijinul afirmaţiei mele vine şi concluzia unui studiu "Goat's Milk is more beneficial to health than cow's milk", efectuat în anul 2007 de către specialiştii Universităţii din Granada, demonstrând că ingestia laptelui de capră poate preveni afecţiuni precum anemia şi demineralizarea osoasă. În acelaşi timp, s-a dovedit că laptele de capră ar ajuta în procesul utilizării digestive şi metabolice a mineralelor precum Fierul, Calciul, Fosforul sau Magneziul.(...) Până la urmă, nimeni nu deţine adevărul absolut, dar pe această cale le recomand întotdeauna părinţilor să se informeze temeinic pe subiectul nutriţiei sănătoase, să citească cu atenţie etichetele produselor de pe piaţă şi să înţeleagă în final care dintre opţiunile regăsite fac diferenţa. În acest fel, vom stimula cererea pentru produsele sănătoase şi vom descuraja producătorii să ne mai ofere produse nesănătoase, având convingerea că împreună putem pune umărul la realizarea acestui obiectiv."

Conform studiului, 9 din 10 tipuri de iaurt sunt fabricate din lapte standardizat, 2 din 10 tipuri conţin adaosuri proteice, doar 1 din 10 este fabricat 100% din lapte românesc, 15% din tipurile de iaurt analizate sunt ambalate în recipiente din sticlă şi 13% din tipurile de iaurt analizat conţin adaos de smântână!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb