Misiuni împotriva ISIS în Irak şi Siria de pe portavionul Charles de Gaulle

Ioana Dogaru
Internaţional / 23 noiembrie 2015

Actualizare 17:50 Ministrul moldovean al Apărării: "Membri ai reţelei teroriste Stat Islamic se află în Republica Moldova"

Islamişti moldoveni care au participat la conflictul din Siria ca membri ai reţelei teroriste Stat Islamic au revenit în Republica Moldova, anunţă Anatol Şalaru, ministrul moldovean al Apărării, după o reuniune a şefilor serviciilor de securitate coordonată de preşedintele Nicolae Timofti, potrivit site-ului Publika.md.

Conform sursei citate, Republica Moldova are cetăţeni care participă la luptele din Siria, a declarat ministrul moldovean al Apărării în exerciţiu, Anatol Şalaru.

"Am înţeles că avem şi noi moldoveni care luptă în Siria, dar nu cred că există un risc major în Republica Moldova, deoarece reţeaua Stat Islamic şi-a atins scopul, acela de a crea panică", a spus Şalaru.

"Dar există şi riscuri care vin din interior, cei care se află deja în R.Moldova", a adăugat Şalaru, referindu-se la islamişti moldoveni reveniţi din Siria.

"Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) trebuie să îşi facă datoria, la fel Ministerul de Interne, iar fiecare cetăţean trebuie să dea dovadă de spirit civic", a punctat ministrul moldovean al Apărării.

Anatol Şalaru a făcut aceste declaraţii într-o conferinţă de presă organizată după o reuniune a serviciilor de securitate coordonată de preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti. La reuniune s-a discutat despre situaţia din Europa, în principal despre combaterea terorismului, în contextul atentatelor de la Paris, dar şi despre criza separatistă din Transnistria.

(A.L.)

----------------

Actualizare 15:41

Avioane de luptă franceze au decolat, astăzi, de pe portavionul francez Charles de Gaulle, din Mediterana, pentru misiuni deasupra zonelor controlate de Statul Islamic în Irak şi Siria, au indicat surse militare, potrivit AFP.

Conform sursei citate, deocamdată nu au fost furnizate informaţii privind natura acestei operaţiuni - supraveghere şi/sau bombardament-, care intervine la zece zile după atentatele de la Paris soldate cu 130 de morţi şi revendicate de gruparea radicală jihadistă.

Portavionul francez Charles de Gaulle, cu 26 de avioane de vânătoare la bord, a părăsit la 18 noiembrie portul Toulon din sud-estul Franţei, îndreptându-se spre Mediterana de Est, după ce preşedintele francez François Hollande a anunţat intensificarea operaţiunilor militare împotriva Statului Islamic în urma atacurilor teroriste din capitala franceză.

(A.L.)

---------------

Actualizare 13:22 Cameron vrea ca Marea Britanie să bombardeze SI în Siria şi oferă francezilor o bază în Cipru

David Cameron a pledat la Paris, alături de François Hollande, în favoarea unor atacuri aeriene britanice împotriva Statului Islamic (SI) în Siria şi a precizat că urmează să intervină săptămâna aceasta în Parlament pentru a obţine unda verde, transmite Reuters.

Preşedintele francez a promis, la rândul său, "lovirea dură" a SI, care a revendicat atacurile soldate cu 130 de morţi, pe 13 noiembrie, la Paris şi Saint-Denis.

"Susţin în mod absolut acţiunea întreprinsă de către preşedintele Hollande în lupta împotriva Daech (acronimul arab al SI) în Siria şi sunt convins că este necesar ca Marea Britanie să facă acelaşi lucru", a declarat premierul britanic într-o conferinţă de presă comună cu François Hollande, la Palatul Elysée.

"Săptămâna aceasta voi prezenta în Parlamentul britanic strategia noastră de ansamblu", a adăugat el, precizând că a propus să se pună o bază aeriană britanică din Cipru la dispoziţia francezilor.

În vederea extinderii în Siria a atacurilor aeriene britanice, în contextul în care britanicii participă deja la campania aerienă în Irak, este necesar ca David Cameron să obţină acordul Parlamentului.

(A.L.)

--------------

Actualizare 11:26 Pe Stade de France, Steinmeier l-a văzut pe Hollande "în stare de şoc"

Ministrul de externe german Frank-Walter Steinmeier a relatat că l-a văzut pe preşedintele francez Francois Hollande "în stare de şoc", pe Stade de France, la 13 noiembrie, când a fost informat că la Paris erau în curs de desfăşurare atacuri, iar un atentator sinucigaş se aruncase în aer chiar lângă stadion, informează AFP.

Atunci când a fost informat despre amploarea carnagiului Hollande era "şocat, dar în acelaşi timp foarte concentrat şi hotărât", a decarat şeful diplomaţiei germane într-un interviu apărut în ediţia de duminică a publicaţiei Bild.

El a asistat împreună cu liderul francez la meciul amical Franţa-Germania în seara atentatelor, care au făcut 130 de morţi şi mai multe sute de răniţi în capitala franceză.

Încă în timp ce se aflau în tribună, Steinmeier şi Hollande au aflat că trei atentatori sinucigaşi s-au aruncat în aer în apropierea stadionului şi "s-au întrebat dacă spectatorii ar putea să nu fie informaţi în aceste circumstanţe şi dacă meciul nu ar trebui întrerupt", a relatat ministrul de externe german pentru Bild. Veşti alarmante despre atentatele de la Paris veneau la "fiecare două minute", a mai explicat el.

Steinmeier şi Hollande au părăsit pentru câteva minute tribuna, dar responsabili din forţele de securitate i-au îndemnat să se întoarcă rapid la locurile lor pentru a "evita orice semn de nervozitate în stadion" printre spectatorii care ar fi remarcat absenţa celor doi oficiali.

"Când am aflat de atentatele de la Paris, nimeni nu ştia cum se va termina acea seară. Am fost extrem de îngrijorat", a mai precizat şeful diplomaţiei germane, vorbind despre teama sa cu privire la crearea unui val de panică pe stadion unde se aflau zeci de mii de oameni.

Apoi, Francois Hollande a părăsit Stade de France. Steinmeier şi echipa sa au fost invitaţi însă să mai rămână pentru a evita cu orice preţ ca suporterii să înceapă să se îngrijoreze sau chiar să intre în panică.

După pauză, "ne-am întors la locurile noastre şi timp de 45 de minute ne-am prefăcut că ne-ar fi interesat jocul", a mai povestit Steinmeier, în acelaşi interviu.

(A.L.)

----------------

Hollande şi Cameron s-au recules la sala de concerte Bataclan

Preşedintele francez Francois Hollande şi premierul britanic David Cameron s-au recules luni dimineaţă la Bataclan, sala de concerte din Paris vizată de atentatele jihadiste de la 13 noiembrie, au anunţat serviciile lor de presă, potrivit AFP.

Potrivit preşedinţiei franceze, fiecare din cei doi lideri a depus un trandafir în faţa sălii, unde cel puţin 89 de persoane au fost ucise, printre care şi un britanic.

"Preşedintele Hollande şi cu mine, împreună la Batlacan", a postat David Cameron pe Twitter, publicând şi o fotografie.

Premierul britanic David Cameron se află într-o vizită la Paris, pentru a discuta cu preşedintele francez Francois Hollande despre lupta împotriva terorismului şi situaţia din Siria.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb