Mişu Negriţoiu, ASF: "Planul de redresare depus de City Insurance este incomplet şi trebuie îmbunătăţit"

C.P.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 3 iunie 2016

Planul de redresare financiară depus de City Insurance la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este insuficient, trebuie îmbunătăţit şi cu siguranţă va duce la recapitalizare, a declarat joi preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu.

"City a prezentat un program de redresare financiară, dar este insuficient şi lucrează la îmbunătăţirea sau finalizarea unui program de redresare care să răspundă cerinţelor ASF şi obiectivelor de redresare financiară. Asupra condiţiilor în care noi am instituit redresarea pe bază de plan, evident că nu avem aceeaşi înţelegere, dar tocmai asta este problema noastră, raportul de audit pe care l-a prezentat City. Au mai fost şi alţii care au prezentat rapoarte de audit înainte, care au fost mai puţin credibile. Orice plan de redresare ajunge la recapitalizare. Până la urmă, este vorba de rata lichidităţii şi rata solvabilităţii. Când te uiţi la o redresare, aceşti doi indicatori sunt subunitari şi ei trebuie să ajungă unitari", a explicat Negriţoiu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, îmbunătăţirea indicatorilor menţionaţi se poate realiza prin două căi. Prima este aceea de reconsiderare a portofoliul de asigurări şi a riscului asumat prin acest portofoliu, iar a doua prin reasigurări, injecţii de capital sau majorare de capital.

Şeful ASF nu a menţionat care este necesarul de capitalizare la City Insurance, pentru că suma este contestată de companie. "Ea este determinată pe baza reclasificărilor pe care le-a făcut controlul ASF şi aşteptăm să fie revăzute de încă un auditor", a mai spus Negriţoiu.

El a confirmat faptul că societatea a depăşit termenul pentru stabilirea auditorului financiar, având în vedere că trebuia să finalizeze această etapă în 20 de zile de la data comunicării deciziei ASF de deschidere a procedurii de redresare financiară, respectiv 18 aprilie 2016.

"Da, au depăşit termenul, aşa este. Au depăşit termenul şi City cred că este conştientă că nu poate să-l întindă mai mult. Trebuie să prezinte măsurile şi să întreprindă nişte măsuri. Dacă nu, noi o să rediscutăm situaţia şi vedem care sunt măsurile următoare", a mai spus preşedintele ASF.

Consiliul ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiară pe bază de plan la Societatea de Asigurare - Reasigurare City Insurance SA, în 18 aprilie, în urma unei analize diagnostic de supraveghere şi a unui raport de control inopinat care au scos în evidenţă o serie de deficienţe privind solvabilitatea şi nivelul capitalului societăţii.

Câteva zile mai târziu, compania a contestat decizia ASF, susţinând că aceasta este nelegală şi netemeinică.

Negriţoiu: "La Carpatica aşteptăm evaluarea consultantului"

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va anunţa în luna iulie următoarele măsuri de redresare la Carpatica Asig, iar, în paralel, discută cu investitori externi preluarea societăţii de asigurări, a mai declarat Mişu Negriţoiu.

"Carpatica, sub regimul de supraveghere şi de conducere temporară de către Fondul de Garantare a Asiguraţilor merge foarte bine, se face curăţenie, se reinterpretează un registru sau operaţiuni pe care le-au făcut ei, care să conducă la o sănătate financiară sporită. Aşteptăm evaluarea de la consultantul Deloitte, pe care o vom avea probabil spre sfârşitul acestei luni. În legătură cu următoarele măsuri de redresare, o să anunţăm probabil în luna iulie", a explicat Mişu Negriţoiu.

El a precizat că la nivelul ASF au fost discuţii cu privire la Carpatica şi cu alţi investitori, în afara International Insurance Consortium (IIC), care şi-a exprimat, deja, public, intenţia de a investi în societatea din Sibiu, însă care este mai degrabă din partea persoanelor fizice decât ale persoanelor juridice.

"Probabil săptămâna viitoare vom lua o decizie în legătură cu un dosar pe care îl avem (cu IIC - n.r.) şi, în acelaşi timp, am mai deschis posibilitatea şi pentru alţi investitori (de a investi în Carpatica - n.r.). Am avut de curând discuţii la Bucureşti cu alţi investitori interesaţi, care se uită şi la Carpatica", a mai spus şeful ASF.

Potrivit acestuia, investitorii menţionaţi sunt străini, însă nu a oferit mai multe detalii despre aceştia, motivând că aşteaptă conturarea discuţiilor.

ASF a anunţat la finalul lunii ianuarie 2016 că a decis aplicarea măsurilor de rezoluţie în cazul societăţii de asigurări Carpatica Asig, ceea ce presupune preluarea companiei de către autoritate în vederea redresării, respectiv vânzării. Prin mecanismul de rezoluţie se doreşte o intervenţie a autorităţii în cazul în care o companie de asigurare nu poate îndeplini cerinţele legale, înainte de a intra în faliment.

Negriţoiu: "Analizăm care este în continuare necesarul de finanţare la Euroins"

Compania de asigurări Euroins este în grafic cu planul de redresare financiară şi urmează să intre în analiza Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pentru a se stabili necesarul de finanţare pentru a doua etapă a planului, a anunţat preşedintele ASF.

"Euroins a realizat măsurile care au fost în planul de redresare la zi şi urmează o nouă analiză a poziţiei lor financiare rezultată şi din vânzările pe care le-au avut în 2015, şi pe baza auditului la finalul anului 2015, să determinăm nevoia suplimentară de capital. În planul de redresare scrie 200 de milioane de lei. Euroins a anunţat o nouă majorare de 100 de milioane şi să vedem exact care este necesarul între 100 şi 200 de milioane, pe baza acestor analize la sfârşitul lui 2015", a explicat Mişu Negriţoiu.

Compania Euroins se află în procedură de redresare financiară pe bază de plan de la jumătatea lunii octombrie 2015, având ca obiectiv restabilirea situaţiei financiare în termen de un an.

Planul de redresare, aprobat de ASF o lună mai târziu, cuprindea două majorări de capital în sumă de 400 milioane de lei, în două etape, una până la finalul anului 2015 şi a doua în semestrul doi din 2016.

Prima etapă a fost finalizată de Euroins abia în luna aprilie, când a anunţat încheierea operaţiunii de majorare a capitalului social cu 200 de milioane de lei.

Piaţa asigurărilor a crescut, în primul trimestru al acestui an, cu 5,35% faţă de trimestrul I din 2015

Piaţa asigurărilor s-a cifrat, în primul trimestru al acestui an, la 2,34 miliarde de lei, în creştere cu 5,35% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit domnului Negriţoiu.

"Piaţa a luat-o în sus, aproape că nici nu vreau să mă gândesc cât a crescut în trimestrul I anul acesta. Dacă mă uit la nişte raportări individuale pe societăţi, sunt creşteri anuale şi de 200%. Pentru noi este un semn de încredere că direcţia este bună", a explicat Negriţoiu.

Potrivit acestuia, activele eligibile în asigurări sunt mult mai bine aliniate şi mai lichide decât în trecut, ca portofoliu, iar lichiditatea s-a îmbunătăţit. "Din ultimele noastre evidenţe, rata combinată (a daunei, care reprezintă raportul dintre cheltuieli şi daune, pe de o parte, şi primele subscrise. O rată a daunei de peste 100% indică pierderi din activitatea de subscriere - n.r.) este undeva spre 130, dar scopul este de a ajunge la o rată de 100-110", a subliniat Negriţoiu.

Piaţa asigurărilor de răspundere auto obligatorie continuă să reprezinte o pondere importantă în piaţă, de peste 40%. Vânzările de astfel de poliţe au însumat 970 de milioane de lei în primele trei luni ale anului, în urcare cu 19,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor anunţate de preşedintele ASF.

"Sigur că ne copleşeşte piaţa RCA, dar creşterea pieţei de asigurări trebuie să fie în produse noi", a mai spus Negriţoiu. În opinia sa, trebuie dezvoltate asigurările de viaţă, cele de sănătate, pentru agricultură, cele de proprietate şi asigurările industriale.

În primele trei luni ale anului trecut, piaţa asigurărilor din România a totalizat circa 2,23 miliarde de lei, din care poliţele RCA au reprezentat 811 milioane de lei.

ASF a avizat dizolvarea şi lichidarea societăţii Fata Asigurări

Autoritatea de Supraveghere Financiară a avizat dizolvarea şi lichidarea societăţii Fata Asigurări şi a numit KPMG Restructuring drept lichidator, conform planului de lichidare aprobat prin Hotărârea Adunării Generale a Acţionarilor acestei societăţi, se arată într-un comunicat de presă al ASF.

Consiliul ASF a mai aprobat, în cadrul şedinţei din data de 1 iunie 2016, rezultatele controlului periodic efectuat la Sibex - Sibiu Stock Exchange S.A, prospectul proporţionat întocmit în vederea majorării capitalului social al unui emitent de valori mobiliare, rezultatul controlului periodic şi a planului de remediere la societatea de asigurări German Romanian Assurance S.A., rezultatele controlului periodic efectuat la NN Asigurări de Viaţă S.A., în calitate de administrator al FPF NN Activ şi FPF NN Optim, retragerea, la cerere, a autorizaţiei de funcţionare a mai multor brokeri de asigurare şi instituirea unor măsuri asiguratorii de blocare pe o perioadă de două săptămâni a transferului unor pachete de acţiuni în cazul unor emitenţi.

ASF a respins cererea S.A.I. Euxinus Capital de acordare a autorizaţiei de funcţionare ca societate de administrare a investiţiilor şi a retras avizele unui număr de 11 agenţi care desfăşoară activităţi de marketing pentru fondurile de pensii facultative şi administrate privat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb