MIRCEA URSACHE, ASF: "Investigăm un broker care a operat neautorizat în Republica Moldova"

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 februarie 2014

"Investigăm un broker care a operat neautorizat în Republica Moldova"

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) investighează un broker prezent pe piaţa noastră de capital care a operat în Republica Moldova fără să se autorizeze la reglementatorul local, a declarat Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF responsabil pentru sectorul instrumentelor şi investiţiilor financiare.

Operaţiunile ar fi fost derulate pe piaţa Forex, potrivit domniei sale.

Mircea Ursache nu a dorit să spună despre cine este vorba, dar a dat de înţeles că este vorba despre unul dintre actorii importanţi din piaţă.

ASF nu are încheiat un acord de colaborare bilaterală cu Comisia Naţională a Pieţei Financiară (CNFP), autoritatea care autorizează, reglementează şi supraveghează activitatea paritcipanţilor la piaţa financiară nebancară din Republica Moldova, ceea ce înseamnă că un broker autorizat în România trebuie să obţină acordul CNFP pentru a desfăşura activităţi pe piaţa financiară în ţara vecină, a explicat vicepreşedintele ASF.

Mircea Ursache a precizat, pentru ziarul BURSA, că are de gând să iniţieze un astfel de acord cu autoritatea de la Chişinău.

"Ridicarea pragului la SIF-uri, amânată pentru 2015"

Mircea Ursache a declarat că, pentru acest an, a renunţat la ideea ridicării pragului de deţinere la cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), din cauza presiunilor generate de faptul că suntem într-un an electoral.

Vicepreşedintele ASF a subliniat, însă, că are de gând să reia discuţiile pe acest subiect anul viitor.

Domnia sa a întrebat retoric ce rol la dezvoltarea economică a ţării noastre au jucat SIF-urile, în afara achitării impozitului pe profitul realizat şi a reafirmat că o limită de deţinere de 5% pentru acţiunile acestora descurajează investitorii instituţionali, locali şi străini.

Şi pentru Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Sibex, Mircea Ursache are în vedere creşterea pragului de deţinere, care este limitat tot la 5%.

O barieră importantă în calea unor astfel de decizii şi a dezvoltării pieţei de capital din ţara noastră o constituie reacţia internă, a unor actori care doresc să conserve stare de fapt, atrage atenţia oficialul ASF.

"BVB este controlată de un grup de acţionari cu rulaje mici, în timp ce marii emitenţi nu pot să decidă nimic legat de activitatea operatorului de piaţă", a subliniat domnia sa, adăugând că o altă consecinţă a limitării deţinerilor la cele două burse la 5% a reprezentat-o imposibilitatea ţinerii adunărilor acţionarilor pentru crearea Contrapărţilor Centrale, din cauza lipsei de cvorum.

O altă întrebare retorică pe care Mircea Ursache a adresat-o a privit motivul pentru care ţara noastră are patru burse distincte şi separate din punct de vedere administrativ, respectiv una de acţiuni şi obligaţiuni (BVB), una de derivate (Sibex), una de energie (Opcom) şi una de mărfuri (Bursa Română de Mărfuri).

Ziarul BURSA a relatat, în exclusivitate, în luna mai a anului trecut, că o posibilă fuziune între BVB şi OPCOM, care este controlată integral de stat, prin Transelectrica, este o idee care începe să aibă circulaţie, în condiţiile în care piaţa noastră de capital se bazează considerabil pe sectorul energetic.

Surse din piaţă ne-au precizat, la începutul lunii, că Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) au respins ca nefezabilă această idee, solicitând, în schimb autorităţilor să accelereze diversificarea acţionariatului OPCOM.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Mai amana pragul ala nenorocit sa se cumpere sifurile intre ele,dupa aia nici nu o sa mai fie nevoie de prag ...cine se mai poate pune cu 3-4 sifuri plus gastile aferente???!!!

    1. In mai puțin de un an acești tovarăși puși sa patoreasca si sa mulga piața financiară au reușit sa devină adevărate simboluri ale hotiei si incompetentei.

      La Tov Ursache se contabilizeaza câteva majore si publice, or mai fi si altele: 

      1. Fondul Proprietatea cu administrator fictiv si devalizare continua. 

      2. Sif1, cu prietenul plagiatorului, Tov Balteanu la pupitru, a reușit niște mizerii care l-ar face invidios si pe celebrul Dinel. 

      3. WORLD trade Center si celebra creanța. 

      4. Investițiile cu har făcute de supravegeatii de la Harinvest. 

      5. Canibalizarea Sifurilor, la inițiativa interesata a aceluiasi pastor Ursache.

      De Rusanu se ocupa DNA-ul. 

    Cel mai longeviv preşedinte de SIF este Mihai Fercală, şeful SIF 3 Transilvania. El este preşedinte la SIF Transilvania din anul 1992.

    Fercală primeşte anual între 472.687 euro şi 634.494 euro, reiese din calcule pe baza datelor de pe site-ul SIF Transilvania.  

    Suma a fost obţinută din calcule pe baza datelor Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) din 20 aprilie 2013 privind Consiliul de Supraveghere, Hotărârea AGEA din 20 aprilie 2013 privind modificări ale actului constitutiv, dar şi din notele explicative ale raportului anual pe 2012.  

    Fercală primeşte lunar între 39.391 euro şi 52.875 de euro. Sumele variază pentru că în adunarea acţionarilor s-a stabilit că, în calitate de director general, el poate primi 7 sau 12 salarii medii brute din SIF Transilvania, potrivit Hotărârii din AGEA din 20 aprilie 2013. 

    Salariul brut lunar la SIF Transilvania este de 12.000 de lei. Deci directorul general primeşte între 84.000 lei şi 144.000 de lei lunar. 

    De asemenea, Fercală primeşte şi bonus ca participaţie la profit – care se acordă per membru CA sau director - , în valoare de 7.292 lei lunar. 

    Fercală face parte şi din directoratul SIF Transilvania, care este format din 3 membri, numiţi de Consiliul de Supraveghere în mai 2013, pentru un mandat de 4 ani. În calitate de preşedinte al directoratului el primeşte lunar venituri echivalând cu 7 salarii medii brute de la nivelul SIF Transilvania. 

    Confllictul de interese de SIF1 si tranzactiile suspecte de acolo cand le anchetati ?

    Publicati studiul ala de impact cu achizitiile incrucisate de la SIF-uri. 

    Cum sa facut suspendarea drepturilor de vot de la AGA SIF1 anul trecut ca nu apare in comunicate si precese verbale ? 

    Fuziunea BVB cu OPCOM ! Cata incompetenta !

    1. Politrucii astia din Romania - in frunte cu Ursache - nici nu vor ca poporul roman sa afle vreodata ce-i aia o piata ! 

      Daramite sa mai afle, si ce este aia o piata de capital ! 

      Nu i-a trimis Basescu pe romani: 

      1) la MUNCA ? 

      2) in loc de SPECULATIE ? 

      3) si le-a taiat nu doar PENSIILE, ci si orice alt fel de RENTE - de economii - VIAGERE (din dividende) ?  

    Au fost sanctionati conform asf romania (rubrica sanctiuni 2014) controlorul intern si conducatorul banati de pe piata de capital si interzicerea operarii pe piata cfd-urilor.

    1. Asa e,adevarat!Au crezut ca inca e Videanu in spatele svm-ului...au tras aiurea...

    A dat atac speculativ la leul - con_frate - moldovenesc ? 

    1. Cu grivna ? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb