Numărul practicienilor în insolvenţă care sunt cu "adevărat" profesionişti este redus, a declarat, ieri, Mirela Iovu, vicepreşedinte CEC Bank.
Domnia sa a precizat: "Din păcate vorbim de foarte puţini practicieni în insolvenţă care cu adevărat ştiu cu ce se mănâncă activitatea. Sunt 35.000-25.000 de dosare de insolvenţă, din care 20.000 de dosare sunt pe mâna unor firme de apartament, unde asistăm la nişte situaţii absolut ciudate".
CEC Bank îndeamnă debitorii aflaţi în dificultate să meargă cât mai repede la bănci şi de comun acord cu creditorii să adopte planuri de salvare a companiei.
"Debitorii împreună cu creditorii şi cu practicienii în insolvenţă sunt parteneri şi acţiunile trebuie să fie de tipul win-win", potrivit domniei sale.
Referindu-se la legea insolvenţei, Mirela Iovu a precizat că deşi este echilibrată, actul normativ trebuie îmbunătăţit şi aduse clarificări, menţionând că există cazuri în care unele articole sunt aplicate abuziv şi defectuos.
Vicepreşedintele CEC Bank a precizat că Banca Naţională a României a introdus, în 2011, un act normativ care vine în sprijinul restructurării companiilor.
Domnia sa a explicat: "Băncile pot utiliza conversia datoriilor în acţiuni fără teama de a li se afecta fondurile proprii. Băncile pot să transforme datoriile în acţiuni pe o perioadă de 36 luni, dar este nevoie şi de o aprobare de la BNR. Instituţiile de credit trebuie să aibă o strategie, departamente specializate şi oameni care să lucreze în companiile restructurate pentru a se familiariza cu activitatea companiei. (...) Băncile ar accepta conversia numai în ceea ce priveşte partea de creanţe negarantate".
Totuşi, băncile sunt încă la început în ceea ce priveşte această procedură, potrivit vicepreşedintelui CEC Bank.