Ucraina va deveni membru al Uniunii Europene şi al NATO, este "un lucru cert", a afirmat Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană în cadrul unui forum organizat de Aspen. Oficialul NATO a menţionat: "Trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina în primul rând în câştigarea acestui război şi în consolidarea drumului său euroatlantic şi aş spune, din experienţa României, că drumul către UE şi drumul către NATO par separate, dar sunt foarte complementare. De aceea, orice pas în direcţia integrării europene ajută integrarea în NATO şi orice pas în relaţia cu NATO ajută în integrarea europeană şi lucrăm cu partenerii noştri din UE să nu ne dublăm eforturile".
Mircea Geoană a spus că, în viitor, România va fi geografic în centrul comunităţii euroatlantice. "Sunt absolut convins că şi Ucraina şi Moldova şi Georgia şi Balcanii de Vest vor face parte din aceeaşi familie cu noi şi noi, ca lideri la nivel internaţional şi noi ca lideri ai acestei ţări, cred că avem tot interesul de a avea în jurul nostru numai prieteni şi ţări care să facă parte din aceeaşi familie cu noi. Pentru prima dată în istorie, România n-ar mai fi o ţară de frontieră a Occidentului, ci ar fi parte a centrului comunităţii euroatlantice", a precizat Secretarul general adjunct al NATO.
Geoană a subliniat importanţa susţinerii obiectivului aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană până în 2030: "NATO şi Uniunea Europeană sunt parteneri comuni ai Republicii Moldova şi îi vom ajuta din toate puterile să îşi atingă acest obiectiv".
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Kavalec, a declarat că SUA vor sprijini Israelul şi Ucraina în conflictele pe care le duc pentru apărarea valorilor democratice. "Cred că preşedintele Biden a spus foarte clar: vom susţine ambele state, atât Ucraina, cât şi Israelul (...) Cred că, pentru noi toţi, deciziile pe care le luăm astăzi vor modela viitorul pentru decenii de acum înainte şi este important să susţinem democraţiile care au fost atacate, să lucrăm împreună ca aliaţi şi parteneri pentru a apăra valorile noastre în acest moment critic", a adăugat aceasta.
Kathleen Kavalec a precizat că alegerile din 2024 vor fi o provocare, în ceea ce priveşte rezistenţa statelor occidentale în faţa atacurilor hibride. "Trebuie să-i ajutăm pe oameni să distingă informaţiile de tip fake-news, pentru a evita să devină victime ale manipulării. Nu putem să stăm pasivi şi să aşteptăm ca lucrurile să ne ia prin surprindere. Trebuie să găsim metode pentru a răspunde acestor provocări", a spus oficialul SUA.
Managerul general al Corporate, External and Legal Affairs Head Central Europe, Microsoft, Gabriela Popescu, a declarat că, pentru implementarea şi utilizarea AI într-un stat sunt necesare multe stadii de abordare. "Când vorbim de implementarea AI, trebuie să lucrăm cu sectorul privat, cu autorităţile, cu societatea, pentru a-i asculta pe toţi şi să ne asigurăm că utilizarea inteligenţei artificiale nu este o armă, că nu riscă să fie transformată într-o armă, ci într-o unealtă", a menţionat reprezentantul Microsoft.
Cea de-a 12-a ediţie a GMF Bucharest Forum a început, ieri, la Bucureşti şi continuă şi pe parcursul zilei de astăzi. Evenimentul este organizat de Institutul Aspen România în colaborare cu German Marshall Fund of the United States şi reuneşte lideri politici globali şi regionali, reprezentanţi ai sectorului privat şi experţi de renume. Dezbaterile din cadrul acestei ediţii se concentrează pe transformările şi provocările pe care războiul din Ucraina le-a generat la nivel internaţional.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2023, 18:30)
Consilierul de Securitate Nationala de la Casa Alba, John Kirby declara
ca fondurile USA ptr. sprijinul Ucrainei s-a epuizat in proportie de 96 %,
oare in Europa nu a ajuns informatia ??!!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2023, 19:22)
Ukraina este mică Russie .. Nu v a fii niciodată in UE sau NATO .. Aparține Russiei …