Prin implementarea pilonului doi şi trei de pensii, România face un pas important spre intrarea în rândul lumii civilizate, deoarece ţara noastră este singura din Uniunea Europeană în care nu există o componentă privată în acest sistem, a declarat, ieri, Mircea Oancea, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Domnia sa a precizat că, în prezent, pe pilonul trei - pensii private facultative, au fost autorizate patru companii, alte două fiind în curs de autorizare. Domnul Oancea estimează că, până la finele anului 2007, vor exista 8-10 companii de administrare a fondurilor de pensii private. Referindu-se la pilonul doi - pensii obligatorii administrate privat, preşedintele CSSPP a spus că până la această dată a fost depusă o singură cerere de autorizare pentru constituirea unei companii de administrare, pentru că procesul este complex şi costisitor, însă se aşteaptă ca numărul cererilor de autorizare să crească în luna mai. Potrivit estimărilor, în primul an de la implementare vor participa la pensiile private peste 2,5 milioane de angajaţi, ulterior intrările în sistem fiind de circa 200.000 de angajaţi anual.
Mircea Oancea afirmă: "În ciuda întârzierilor în elaborarea legislaţiei şi în procesul de autorizare a companiilor de administrare, cred că sistemul de pensii private va avea un mare succes, pentru că a devenit o necesitate. Oamenii au început să înţeleagă că pentru a-şi asigura o bătrâneţe liniştită trebuie să economisească în timpul vieţii active".
Specialiştii aşteaptă ca, în perioada 2007-2008, valoarea activelor colectate în sistemul de pensii să atingă 200-300 de milioane de euro.
Mihai Şeitan, preşedintele Casei Naţionale de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPDAS), a spus că, la ora actuală, în Europa există peste 3.500 de fonduri de pensii private, care înregistrează anual un profit mediu real de 7%. "Nouă ne lipseşte o cunoaştere din partea beneficiarilor, care, din cauza neîncrederii în pensiile private, nu vor intra aşa de uşor în sistem", a subliniat Mihai Şeitan, amintind că nici până în acest moment nu a fost lansată o campanie de promovare "care să-i facă pe oameni să înţeleagă despre ce este vorba". Domnia sa consideră că întârzierile sunt urmarea procedurilor administrative şi lipsei fondurilor, însă avertizează că "o astfel de campanie de promovare trebuie începută cât de curând, altfel riscăm să ne confruntăm cu o campanie negativă din partea organizaţiilor sindicale".
Preşedintele CNPDAS a atras atenţia asupra modalităţii de coordonare a sistemului de colectare pentru pilonul doi, existând riscul să se piardă contactul dintre individ şi banii acestuia.
"Am declarat şi eu şi fostul ministru al muncii, Gheorghe Barbu, că ar fi mai bine să nu deschidem pilonul doi până nu punem la punct acest sistem de colectare. Altfel riscăm să păţim şi noi ca în Polonia, acolo unde trei-patru ani, fondurile de pensii au înregistrat deficit", a argumentat domnul Şeitan.