Mircea Oancea: Pensiile vor crea a doua piaţă după sistemul bancar

Corina Fraştelni
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 aprilie 2008

Piaţa pensiilor va depăşi cu siguranţă piaţa asigurărilor în următoarea perioadă, ne-a declarat domnul Mircea Oancea, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Arbitrul pensiilor ne-a spus: "Cu certitudine piaţa pensiilor din România va depăşi piaţa asigurărilor. Este foarte probabil ca peste câţiva ani, piaţa pensiilor să ajungă a doua piaţă după sistemul bancar, din punct de vedere al activelor".

Domnia sa ne-a spus: "Pilonul II al pensiilor private obligatorii este un proces benefic care va potenţa şi piaţa asigurărilor. În general, există companii sau investitorii care activează pe ambele pieţe, şi astfel au baze de date cumulate. Este firesc ca în acest proces să existe contracte cu potenţialii participanţi, să crească numărul asigurărilor, cât şi numărul de cotizanţi la pensii".

Preşedintele CSSPP consideră că există o legătură firească între cele două pieţe, iar "jucătorii implicaţi sunt suficient de buni investitori încât să înţeleagă scopurile urmărite".

Domnul Oancea susţine că piaţa pensiilor din România va devansa piaţa asigurărilor.

Pe de altă parte, domnul Liviu Voinea, preşedintele Grupului de Economie Aplicată, este de părere că piaţa pensiilor private şi piaţa asigurărilor sunt două pieţe complementare, care se pot dezvolta împreună.

Conform datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, piaţa asigurărilor (generale si de viata) a fost anul trecut de 2,15 miliarde de euro în volum de prime brute subscrise, creşterea (în euro) fiind de 32% faţă de 2006. În lei, piaţa a fost de 7,17 miliarde de lei, creşterea fiind de 25%. În euro, ritmul pieţei asigurărilor a fost anul trecut asemănător celui din 2006.

Asigurările generale au reprezentat anul trecut 79,9% din piaţa (adică 5,73 miliarde de lei, în creştere cu 24,8%), în timp ce asigurările de viaţă au reprezentat 20,1% (adică 1,44 miliarde de lei, în creştere cu 26,5%). CSA apreciază că piaţa asigurărilor va afişa o creştere medie anuală în euro de 13-15%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb