Mişcare pozitivă la BVB, pe finalul sezonului raportărilor financiare

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 august 2020

Mişcare pozitivă la BVB, pe finalul sezonului raportărilor financiare

Marcel Murgoci, Estinvest: "Cred că rezultatele financiare au surprins pozitiv investitorii într-o anumită măsură, prin prisma faptului că, în general, societăţile au reuşit să îşi menţină profitabilitatea"

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au crescut, în săptămâna tocmai încheiată, într-un mediu favorabil pieţelor de acţiuni, care în Statele Unite au marcat noi recorduri istorice.

BET, indicele reprezentativ al BVB, ce include cele mai tranzacţionate 25 de acţiuni, cu excepţia SIF-urilor, a avut un avans de 1,44%, la 8.850,68 de puncte, în timp ce BET-XT, ce reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni de la bursa noastră, a urcat cu 1,37%, până la la 802,93 puncte.

Dow Jones a recuperat întregul declin din acest an

Brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul lor săptămânal: "Bursa locală s-a corelat la creşterile externe şi a urcat la nivel de săptămână cu peste 125 de puncte (n.r. BET). În acest moment, mare parte dintre emitenţii de la BVB au publicat rezultatele financiare, urmând ca luni să primim şi rezultatele ultimelor societăţi".

În Europa, indicele STOXX 600 a avut o creştere de 1,02%, DAX 30 al bursei din Frankfurt s-a apreciat cu 2,1%, în vreme ce FTSE 100 al pieţei londoneze, a coborât cu 0,64%.

Peste Atlantic, indicele Dow Jones Industrial Average a urcat cu 2,59%, recuperând întregul declin din acest an, în timp ce S&P 500 s-a apreciat cu 3,26%, iar Nasdaq Composite a avut un salt de 3,39%, ultimele două coşuri de acţiuni navigând la maxime istorice.

"Indicele american S&P 500 a atins niveluri record în această săptămână, datorită optimismului în ceea ce priveşte aşteptările unui vaccin împotriva Covid-19. În Europa, aşteptarea de noi stimuli fiscali şi monetari au depăşit temerile legate de numărul de cazuri în creştere a persoanelor infectate", notează cei de la Prime Transaction.

Joi, Rezerva Federală a Statelor Unite a anunţat o schimbare majoră în politica sa, informând că este dispusă să permită un nivel mai mare al inflaţiei decât în mod normal pentru a susţine piaţa muncii şi economia în ansamblu, conform CNBC.

"Mişcarea indică faptul că, probabil, ratele dobânzilor vor rămâne aproape de zero pentru o perioadă lungă de timp. Anterior, banca centrală (n.r. Rezerva Federală) a majorat rata pentru a preveni niveluri mai ridicate ale inflaţiei", menţioneză sursa citată.

Creştere de 2,88% pentru BET-NG, cea mai bună evoluţie dintre indici

La Bucureşti, cel mai mare avans a fost înregsitrat de indicele energetic BET-NG, ce a urcat cu 2,88%, la 678,65 de puncte, la polul opus găsindu-se indicele financiar BET-FI, a cărui cotaţie s-a apreciat cu 0,52%, până la 42.233,96 de puncte, într-o săptămână în care sezonul raportărilor pentru semestrul al doilea s-a apropiat de sfârşit.

Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul casei de brokeraj Estinvest, ne-a spus: "Cred că rezultatele financiare publicate de companii au surprins pozitiv investitorii într-o anumită măsură, prin prisma faptului că, în general, societăţile au reuşit să îşi menţină profitabilitatea. Iar acest lucru s-a văzut în creşterea pieţei din ultima lună, sigur şi în contextul evoluţiei burselor internaţionale".

Este o afirmaţie ce vine în condiţiile în care, rezultatele afişate de companii includ întreaga perioadă de "blocare" a economiei, ca urmare a stării de urgenţă impusă de autorităţi pentru limitarea răspândirii pandemiei de Covid-19. Astfel, există premise importante ca impactul măsurilor luate să fie cel mai sever reflectate în situaţiile trimestrului al doilea, ulterior urmând o ameliorare a indicatorilor economico-financiari ai emitenţilor.

Directorul de la Estinvest a adăugat: "Nu au apărut surprize mari, plăcute sau neplăcute. Companiile din sectorul utilităţilor cum sunt Transgaz, Electrica sau Transelectrica au raportat o creştere a profitabilităţii faţă de primul semestru al anului trecut. De asemenea, rezulatate bune au raportat Nuclearelectrica şi TeraPlast".

Pe de altă parte, Marcel Murgoci remarcă scăderea profitabilităţii celor două bănci din BET, dar este de părere că investitorii se aşteptau la un recul al câştigurilor instituţiilor de credit.

"Poate că a surprins puţin diferenţa de scădere a profitului înregistrată de BRD - Groupe Societe Generale, faţă de cea a Băncii Transilvania", spune brokerul, în condiţiile în care, declinul câştigului net al BRD la nivel semestrial a fost de 47%, faţă de 27% în cazul grupului financiar din Cluj.

Electrica - la maximul ultimilor aproape doi ani şi jumătate

Cu o creştere de 4,93%, la 11,7 lei, acţiunile Electrica reprezintă titlurile cu cea mai mare apreciere din BET, săptămâna trecută, cotaţia EL reuşind să recupereze complet şi să depăşească căderea din februarie-martie, în prezent găsindu-se la maximul ultimilor aproape doi ani şi jumătate.

Grupul, în cadrul căruia urmează să fuzioneze companiile de distribuţie şi cele de servicii, a obţinut pentru primele şase luni ale anului un profit net de 190 milioane de lei, cu 74% peste cel de la jumătatea anului trecut, îndeosebi pe fondul reducerii preţului de achiziţie a electricităţii şi majorării tarifelor de distribuţie. Recent, nemţii de la Allianz SE au ajuns la o deţinere indirectă de 5,3% din drepturile de vor ale furnizorului şi distribuitorului de energie electrică.

Acţiunile Transgaz (TGN) au urcat cu 3,9%, săptămâna trecută, la 293 de lei, în contextul în care compania a raportat, pentru primele şase luni ale anului, un profit net de 231 milioane lei, cu 18% peste cel din prima jumătate a anului trecut, compania reuşind să compenseze scăderea veniturilor din transportul internaţional prin creşterea celor din rezervare de capacitate. Tot săptămâna trecută, Transgaz a anunţat că va vinde 25% din Vestmoldtransgaz către BERD, pentru 20 milioane de euro.

Titlurile OMV Petrom (SNP) s-au apreciat cu 3,44%, la 0,3455 lei, într-o săptămână în care cotaţia contractelor futures ale petrolului Brent (relevant pentru piaţa europeană), cu scadenţa în octombrie, a crescut cu circa 1,6%. Grupul petrolier a anunţat extinderea parteneriatului cu Auchan, prin deschiderea a 400 de magazine MyAuchan în toată reţeaua Petrom, din peste 250 de localităţi, în următorii cinci ani.

La polul opus, acţiunile TeraPlast au coborât cu 3,11%, la 0,343 lei, cea mai mare scădere din indicele BET, săptămâna trecută.

Este, deocamdată, o corecţie pe volume reduse a creşterii puternice a titlurilor producătorului de materiale de construcţii, aprecierea manifestându-se din a doua parte a lunii iulie, pe fondul unui cumul de factori între care anunţul privind încheierea unui contract pentru vânzarea liniilor de afaceri operate de TeraSteel, sau rezultatele raportate, respectiv un profit net de de 29,54 milioane lei, dublu faţă de cel din primele şase luni ale lui 2019. Vineri, după închiderea şedinţei de tranzacţionare, Consiliul de Administraţie al TeraPlast a anunţat că propune acordarea de dividende cu o valoare totală cuprinsă între 44-48 milioane lei, din rezerve şi profitul primelor nouă luni.

Digi Communications (DIGI), Purcari Wineries (WINE) şi MedLife (M), sunt alte acţiuni din BET a căror cotaţie s-a depreciat, săptămâna trecută, preponderent pe volume reduse, comparativ cu media lunii anterioare.

SIF-urile, fără reacţie la mai bine de o lună de la căderea pragului

Căderea pragului de deţinere la SIF-uri nu a avut absolut niciun impact asupra preţurilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare, şi în contextul în care rezultatele lor au avut de suferit, în urma declinului din acest an a cotaţiilor titlurilor listate.

Faţă de Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) aferentă lunii iulie, SIF-urile au încheiat săptămâna la discount-uri situate între 21,5% pentru SIF Transilvania (SIF3) şi 71,6% pentru SIF Banat-Crişana (SIF1), în timp ce Fondul Proprietatea avea un discount de 20,4%, peste obiectivului avut de Franklin Templeton, administratorul FP, de sub 15%.

Marcel Murgoci: "Numărăm pe degete companiile ce asigură lichiditatea la BVB"

Chiar dacă valoarea tranzacţiilor realizate în săptămâna trecută la Bursa de Valori Bucureşti s-a ridicat peste cea de săptămâna anterioară, rulajele rămân reduse. Practic, conform datelor prezentate de Prime Transaction, în ultimele cinci sesiuni bursiere, suma transferurilor a fost de 207,6 milioane de lei, peste cea din intervalul 10-14 august, de 178,3 milioane lei, dar cu mult sub cea aferentă săptămânilor din februarie şi martie când cotaţiile au suferit picaje puternice, pe fondul unor valori tranzacţionate de peste 450 milioane de lei.

Marcel Murgoci de la Estinvest indică către numărul mic de companii cu titlurile cărora se realizează tranzacţii mai importante, dar menţionează că această situaţie este obişnuită pentru o piaţă mică, ca a noastră.

"La noi piaţa se concentrează pe câţiva emitenţi. Numărăm pe degete companiile care asigură lichiditatea, iar când tranzacţiile cu titlurile acestora sunt reduse, piaţa suferă din acest punct de vedere", ne-a spun brokerul.

Legat de factorii care au potenţialul de a influenţa evoluţia pieţei noastre de capital, Marcel Murgoci vede drept principal element important trecerea în categoria pieţelor emergente secundare, în septembrie.

"Acţiunile a două companii, Banca Transilvania şi Nuclearelectrica, ar trebui să intre în indicele de emerging markets a FTSE Russell, ceea ce va spori vizibilitatea acestora pentru investitorii străini. Dar, mai există şi alte câteva companii care au şanse să îndeplineacă criteriile de lichiditate ale FTSE Russell (n.r. agenţia londoneză face evaluări odată la şase luni). Iar lucrul acesta ar putea să aibă efect asupra lichidităţii, dar doar pentru câţiva emitenţi", spune directorul de la Estinvest.

Pe de altă parte, brokerul atrage atenţia că investitorii străini se uită şi la contextul general al unei ţări, pentru a vedea dacă este momentul adecvat pentru a investi.

"Or, agenţiile de rating au atras atenţia asupra problemelor pe care le are ţara noastră şi care trebuie corectate într-un anumit timp. Altfel, la următoarea evaluare, este posibil un downgrade, ceea ce se va vedea în evoluţia pieţei", a conchis Marcel Murgoci.

La începutul lunii iunie, agenţia Standard & Poor's a reconfirmat rating-ul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în monedă locală şi valută, cu perspectivă negativă. Dar, agenţia a apreciat că politica fiscală expansionistă promovată începând cu anul 2018 a condus la unele dintre cele mai mari deficite gemene pentru o ţară din categoria pieţelor emergente, precum şi la erodarea sustenabilităţii finanţelor publice în România.

Pe lângă elemente de natură internă şi odată cu încheierea sezonului de raportări financiare aferente primului semestru, cotaţiile acţiunilor listate la BVB vor fi influenţate, în bună măsură, de evoluţiile burselor europene, la care piaţa noastră s-a corelat destul de bine în acest an.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb