Mircea Băsescu a fost condamnat la 4 ani cu executare

Ioana Dogaru
Anticorupţie / 8 ianuarie 2016

Mircea Băsescu a fost condamnat la 4 ani cu executare

Actualizare 14:27 Traian Băsescu: "Nu mă aşteptam la o condamnare pentru fratele meu; l-am încurajat să continue să se bată"

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat vineri la un post tv de ştiri că nu se aştepta ca fratele său, Mircea Băsescu, să fie condamnat în dosarul în care sunt implicaţi membrii familiei lui Bercea Mondial, arătând că decizia instanţei trebuie luată în considerare şi continuată procedura printr-un apel.

"Ştiind realitatea faptelor nu mă aşteptam la o condamnare, dar dacă ea este trebuie privită aşa cum este. Este o decizie a unei instanţe şi trebuie luată în considerare, iar în limitele legii continuată procedura printr-un apel", a spus Traian Băsescu, la B1 Tv.

El a precizat că imediat ce a aflat decizia instanţei a discutat cu fratele său.

"Ce a spus public mi-a spus şi mie: că va face apel, că nu doreşte să comenteze hotărârile instanţei, dar că va continua să se apere împotriva afirmaţiei mincinoase că ar fi primit bani. El, în acea celebră înregistrare, vorbea de banii care au ajuns la el de la Căpăţână spre a fi returnaţi şi nu de banii care au ajuns la el pentru a face intervenţii în justiţie", a afirmat Traian Băsescu.

Fostul şef de stat a arătat că numele său va avea de suferit în politică în urma procesului în care este implicat Mircea Băsescu.

"Bineînţeles că va avea consecinţe de credibilitate, dar acestea sunt generate şi de campaniile furibunde ale unor trusturi de presă care sunt un bun motivator pentru a atrage atenţia justiţiei asupra efectelor sociale, însă până la urmă justiţia se face în sala de judecată şi sper ca adevărul să fie constatat de judecători", a declarat Băsescu.

El a arătat că l-a încurajat pe fratele său să continue să se "bată", adăugând că probabil vor mai apărea probe în dosar.

"Procesele nu sunt politice în România, dar înscenări sunt posibile", a mai spus Traian Băsescu.

(I.D.)

----

Actualizare 11:01 Traian Băsescu: "Este o condamnare grea, va fi atacată"

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, vineri, pentru Mediafax, că fratele său, Mircea Băsescu, a primit "o condamnare grea", în condiţiile în care a susţinut că nu a luat niciodată bani. Fostul preşedinte a adăugat că fratele său "trebuie să respecte decizia tribunalului şi să recurgă la căile legale de atac", transmite sursa citată.

"Este o condamnare grea, în condiţiile în care fratele meu susţine că nu a luat niciodată bani şi aşa au şi fost declaraţiile în fază iniţială, pe urmă s-au modificat. Trebuie să respecte decizia tribunalului şi să exercite căile de atac legale, apel la această decizie către Curtea de Apel", a declarat Traian Băsescu.

Acesta a precizat că nu ştie dacă avocaţii fratelui său, Mircea Băsescu, au început demersurile necesare pentru a ataca decizia primei instanţe.

"Nu cred că până când apare tot documentul, motivarea se poate face acest lucru", a mai spus Traian Băsescu.

(I.D.)

-----

Actualizare 10:56 Mircea Băsescu susţine că este nevinovat şi că va ataca decizia Tribunalului Constanţa

Mircea Băsescu spune că nu se aştepta să fie condamnat la închisoare pentru că se consideră nevinovat, el susţinând că va ataca cu apel decizia Tribunalului Constanţa, transmite Mediafax.

Întrebat de jurnalişti vineri dimineaţă, la ieşirea din locuinţa sa din municipiului Constanţa, cum comentează decizia Tribunalului Constanţa prin care a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, Mircea Băsescu a spus : "Nu pot să comentez o decizie a unei instanţe. Vom merge la apel".

El a recunoscut că nu se aştepta la această hotărâre a instanţei: "Sincer, nu".

Întrebat dacă se aştepta să fie achitat, aşa cum au cerut apărătorii săi în faţa instanţei, Mircea Băsescu a răspuns afirmativ. "Eu mă consider nevinovat", a precizat el.

Mircea Băsescu a mai fost întrebat dacă are mai multă încredere în judecătorii de la Curtea de Apel Contanţa, cei care urmează să judece apelul său la decizia Tribunalului, spunând: "Am multă încredere în justiţie".

Din pedepsele celor doi urmează să se scadă perioada arestului preventiv şi cea a arestului la domiciliu. Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au fost arestaţi preventiv şi la domiciliu din 19 iulie 2014 până în 24 iunie 2015, informează sursa citată.

Magistraţii au mai dispus în cazul celor doi pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a fi aleşi în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi a dreptului de a ocupa funcţii care implică exerciţiul autorităţii de stat, relatează Agerpres.

(I.D.)

------

Actualizare 10:19 Instanţa a decis confiscarea a 265.000 de euro de la Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână

Tribunalul Constanţa a decis, vineri, odată cu condamnarea lui Mircea Băsescu şi a lui Marian Căpăţână la închisoare cu executare, confiscarea de la cei doi inculpaţi a sumei de 265.000 de euro şi menţinerea măsurii sechestrului instituit pe bunurile imobile şi mobile ale acestora, potrivit soluţiei publicate pe site-ul Tribunalului Constanţa.

"Dispune confiscarea specială de la inculpaţi, în folosul statului, a sumei de 265.000 euro (echivalent în lei-curs BNR la data efectuării plăţii). (...) Menţine măsura asiguratorie a sechestrului instituit pe bunurile imobile şi mobile aflate în proprietatea inculpatului Băsescu Mircea prin Ordonanţa nr. 227/P/2014 din data de 08.07.12014 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de Combatere a Corupţiei. Menţine măsura asiguratorie a sechestrului instituit pe bunurile imobile şi mobile aflate în proprietatea inculpatului Căpăţînă Marian Adrian (...) Respinge, ca nefondată, cererea formulată de Anghel Florin de restituire a sumei de 600.000 euro. (...) Obligă fiecare inculpat la plata a câte unei sume de 3.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare în folosul statului", se arată în soluţia Tribunalului.

Celor doi inculpaţi li se interzic, pe o durată de doi ani după executarea pedepsei închisorii, dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul inculpaţilor de a comunica unul cu celălalt, precum şi cu membrii familiei Anghel (Anghel Sandu, Anghel Fănica, Anghel Florin, Anghel Izaura, Anghel Grinică Ion şi Constantin Marius) şi de a se apropia de aceştia, precizează sursa citată.

-------

Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte al României, a fost condamnat azi la 4 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, transmit televiziunile de ştiri.

Complicele său, Marian Căpăţână a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare, informează sursele citate.

Decizia instanţei nu este definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel.

Procurorii ceruseră în instanţă pedeapsa maximă, în cazul lui Mircea Băsescu, aminteşte Digi24.

Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au fost trimişi în judecată în iunie 2014 de către procurorii DNA, pentru trafic de influenţă şi respectiv complicitate la trafic de influenţă, iar în luna noiembrie a aceluiaşi an a început derularea procesului, informează Agerpres.

După ce au fost cercetaţi în stare de arest preventiv, judecătorii au înlocuit respectiva măsură cu cea a arestului la domiciliu şi, ulterior, cu cea a controlului judiciar, potrivit sursei citate.

Potrivit DNA, în perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, Mircea Băsescu a primit suma de 250.000 de euro de la un denunţător (Florin Anghel), prin intermediul inculpatului Marian Căpăţână, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea săvârşită de tatăl acestuia (Sandu Anghel), precum şi a altor cereri incidente în respectiva cauză, în scopul de a obţine o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. No comments

    1. de români.

      Comandante Traian sa schimbe si el cascheta, cu boneta de parnaias.

      Ai vrut sa spui zi fericita pentru milioane de romi.

      Chiar daca i-ar fi luat banii țiganului merita laudat si nu condamnat. 

      Pai, ai comentat deja. Vezi daca te bagi? 

      Populo, este vorba de frate, nu de Comandant. 

      Cu comandantul nu te pui. 

      Bah pros contra Stavane iar ai luat banii de la Udrea degeaba.

    Sunt convins ca este un procent mare de populatie care primeste cu drag executarea, mult prea mica, dupa parerea multora.

    Cati n-ar sta 4 ani dupa gratii, stiind ca dupa ce ies, vor avea acea acele averi?! 

    Pana nu se vor da niste pedepse pe masura gravitatii, nu se va avea incredere in justitie,

    iar acele pedepse trebuie sa fie insotite de recuperarea prejudiciilor. 

    1. Din cei 4 ani se scade perioada de..arest preventiv si la domiciliu si apoi Traian Basescu a prfegatit deja...ca fratele d-lui sa scrie o CARTE in perioada detentiei...si uite asa ca in final va executa o pedeapsa de 1 an... si apoi va ramane cu averile agonisite. Asa sa tot faci pe puscariasul

    ....dar face cateva luni si ramane ca banii.de asa justitie sa tot aiba parte toti romanii!

    De fapt este cel mai mare mincinos! Nici frate-sau, nici nepotu-sau, nici- ginere-sau, nici Udrea, nici un PDList spurcat, NICI EL, n-au pus mina pe bani. Deci sunt nevinovati! Prunci! Iar palidele actiuni ale justitiei de a-i face sa plateasca pe acesti porci sunt, DUPA EL, de-a dreptul niste ticalosii ale unor oameni rai.

    De fapt, puterea judecatoreasca din Romania nu merita calificativul de putere. Daca in timpurile de glorie a PSDului se faceu sedinte de partid in care se stabilea asupra cui sa-si indrepte ochii Justitia, in timpul de trista amintire a Ticalosului Basescu, Ticalosul a ajuns la o asa putere incit el insusi stabilea cin’ sa intre la bulau. Structurile judiciare n-au reusit inca sa se elibereze si sa iasa din acest mediu tenebros. Dovada acestui fapt este ca faptasii marelui jaf comis asupra Romaniei - jaf care i-a lasat, im marea lor majoritate, pe romani saraci - au ramas nepedepsiti si cu rezultatul jafului intact. De ce oare? Raspunsul este clar: Justitia este inca o putere doar cu numele. Dartorita influentei pe care o exercita inca asupra ei jefuitorii neamului, ea nu-si face datoria. Este doar o forma fara fond, si pina cind va ramine asa, statul roman este orice, numai stat de drept nu. Mai precis este statul jefuitorilor! Asa ca apropourile madamei Merkel la calitatea staului roman sunt cu totul indreptatite. Fiind o doamna binecrescuta, educata si eleganta, Madama, in intilnirea cu Ciolos, n-a putut sa spuna de-a dreptul: Ma, voi acolo, cei care conduceti statul roman sunteti niste porci ticalosi. Dar cam acesta este sensul spuselor ei. Si are intru totul dreptate!

    1. Gresesti Pribeagule! din sursa de la Bursa stim in mod sigur ca Oma Merkel i-a zis lui Ciolos sa faca cumva sa scape Romania de turma de pribegiti, ca-s prea multi si consuma degeaba.

      Sa vedem daca premierul gaseste vreo metoda de eradicare; ar fi bine si ar fi curat si la Bursa. 

      ajunge ca wirtschafts.at il acuza ca face cumetrii precum mafiotii.M-a indignat profund. Daca zicea precum un imbecil, jigodie, Lepra, ticalos as mai intelege. Asa sunt numiti oamenii de afacei brutali. Stiu cum e . Fratele prietenului meu e si fratele meu.Operatie aritmetica elementara...

      Un cetatean suparat s-ar apuca sa chiureteze societatea romaneasca de infectia basista, spurcata, mizerabila, mortala si foarte foarte puturoasa, nu aceasta minunata publicatie de pozitia impartiala a unui pribeag onest. :))

      Gusturile nu se discuta. Dar, totusi, vezi sa nu ti se aplece, mon ami Kempes.

    De ce asa putin? Pe viata.

    cine nu vrea sa stea la Beciul Domnesc 3 ani pt atata banet, cei 1 mil de oameni pe minim pe economie. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb