Mircea Oancea: "Sistemul de pensii private a devenit o necesitate"

Sorin Titus Iordan
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 aprilie 2007

Sorin Oancea

Sorin Oancea

Prin implementarea pilonului doi şi trei de pensii, România face un pas important spre intrarea în rândul lumii civilizate, deoarece ţara noastră este singura din Uniunea Europeană în care nu există o componentă privată în acest sistem, a declarat, ieri, Mircea Oancea, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Domnia sa a precizat că, în prezent, pe pilonul trei - pensii private facultative, au fost autorizate patru companii, alte două fiind în curs de autorizare. Domnul Oancea estimează că, până la finele anului 2007, vor exista 8-10 companii de adminis­trare a fondurilor de pensii private. Referindu-se la pilonul doi - pensii obligatorii administrate privat, preşedintele CSSPP a spus că până la aceas­tă dată a fost depusă o singură cerere de autorizare pentru constituirea unei companii de administrare, pentru că procesul este complex şi cos­tisitor, însă se aşteaptă ca numărul cererilor de autorizare să crească în luna mai. Potrivit estimărilor, în primul an de la implementare vor participa la pensiile private peste 2,5 milioane de angajaţi, ulterior intrările în sistem fiind de circa 200.000 de angajaţi anual.

Mircea Oancea afirmă: "În ciuda întârzierilor în elaborarea legislaţiei şi în procesul de autorizare a companiilor de administrare, cred că sis­temul de pensii private va avea un mare succes, pentru că a devenit o necesitate. Oamenii au început să înţeleagă că pentru a-şi asigura o bătrâneţe liniştită trebuie să economisească în timpul vieţii active".

Specialiştii aşteaptă ca, în perioada 2007-2008, valoarea activelor colectate în sistemul de pensii să atingă 200-300 de milioane de euro.

Mihai Şeitan, preşedintele Casei Naţionale de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPDAS), a spus că, la ora actuală, în Europa există peste 3.500 de fonduri de pensii private, care înregistrează anual un profit mediu real de 7%. "Nouă ne lipseşte o cunoaştere din partea beneficiarilor, care, din cauza neîncrederii în pensiile private, nu vor intra aşa de uşor în sistem", a subliniat Mihai Şeitan, amintind că nici până în acest moment nu a fost lansată o campanie de promovare "care să-i facă pe oameni să înţeleagă despre ce este vorba". Domnia sa consideră că întârzierile sunt urmarea procedurilor administrative şi lipsei fondurilor, însă avertizează că "o astfel de campanie de promovare trebuie începută cât de curând, altfel riscăm să ne confruntăm cu o campanie negativă din partea organizaţiilor sindicale".

Preşedintele CNPDAS a atras atenţia asupra modalităţii de coordonare a sistemului de colectare pentru pilonul doi, existând riscul să se piardă contactul dintre individ şi banii acestuia.

"Am declarat şi eu şi fostul ministru al muncii, Gheorghe Barbu, că ar fi mai bine să nu deschidem pilonul doi până nu punem la punct acest sistem de colectare. Altfel riscăm să păţim şi noi ca în Polonia, acolo unde trei-patru ani, fondurile de pensii au înregistrat deficit", a argumentat domnul Şeitan.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb