Mişcarea anti-taxe, statul "gras" şi tentaţia extremei drepte

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 7 august 2023

Cristian Pîrvulescu

Subiectul statului "gras" - reluat permanent în diferite forme şi repus în discuţie acum cu ocazia măsurilor de consolidare bugetară - este o temă populistă recurentă. Departe de a reflecta o situaţie de fapt, tema statului "gras" este expresia unei obsesii ideologice care vine din istoria şi tradiţia extremei drepte europene şi româneşti, dar care se inspiră marginal şi de un neoliberalism vulgarizat.

Mai întâi să vorbim despre istorie. Imediat după al doilea război mondial, extrema dreaptă compromisă, a cărei marjă de mişcare era aproape inexistentă, a găsit în mişcarea anti-taxe o bună oportunitate pentru a se relansa. La începutul anilor "50 ai secolului trecut, micii comercianţi şi meşteşugari francezi se confruntau cu presiuni crescânde din partea fiscului. Şi asta pentru că majoritatea comercianţilor şi meşteşugarilor nu îşi îndeplineau obligaţiile contabile şi nu respectau noile reguli impuse de administraţie.

În acest context, în vara anului 1953 a apărut o mişcare politică şi socială care va influenţa curentele populiste în deceniile următoare cu reflexe până astăzi: pujadismul.

Pe 22 iulie 1953, Pierre Poujade, cel care a dat numele mişcării, la acel moment mic comerciant gestionând o librărie-papetărie în orăşelul Saint-Cere (de unde şi supranumele "papetierul din Saint-Cere") din departamentul Lot, dar şi membru al consiliului orăşenesc, ales în calitate de fost membru al partidului gaullist RPF (Rassemblement du peuple français care trimite direct la actualul partid de extremă dreaptă condus din umbră de Marine Le Pen, Rassemblement national), avertizat fiind asupra unui control fiscal care urma să aibă loc reuneşte comercianţii şi meşteşugarii din localitate şi blocheze acţiunea controlorului fiscal.

Astfel, mişcarea a câştigat popularitate printre micii proprietarii, meşteşugari şi comercianţi care se simţeau marginalizaţi şi copleşiţi de schimbările economice şi politice din Franţa de după război. Această revoltă fiscală care marchează începutul mişcării pujadiste ce militează în numele celor mulţi şi neînsemnaţi denunţând vehement "statul vampir" şi ciorbagii săi (în franceză "soupiers", cu referinţă la funcţionarii de rang înalt care "se înfig la ciorbă" sau, cum se zice la noi, "se luptă pentru ciolan"), acele eminenţe ascunse şi "apatrizi" care ocupă "casa Franţei" (Maison France, în franceză, cu referire aproape transparentă la Pierre MendPs France, politicanul radical, prim ministru reformist în 1954). Poujade poza într-un francez obişnuit, care dispreţuia elitele şi mass-media şi folosea talentul său oratoric în favoarea "poporului".

Mişcarea sa, cu un accentuat caracter antiparlamentar, va avea un rol important în căderea Republicii a IV-a franceze în 1958. Mai întâi, în 1956 pujadismul îşi face intrarea triumfală în Adunarea Naţională franceză sub culorile Uniunii pentru apărarea comercianţilor şi artizanilor (l'Union de defense des commerçants et artisans) şi a variantei electorale a acesteia, Uniunea şi Fraternitatea Franceză (l'Union et fraternite française), care va reuşi să obţină 52 de deputaţi (respectiv 2,4 milioane de voturi şi 11,6% din totalul voturilor exprimate). Între cei aleşi pe listele pujadiste se va afla şi Jean-Marie Le Pen, care va deveni figura emblematică a extremei drepte franceze. Pe acest fundal, mişcarea pujadistă câştigă popularitate cu susţinătorii Algeria franceze şi, prin urmare, depăşeşte stadiul de simplă reprezentantă a luptei anti-fiscale. Discursul pujadist se radicalizează şi ia forma manifestă a promovării urii faţă de "meteci" (străini, între care evrei şi arabi).

După cum se vede, orice comparaţie cu situaţia post-pandemie din România actuală poate fi făcută. Şi nu numai, pentru că mişcări neo-pujadiste, precum Mişcarea fermierilor Cetăţeni (BBB- BoerBurgerBeweging) din Olanda, organizaţii ieşite din proteste anti-ecologiste de tip "vestele galbene" sau care au militat împotriva restricţiilor Covid19, precum Fratelli d'Italia şi AUR la noi profită de moment. Probabil, aşa cum s-a întâmplat şi cu pujadismul - în 1958, odată cu reîntoarcerea lui Charles de Gaulle şi impunerea Republicii, a V-cea mişcarea se va evapora - vor dispărea destul de repede, dar urmările riscă să influenţeze politica pe termen lung.

Revenind la România şi la discursul populist privind statul "gras", în fond, cum s-a ajuns aici? Politicile fiscale expansioniste din anii 2016-2019 au dus la adoptarea unor decizii care au accelerat cheltuielile publice, în special în privinţa salariilor şi pensiilor. Deja în 2019 Comisia europeană avertiza guvernul Dăncilă în legătură cu depăşirea ţintei de deficit şi a riscurilor reprezentate de mărirea pensiilor cu 40%. În acest context, în februarie 2020, Comisa activa procedura privind deficitul excesiv în privinţa României. A urmat apoi pandemia şi Comisa şi-a moderat cererile, în iunie 2021 Consiliul european adoptând o recomandare privind aplicarea procedurii de deficit excesiv României în care se stabileau etapele în vederea depăşirii acestei situaţii cel mai târziu în 2024. Atunci Consiliul ajungea la concluzia că o prelungire a termenului acordat României pentru corectarea deficitului public ar fi binevenită pentru a nu compromite şansele de redresare economică după pandemia de COVID-19. În acest sens, noul termen oferit pentru corectarea deficitului excesiv - 2024 - permitea realizarea unui echilibru între consolidarea bugetară şi redresarea economică. Recomandarea stabilea că, pentru a respecta acest nou termen limită, România trebuia să atingă o ţintă de deficit public de 8% din PIB în 2021, de 6,2% din PIB în 2022, de 4,4% din PIB în 2023, pentru a se ajunge la 2,9% din PIB în 2024, ceea ce era, la momentul respectiv, în conformitate cu obiectivele asumate de guvernul român. Or, România a încheiat anul 2021 cu un deficit de 6,72% din PIB, iar 2022 cu 5,65% din PIB, sub ţinta asumată. Dar în 2023, datorită asumării unui buget nerealist, fondat pe calcule eronate, situaţia bugetară a scăpat de sub control, iar consolidarea fiscală a devenit de neevitat. Măririle salariale adoptate sub presiunea străzii fără nicio bază bugetară au accentuat îngrijorările privind menţinerea Românei în ţinta propusă şi au dus, aşa cum s-a întâmplat cu măririle de pensii din 2019, l-a reluarea procedurii de deficit excesiv pentru a forţa guvernul român să se adapteze. Reducerea costurilor publice nu poate rezolva însă problemele bugetare, pentru că nu poate aduce sume la buget, în schimb poate afecta buna funcţionare a multor instituţii, iar creşterea unor taxe şi impozite, precum revenirea asupra unor privilegii fiscale, devine un instrument convingător în vederea atragerii rapide de noi fonduri la buget. În acest context au fost reluate tezele populiste privind statul "gras". Un sinonim al "statului vampir"" al lui Poujade. Şi un argument pentru extrema dreaptă românească. Deci, qui prodest?

Opinia Cititorului ( 40 )

  1. Si extrema stanga si dreapta castiga teren in perioade in care populatia e foarte nemultumita de ceva.

    Acum la noi, sa zicem ca e statul gras(dar nu e de fapt). A devenit sport national sa pleci de la privat si sa te angajezi la stat, pe salarii mai mari si munca mai putina. Mai iesim la cate o zi de nastere unde mai vezi oameni noi. Cei cu joburi la stat, grasi odihniti, zambitori si evident prosperi. Cei din privat in special cei independenti, trasi la fata obositi ajung ultimii spre seara, acum am scapat de la lucru, si ceva mai chibzuiti cu banii. Care din 2 ai prefera sa fii, e aproape retorica intrebarea. 

    Ce ar fi sa ne angajam toti la stat,, si ne arunca dupa un timp ciolacu & co niste adidasi de porc in magazine, cateva conserve de peste si niste eugenii.

    Dar totusi cred ca cei din AUR nu sunt nemultumiti de statul gras. Mai degraba dau vina pe UE, pt situatia lor personala, care o fi aia. asa vad. ue e de vina, statul roman e o victima. trebuie sa nationalizam totul, sa aruncam afara strainii si investitiile straine si sa lucram toti la stat. cam la fel zic si cealalta extrema comunistii doar ca ei sunt furiosi si pe firmele romanesti. 

    1. Extremistii pe cei bogati ii urasc(poate si un pic de invidie, habar n-am). Hitler i-a omorat pe evrei, evreii erau f bogati, practic toata lumea era datoare la evrei(fie ca dadeau bani cu camata, fie ca vindeau pe caiet etc). Comunistii i-au urat pe bogati, si pe oamenii cu scola la fel pe fondul unei indatorari f mari a populatiei(dupa povestile bunicului).

      Acum vad ca-i la moda la extrema dreapta sa-i urasca pe "vest" UE, si US, tot bogatii lumii, ca ne place nu ne place aia sunt. Iar extrema stanga ii urasc pe patroni, petrom, sa-i nationalizam, toti patronii fura si e rai etc.  

      Dar n-am auzit vreun extremist stanga ori dreapta sa se planga de taxe. cam dimpotriva. sa fie cat mai multe. 

      o vorba preluata din folclor: Toata lumea ii uraste pe cei bogati. Si totusi toata lumea isi doreste sa ajunga bogat! cam asa e.  

      Aberatii! Statul nostru este obez, dovezile in acest sens sunt multiple, dar sunt si destui prostovani care refuza sa vada realitatea. In ceea ce priveste migrarea electoratului catre extreme, ar putea fi o realitate a carei vina o poarta strict cei care continua sa nu ia masuri pentru aducerea statului obez in parametri corecti de functionare si retribuire. Partea buna, dar si rea in acelasi timp, depinde ce parte a cubului Rubik privim, este ca electoratul nu prea are spre cine migra. Bine ar fi daca pragul electoral se va majora astfel incat sa ramanem cu 2 partide pentru ca lucrurile si competitia politica sa fie mai clare pentru toata lumea.

      Sau mai bine cu un singur partid ca pe vremuri. Eficiență maximă.

      UDMRul si zAUR sunt partide autentice? Ce sa faca astea pentru Romania? Nimic util!

      Americanii, englezii si multi altii cate partide au? Zeci ca la noi ca este pomana cu dar gratuit din partea contribuabilului roman? 

      Acum nu avem un singur "partid", PSD + PNL si crezi ca este bine asa? Ce refugiu mai are electoratul daca ambele variante posibile in mod real au format una singura? S-a format partidul unic si este bine asa, fara alternativa la el? Cum sanctionam derapajele? In loc sa isi uneasca fortele pentru a face ceea ce este bine si corect pentru tara (asa cum am asteptat si am sperat toti), iata ca de fapt au o singura grija si-anume sinecurile si banii pentru intretinerea lor. Clanurile se extind si se tot extind precum valurile de lacuste si devoreaza tot bugetul in calea lor. 

      Guvernul Ciolacu vorbeşte de economii prin comasarea de agenţii, servicii sau direcţii, dar ministerele ţin sub cheie date publice despre structura posturilor. Ministrul Finanţelor are 17 angajaţi la departamentul de comunicare. Ministrul Sănătăţii are curier personal care câştigă 6.277 lei brut pe lună. 

      "Ciolacu creşte taxele ca să finanţeze sinecuri Guvernul Ciolacu face 20 de noi sinecuri cu 10.000 de dolari pe lună printre care ministru consilier la Moscova sau consilier economic la Teheran. La aceste costuri se adaugă decontul chiriilor şi a altor cheltuieli. Iată pentru ce creşte Ciolacu taxele. Trebuie finanţate fabricile de sinecuri Aceste sinecuri sunt în cadrul unei noi agenţii create de guvernul Ciucă (PNL), în subordinea SGG (condus de PNL). O agenţie pentru Comerţ Exterior cu 250 de posturi (fără cele de demnitari şi consilierii aferenţi) şi un parc auto de 125 de autovehicule. E mai clar acum de ce trebuie impozite mărite?", a scris Cătălin Drulă, luni pe Facebook.

      Problema este aici, nu la EU, asa cum incearca sa ne convinga, si vad ca pe unii chiar resuseste, dreapta populista(aici intra si o parte din PSD)

      in schimb prostanii se grabesc sa voteze cu limberalii si / sau cu m UeSeRe , partidul de slugi neomarxiste cu pretentii de 'telectuali parveniti. ai vazut ce declaratie de avere are drula, puiul de securici imbogatit din afacerile taticului sau cu fost securisti?

      tre sa fii parte din cireada sa votezi cu mumuUSR :)))  

      Ai limbaj demn de partidul golanilor, AUR.

      Postarea nu era despre Drula ci despre risipirea banului public, dar ce sa priceapa un prostanac cu limbaj de interlop si gandire de Ferentari.

    Cand injustetea devine lege, rezistenta devine obligatie. PNL si PSD s-au decredibilizat total iar daca vor incepe lupta intre ele vor pierde si mai multe voturi. Imi imaginez ca hotii din PNL au strans trei ani inregistrari despre furturile PSD-istilor iar PSD-istii despre cele ale tovarasilor de furturi din PNL cu intentia ca in al patrulea an sa le dea la Razboiu"

    Aici nu e vorba de ideologii, ci de cifre: Romania cheltuie 33% din PIB pe veniturile bugetarilor fata de o medie de 22% in UE...

    1. Am observat ca, periodic, se desfasoara prin intermediul mass media o campanie impotriva bugetarilor si eu nu mai vreau sa cad in aceasta plasa de fiecare data. Ca atare, am vrut sa vad daca aceste cifre prezentate de dvs, pe care probabil le-ati aflat tot din presa sau de la tv, sunt reale.

      Am cautat pe site-ul Ministerului de finante si am gasit "Raportul privind executia bugetara finala pe anul 2022". La pagina 45 se gaseste un tabel in care sunt sintetizate veniturile si cheltuielile aferente anului 2022. Din acest tabel reiese ca, in anul 2022, statul a cheltuit 8,3% din PIB cu salariile bugetarilor (cheltuielile de personal), adica circa 22% din cheltuielile totale, in timp ce toate cheltuielile au totalizat 38% din PIB. Am verificat si situatia la zi pe anul curent si am gasit acelasi nivel de 22% din cheltuielile totale pentru ianuarie-iunie. Am cautat si media UE pe site-ul Eurostat si am gasit ca cifra pentru cheltuielile de personal (compensation of employees) este de 10% din PIB pentru anul 2022 si nu 22%, cum ati spus dvs. 

      Cred ca ati facut o confuzie.

      Si dc aveti dreptate, principiul e acelasi: Romania cheltuieste 22% din PIB pe salarii bugetari, care mai mult te incurca decat sa te ajute, iar UE cheltuieste in medie 10% din PIB pe salarii bugetari, care din cate am auzit se cred pusi acolo sa te ajute!!

      Nu este asa cum spuneti: 22% reprezinta ponderea cheltuielilor de personal in cheltuielile totale in Romania, in timp ce ponderea in PIB este 8,3% in RO, iar in UE ponderea in PIB este 10%. Sunt doua elemente diferite: cheltuieli de personal raportate la cheltuielile totale si cheltuieli de personal raportate la PIB. PIB-ul e foarte mare in raport cu cheltuielile, astfel incat, fiind vorba de un raport, va fi mai mic decat raportul cheltuieli de personal/cheltuieli totale. Cele doua rapoarte au semnificatii diferite. La asta m-am referit cand am spus ca ati facut o confuzie.

      si totusi Romania are cel mai mare deficit bugetar din Europa, nu ceilalti. cel mai mare numar de bugetari /angajati in privat din Europa. jucatori de solitaire avem in Germania? nu creeed.

      Dumneavoastră aveți dreptate, dar este complicat rău cu nuanțele pe care le menționați. E mult mai simplu cu lozinca.

      Așa știe și omul de unde i se trage problema și care e soluția fără să fie nevoit să-și extenueze cerebelul cu tot felul de idei grele și chinuitoare.  

      Pac pac.  

    Articolul porneste de la premiza (specifica autorului) ca orice "obligatie" inventata este obligatorie chiar si dpdv moral.

    Ceva similar ar putea fi scris despre "obligatia" cetatenilor chinezi de a nu avea mai mult de 1 copil sau de eutanasiere la pensionare, etc. 

    Statul nu e gras, e atat de obez ca ii afecteaza si gandirea si ar trebui sa nu mai aiba drept de semnatura. 

    In colonia Romania veniturile sunt marea problema,nu cheltuielile.in 2021 am colectat la buget din taxe si impozite doar 27,3% din pib.media in ue pe anul respectiv a fost aproape 42%!!pana si Bulgaria a colectat 32%.

    Avand in vedere ca sunt cenzurate comentariile, doar pentru ca prezinta o alta opinie, va anunt ca o sa votez cu AUR ca sa va dea afara de la stat.

    1. Vezi domnul că nu AUR ci USR-ul are supărarea turbato-psihotică la adresa a orice înseamnă bugetar indiferent că-i un profesor căruia i se dă 2700 de lei sau un Nicu Marcu ce produce în valoare de 80 000 lei/luna.

      Eu zic să te mai gândești.  

      Toți votam cu AUR

      Europa va avea o surpriză de proporții  

      ...

      Tonti votam cu AUR.

      Eu nu sunt tont asa ca nu votez cu ei. 

      tovarase , tontii (la plural se articuleaza cu doi de ii bre 'telectualule) voteaza orice mai putin AUR. voteaza psd-pnl care isi bat joc de ei de 30 ani :))) voteaza neomarxistii mumuUSR , niste lingai incompetenti cu buzele murdare de crema de ghete straine :))) deci ramai tont si in mizerie, nu votezi AUR deci voteaza-ti stapanii in continuare

    Poleiala pseudo-intelectuala a lui pirvulescu e tot mai gaurita iar prin aceste gauri razbate discursul de tip neomarxist sau mumuuUSRist , singurul partid cu adevarat extremist de la noi (stanga globalista)

    Sa categorisesti AUR ca extrema dreapta denota prostie si/sau rea-credinta atata vreme cat nici un distins analist nu a putut proba cu vreun argument de ce AUR ar fi extremist. Ah ca e un partid patriotic si apara interesele romanilor in loc sa slugareasca la stapani straini cum fac usr, pnl si psd? Probabil asta o fi extremist in viziunea slugilor. 

    Votam AUR, singurul partid care poate reforma Romania si vrea asta! Ceilalti sa ramana cu slugile psd-pnl-usr, adunaturi de aplaudaci pe la clantele Europei cu capul plecat si spinarea incovoiata. :))) 

    Măsurile sunt făcute in așa mod ca sa mențină funcții inutile și sa se stringa bani pentru plata acelor salarii! Nu se face optimizare reala și digitalizare!

    Exemplu: dacă vrei mai mulți bani din dividendele pe bursa și mărești la 10% ca apoi sa mai ceri încă 10% prin declarația unica dece nu crești direct la 20% impozitul pe dividende sau vânzări și cu reținere la sursa și renunți la acea declarație , statul obține așa și banii mai repede, numai plătește bugetari sa verifice hârtii, și subțiază și birocrația, câștiga si investitorii ca scapă de o hârtie inutila! 

    1. pt ca eu de exemplu am avut castiguri la bvb anul trecut de 26.000 lei(aprox), si am platit 2600 lei taxa. dc aveam peste 27000 plateam dublu. deci mai suntem si din astia mai saracuti care facem o declaratie pt 10% in minus la taxe. realist iti ia 15 minute sa o depui.

      In final ai plătit tot 20%, dacă se plătește procentual prin reținere la sursa fără praguri diferite e win-win! Și in acest scenariu nu ai plăti dublineze tru ca ai făcut 1 RON in plus!

      in final am platit 10% man ce-i asa grea matematica?

    Taxe, taxe, tot mai mari pt cei ce platesc. Nici un cuvant despre cei ce nu platesc nimic si lucreaza la negruuu.

    cam 30% din economie din cate am inteles si din ce vad. de ce statul are interesul sa lase pe unii sa plateasca zero si tot mareste la cei ce deja platesc.

    de ce oare? pt ca nu e greu deloc sa termini economia"subterana". te duci deghizat in client PESTE TOT si vezi cine da bon si cine nu. pui legea wistle blower pt cei ce stiu ca firma angajeaza la negru sau ce face si dai amenzi maaari si fara "cum facem sefu, sa rezolvam?". In US sau Germania le e mai frica la oameni de IRS decat de FBI. Si toata lumea plateste. Asa e corect. La noi de ce uniis- smecheri si altii fraieri cu complicitatea statului? Asta-i o intrebare buna nu? 

    1. Cu toata stima,gaura cea mare la plata impozitului pe profit e la multinationale.vorbim de cateva zeci de miliarde euro anual pe care colonia Romania nu-i incaseaza.statul pur si simplu nu vrea sa se atinga de aceste multinationale.asa ca trebuie sa umplem noi gaura si nu o umplem chiar daca taxam toti micii nostri evazionisti.hai sa ne uitam la padure,nu la copaci.

      Bravo. Noi credeam că e de la omu simplu care creste găini și mânca oua fără TVA cum zicea Vosganian

      Taxele se pun DOAR pentru cei care platesc. Pentru cei care NU platesc nu au platit si nu vor plati, aceste taxe NU exista. De aceea cei mai multi tac.

    ...

    1. Pe net scrie că este conferențiar și nu profesor. Un conferențiar are maxim 7000 de lei pe lună funcție de vechime. Cel mai des undeva pe la 5000. Adică 1000 de euro. Bonurile de masă se acordă asistenților cu salarii de 2400 de lei ca să nu facă literalmente foamea și nu celor cu salarii "mari" precum conferențiarii care se presupune că-și pot cumpăra franzela albă cu salariu. Tichetul de vacanță este de 1400 de lei (aprox 300 de euro pe an, adică vreo 25 de euro pe lună), se acordă o singură dată pe an, la cerere, se plătește impozit la el (deci nici măcar 300 de euro nu e) și obligă beneficiarul la folosirea lui în interiorul țării (prin stațiuni de genul Eforie Nord, în afara sezonului, la comun cu muncitorii ce sparg semințe și joacă hora voioși pe plajă).

      Altfel spus, ești un habarnist cu o impresie de sine mult prea bună, care a crezut c-o arde inteligent pe forumuri dar a sfârșit prin a se face de rușine într-o publicație națională și a arăta întregii lumi cât de prost e. 

      Muncitorul spargator de seminte in concediu pe banii lui, e bun numai pt a plati taxe sa aiba domnul bugetar tichete de vacanta, dar nu e suficient de bun pt. a-i sta alaturi pe plaja.

      Te-ai simțit vizat de comentariu boss? Nu-ți fie rușine de cine ești. Dacă-ți plac manelele și horele pe plajă, îmbrățișează asta! Comentariul anterior se adresa unuia care avea impresia că profesorii au venituri uriașe când de fapt ei sunt ultimii săraci.

      Bugetarul tot pe pe banii lui se duce la mare, dar nu știu cum să-ți explic asta fără s-o pun pe ritm de manele.  

      Sunt altii mai saraci ca profesorii si nu se vaicaresc atat

    Cred ca ar fi bine ca dumneavoastră sa ramaneti la stiinte politice si sa excludeti partea legata de economie, fiscalitate, deficite si buget din esee, comentarii, opinii personale.

    Exceptand multinaționalele, 50% din firme sunt protejate de partide. De aia nu incasam la buget.

    Conform filosofului formator de "functionari" si "politicieni" la noua Stefan Gheorghiu (varianta pe democratie) , micul capitalist autohton nu poate fi altceva decât un extremist de dreapta, ecii şo pe el ,statul cu taxele iar stangistii cu furcile. Omul se pare ca stie bine definiția istoriei ,anume faptul că istoria ne învață că oamenii nu învață nimic din istorie.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb