MIRCEA DUŞA: "Ţările vecine Ucrainei au nevoie de capabilităţi NATO"

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Politică / 26 martie 2014

RAND Corporation: Piaţa neagră a serviciilor furnizate de hackeri a crescut în dimensiune şi complexitate

Statele care au graniţă comună cu Ucraina trebuie să dispună de capabilităţi NATO, având în vedere situaţia tensionată din această ţară, susţine ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa.

Domnia sa a declarat: "Va trebui ca, în perspectiva summit-ului de la Londra (n.r. programat să aibă loc în luna septembrie), dar şi a măsurilor care se iau la Consiliul Nord-Atlantic, în urma analizelor care se fac săptămânal, să existe capabilităţi militare pe această zonă, în Polonia, România, celelalte state care au graniţă cu Ucraina, capabilităţi care să permită o situaţie operativă a forţelor NATO".

Mircea Duşa a precizat că, în urma apariţiei crizei din Ucraina, pe manualul NATO şi a felului în care se acţionează la combaterea crizelor s-au luat măsuri suplimentare de supraveghere aeriană, de schimb de informaţii cu conducerea NATO şi cu statele din NATO pe analiza situaţiei din Ucraina şi a situaţiei din regiune.

"Deja un avion al NATO face supraveghere aeriană, un avion AWACS, care împreună cu centrele de comandă de control şi de supraveghere aeriană din România, cu avioanele româneşti care asigură poliţia aeriană, începând de la momentul declanşării crizei, operează în spaţiul aerian al României, asigurând coordonarea supravegherii aeriene şi a misiunilor de poliţie aeriană", potrivit ministrului Apărării.

Întrebat dacă, în urma evenimentelor din Ucraina, se va grăbi achiziţia de avioane F-16, oficialul a precizat că "programul se derulează conform măsurilor stabilite cu portughezii şi cu partenerul din SUA".

"Achiziţia se poate grăbi, dar pentru a se realiza această capabilitate trebuie să grăbim întreaga infrastructură, este vorba de modernizarea aeroportului şi este vorba de pregătirea piloţilor şi a personalului tehnic, care nu se poate face de la o zi la alta", a afirmat Mircea Duşa.

Ministrul apărării a mai precizat că statul român şi SUA respectă graficul privind instalarea componentelor antirachetă în România, astfel încât în 2015 sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu să devină operaţional.

Ieri a avut loc, la Bucureşti, conferinţa "AFCEA Europe TechNet International and the NATO C4ISR Industry Conference 2014", organizată Agenţia NATO pentru Comunicaţii şi Informaţii (NCIA), împreună cu Asociaţia de Electronică şi Comunicaţii pentru Forţele Armate (AFCEA).

Mircea Duşa a subliniat că "a insistat anul trecut, la Bruxelles, ca această conferinţă să aibă loc la Bucureşti, cu ocazia împlinirii a zece ani de la aderarea ţării noastre la NATO.

"Conferinţa noastră e una foarte importantă, pentru că se referă la un domeniu de vârf al tehnologiei. Este un domeniu foarte important şi din punct de vedere militar pentru că este vorba de comunicaţii şi informaţii. Lumea nu stă pe loc, lumea este în continuă mişcare, iar acest domeniu chiar e într-o mişcare deosebită. Şi în condiţiile acestea, în care în ultimii ani constrângerile bugetare şi-au spus cuvântul, în fiecare stat este foarte important să avem schimb de idei, să avem dezbateri, pentru ca acest domeniu să progreseze", a declarat membrul Guvernului.

Mircea Duşa a mai atras atenţia că ţările şi structurile NATO trebuie să îşi creeze "acele capacităţi care să protejeze sistemele informatice de acest atac (n.r. războiul cibernetic) care se încearcă încontinuu".

Reprezentanţii NATO au anunţat, la jumătatea lunii, că mai multe site-uri ale Alianţei au fost atacate de hackeri.

Aceştia nu au precizat cine este responsabil pentru acest incident, însă gruparea ucraineană de hackeri "cyber berkut" a revendicat atacul cibernetic, potrivit Reuters.

Revendicarea a fost făcută printr-o informare pe pagina web a grupării care susţine că atacul a fost opera "ucrainenilor patrioţi", care sunt indignaţi de intervenţia NATO în ţara lor.

Piaţa neagră a serviciilor furnizate de hackeri şi a instrumentelor utilizate pentru derularea de atacuri cibernetice a crescut în dimensiune şi complexitate, potrivit unui raport al RAND Corporation, un think tank american care realizează studii şi analize pentru Departamentul de Apărare şi serviciile de informaţii ale SUA.

"Piaţa ofertelor puse la dispoziţie de hackeri - cândva un peisaj variat constituit din reţele discrete, constituite ad hoc, de indivizi motivaţi iniţial de orgoliu şi notorietate - s-a transformat într-un < loc de joacă > pentru grupări motivate de stimulente financiare, foarte bine organizate şi sofisticate", notează documentul.

RAND Corporation susţine că această piaţă poate să fie mai profitabilă decât cea a traficului de droguri, ca urmare a faptului că legăturile cu clienţii finali sunt mai directe, iar distribuţia la nivel global se realizează electronic.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Tarile vecine Poloniei sau Ucrainei? 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb