Rentabilitatea Activelor (ROA) Idea Bank se află sub nivelul prognozat pentru taxa pe activele bancare în funcţie de indicele ROBOR, de 1,2% pe an, măsură prevăzută în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului n.r. 114/2018, a spus ieri, Mioara Popescu, preşedinte executiv al băncii, în cadrul conferinţei ce a marcat intrarea la tranzacţionare a emisiunii de obligaţiuni Idea Bank (IDB24E), pe Sistemul Alternativ de Tranzacţionare al BVB.
Oficialul Idea Bank a declarat: "Sper că până la urmă raţiunea va învinge în toată această situaţie (n.r. creată de măsurile din OUG 114/2018). Suntem afectaţi precum întregul sistem bancar şi, în cazul nostru, Rentabilitatea Activelor se află sub nivelul prognozat pentru taxe (n.r. pe activele bancare)".
De asemenea, Mioara Popescu a precizat că, la nivelul conducerii băncii se are în vedere listarea Idea Bank la BVB.
"Depinde foarte mult şi de contextul economic, dar într-adevăr este unul dintre obiectivele noastre pentru anii următori (n.r. listarea Idea Bank)", a declarat oficialul instituţiei de credit, care a adăugat: "În anul viitor vrem să fim mai activi pe piaţa IMM-urilor, vom miza în continuare pe digitalizare, atât în ceea ce priveşte produsul de economisire cât şi cel de creditare şi, de asemenea, ne-a propus creşterea vizibilităţii băncii în teritoriu".
Legat de emisiunea de obligaţiuni Idea Bank, Daniela Secară, director general adjunct al BT Capital Partners, intermediarul operaţiunii, a declarat: "Suntem la a şasea emisiune decontată în euro pe piaţa de capital din România şi prima emisiune în euro pe Sistemul Alternativ de Tranzacţionare. Vorbim despre un plasament privat care a avut loc la mijlocul lunii decembrie a anului trecut, înainte de Ordonanţă. Plasamentul a fost adresat unui număr limitat de investitori calificaţi, discuţiile începând undeva în luna septembrie".
Emisiunea de obligaţiuni Idea Bank cuprinde 5.000 de obligaţiuni subordonate, negarantate, neconvertibile, cu o valoare nominală de 1.000 de euro, în sumă totală de cinci milioane euro. Titlurile, ce au scadenţa în decembrie 2024, au o dobândă fixă, de 8,5% pe an, plătibilă semestrial.
Idea Bank (fosta Romanian International Bank) a fost preluată în anul 2014 de Getin Holding, unul dintre cele mai mari grupuri financiare poloneze. Idea Bank Grup România este format din Idea::Bank (banca) şi filialele acesteia Idea Leasing, Idea Broker de Asigurare, Idea Investment şi Idea Finance IFN. Produsele şi serviciile sunt destinate atât persoanelor fizice, cât şi IMM-urilor, Grupul mizând pe dezvoltarea noilor tehnologii (internet şi digital banking) şi având o răspândire teritorială selectivă, operând cu 34 sucursale bancare şi cele 8 puncte de lucru ale companiei de leasing la nivel naţional.
1. taxare
(mesaj trimis de florin în data de 27.02.2019, 00:35)
8,5 % / an la obligatiunile oferite de voi in euro ? E prea mult ! Practic asa se scoate profitul afara din firma . Ca nu ati inventat nici roata. Doar luati un model de business si il aplicati mai departe, si asta nu pe banii vostri. Toate aceste costuri le transferati clientilor, practic nu sunteti decat o firma copy-paste, la fel cum firmele chinezesti copie produse gandite de altii si se lauda cu nu stiu ce produs. Fraieri sa fie ! De asta aveti nevoie de un ROBOR mare.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2019, 08:23)
Obligatiunile sunt negarantate, iar Idea e o banca mult mai mica în comparație cu TLV sau BRD, de unde si dobânda mai mare. Daca ar fi fost de 4 la suta era bine?