MIRCEA DRĂGHICI (PSD): "Insolvenţa persoanelor fizice, o soluţie cinstită pentru românii cu datorii"

V.B.
Macroeconomie / 2 septembrie 2014

Actualizare 17:45 Birchall: "Insolvenţa persoanelor fizice ajută românii să-şi plătească datoriile, protejându-i de executări silite"

Proiectul de lege privind insolvenţa persoanelor fizice (aşa-numita "Lege a falimentului personal") "sprijină românii sufocaţi de datorii, reprezentând un ajutor real pentru cei care riscă să-şi piardă agoniseala de-o viaţă prin executări silite", consideră deputatul PSD Ana Birchall, unul dintre iniţiatori, într-un comunicat trimis astăzi redacţiei.

"Măsura vine în ajutorul consumatorilor persoane fizice, debitori de bună credinţă, care nu pot să-şi achite datoriile la ratele bancare lunare, de exemplu", a arătat Ana Birchall în susţinerea iniţiativei legislative din dezbaterile la Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat.

Deputatul mai susţine că iniţiativa "acordă un real ajutor debitorului persoană fizică, dându-i posibilitatea să-şi plătească datoria în termen de 5 ani, în baza unui plan de rambursare, şi nu să fie pus în faţa executărilor silite sau lichidării bunurilor".

"Toate procedurile judiciare, fie în faţa instanţelor de judecată sau executările silite, se suspendă, iar acumularea de dobânzi şi penalităţi după momentul iniţierii procedurii de insolvenţă se stopează şi orice proceduri de executare silită nu mai pot începe. Toate actele unilaterale ale debitorului, cum ar fi împuternicirile sau mandatele acordate nu vor mai produce efecte", a mai spus Birchall.

Deputatul social-democrat a mai afirmat că proiectul a fost elaborat având la bază o analiză aprofundată a legislaţiei în domeniu din 11 state: SUA, Singapore, Australia şi 8 ţări din Uniunea Europeană (Germania, Marea Britanie, Franţa, Austria, Republica Cehă, Slovacia, Italia şi Polonia).

"Această iniţiativă legislativă ajută la crearea unui cadru legislativ unic, care acordă preferinţă planului de rambursare, nu lichidării bunurilor sau executărilor silite şi vizează tendinţa generală de echilibrare a intereselor creditorilor şi debitorilor persoane fizice. (...) Măsura reprezintă un ajutor real pentru milioanele de români sufocaţi de datoriile lunare, în special de ratele crescute la bănci. Ce vină a avut un român căruia regimul Băsescu-Boc i-a tăiat 25% din salariu, în realitate tăindu-i cu 40% veniturile şi, astfel, nu a mai putut să-şi plătească datoriile?", a punctat Ana Birchall.

Domnia sa a făcut apel la sistemul bancar, "să înţeleagă importanţa şi necesitatea unei asemenea legi şi să o susţină": "Alături de iniţiativa mea legislativă privind conversia creditelor, adoptată deja în Senat şi care acum este în dezbatere la Camera Deputaţilor, proiectul de lege privind insolventa persoanelor fizice oferă soluţii concrete de ajutorare a românilor împovăraţi de datorii, fie că vorbim de creşterea ratelor bancare lunare datorate exclusiv fluctuaţiilor cursului de schimb valutar sau de diminuarea veniturilor urmare a măsurilor de austeritate şi tăierilor salariale luate de guvernarea Băsescu-Boc. Oamenii nu mai trebuie să stea cu frica-n sân că, fără vina lor, nu-şi pot plăti datoriile lunare şi că pot rămâne pe drumuri, fiind executaţi silit. Această măsură este o măsură de echitate şi un sprijin real pentru români".

---

Propunerea legislativă privind insolvenţa persoanelor fizice a primit astăzi aviz favorabil din partea Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital a Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată, deputatul PSD Mircea Drăghici (unul dintre iniţiatori) apreciind că "românii care au fost victimele crizei economice din 2009, care au suferit reduceri salariale sau concedieri, trebuie să fie sprijiniţi".

De această lege vor beneficia şi cei 43.000 de angajaţi disponibilizaţi de la OMV-Petrom, 6.000 dintre aceştia fiind din judeţul Argeş, "oameni care au fost victimele concedierilor masive care s-au petrecut atât în sistemul public, cât şi în cel privat în timpul guvernării PDL", a declarat social-democratul într-un comunicat trimis astăzi redacţiei

Deputatul a detaliat: "Legea insolvenţei persoanelor fizice sau a falimentului personal, iniţiată de doamna deputat Ana Birchall, alături de un grup de parlamentari printre care mă număr şi eu, are ca obiectiv soluţionarea unei probleme presante - aceea a românilor înglodaţi în datorii. Propunerea legislativă prevede ca executarea silită să fie reglementată doar ca o soluţie de ultimă instanţă. Dacă sunt executări silite începute, acestea se suspendă odată cu declanşarea procedurii de insolvenţă pentru persoanele fizice, după cum prin procedura insolvenţei persoanelor fizice se stopează orice acumulare de penalizări sau datorii pentru întârzieri la plată. De asemenea, datoriile vor fi eşalonate pe o perioadă de 5 ani".

Mircea Drăghici mai menţionează că, recent, Curtea Europeană de Justiţie a emis o hotărâre care vizează insolvenţa persoanelor fizice, "fiind vorba doar de o chestiune de timp până când efectele acesteia vor deveni funcţionale şi în România".

"Susţin cu tărie că adoptarea acestei propuneri legislative reprezintă un pas important spre reglementarea corectă a insolvenţei persoanelor fizice, având la bază legislaţii performante în materie de insolvenţă din statele membre ale Uniunii Europene şi din SUA. Românii care au fost victimele crizei economice din 2009, care au suferit reduceri salariale sau concedieri, trebuie să fie sprijiniţi", a mai afirmat Drăghici.

Avizul favorabil obţinut astăzi reprezintă un prim pas spre adoptarea acestei propuneri legislative. Astfel, Propunerea legislativă privind insolvenţa persoanelor fizice, înregistrată la Senat în calitate de primă Cameră sesizată, cu numărul L 370/2014, pe 25.03.2014, se află în procedură legislativă la comisiile de specialitate aferente: Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi pentru aviz şi Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări pentru raport.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb