Miting al angajaţilor din sistemul sanitar

Mihaela Dan
Miscellanea / 26 aprilie 2018

Miting al angajaţilor din sistemul sanitar

Actualizare 15:25 Sindicaliştii Sanitas au ieşit de la negocieri

Liderul federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, a declarat, astăzi, după discuţiile care au avut loc la Guvern pe tema sporurilor şi a protestelor, că li s-a transmis că există o soluţie, care nu a fost însă prezentată dar care se regăseşte în materialul propus de managerii de spitale, vestea bună fiind că se doreşte ca în mai salariile să nu mai fie mai mici decât nivelul din luna februarie, informează News.ro.

"Încă nu am rezolvat chiar aşa de multe câte ne-am fi dorit, dar faptul că şi-au propus ca în luna mai nimeni să nu mai primească salariul mai mic decât în luna februarie, ăsta este un lucru extraordinar", a afirmat Bărăscu.

Întrebat dacă oamenii vor fi mulţumiţi dacă salariile vor fi ca înainte şi să nu mai primească alte majorări, el a răspuns: "Nu, asta este prima variantă - ca oamenii să nu piardă la ceea ce s-a făcut până acum. Foarte important, ce a zis doamna premier cu viceprim-ministrul: "Vom căuta acele soluţii pe data de 2". Vedem dacă rezolvă doar regulamentul, dar dacă regulamentul nu e de vină şi problema e la Legea 153 (Legea cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice) şi eu personal şi colegii mei spunem că la 153 este probelma, va fi lucru pe care îl vom analiza cu prima ocazie, odată cu sosirea doamnei prim-ministru, şi anume să găsim soluţiile pentru modificarea legii".

În 19 aprilie, reprezentanţii Federaţiei Sanitas au anunţat că după mitingul din 26 aprilie va fi declanşată o grevă de avertisment, în 7 mai, iar în 11 mai este programată o grevă generală, din cauza "haosului din sănătate", unde unele venituri au scăzut cu până la 1.300 de lei în urma aplicării salarizării unitare.

(D.I.)

--------------

Actualizare 14:15 Sindicaliştii Sanitas au început să părăsească Piaţa Victoriei

Sindicaliştii Sanitas au început să părăsească Piaţa Victoriei astăzi, la ora 14:00, deşi la Guvern o delegaţie a protestatarilor discută cu vicepremierul Viorel Ştefan şi cu secretarul general al Guvernului, Andreea Lambru, informează Agerpres.

(D.I.)

--------------

Actualizare 13:50 O delegaţie a sindicaliştilor de la Sanitas a intrat la discuţii cu vicepremierul Viorel Ştefan

O delegaţie a sindicaliştilor de la Sanitas a intrat, în această după-amiază, la discuţii cu vicepremierul Viorel Ştefan şi secretarul general al Guvernului, Andreea Lambru, informează Agerpres.

În Piaţa Victoriei din Capitală protestează aproximativ 10.000 de sindicalişti din Sănătate care afişează bannere cu mesaje precum "Dacă nu ne măriţi sporul, hai să mirosiţi formolul", "Egalitate pentru toţi", "Dreptate pentru TESA" şi "Legea voastră unitară dezbină întreaga ţară".

Protestul este autorizat în intervalul orar 11:00 - 14.30.

Mitingul de astăzi din Bucureşti va fi urmat de o grevă de avertisment pe 7 mai, iar în data de 11 mai se intenţionează declanşarea unei greve generale în sistemul de sănătate şi asistenţă socială, conform unui comunicat de presă al Federaţiei Sanitas.

(D.I.)

--------------

Actualizare 12:05 Mii de persoane din sistemul sanitar protestează în Piaţa Victoriei

Câteva mii de angajaţi din sistemul sanitar protestează astăzi în Piaţa Victoriei din Capitală, la un miting organizat de Federaţia Sanitas, informează News.ro.

Sindicaliştii acuză discriminări în noul sistem de salarizare, spunând că există două categorii de angajaţi - medici şi asistenţi - ale căror salarii au crescut, însă există cel puţin alte şapte categorii care în urma aplicării legii salarizării pierd lunar din venit sume care ajung până la 1.300 de lei. Sindicaliştii strigă "Mincinoşii" şi "Hoţii" şi au pancarte cu mesaje precum "Nu aveţi onoare, ne-aţi umblat în buzunare" şi "Grevă generală".

Liderul Sanitas, Leonard Bărăscu, s-a adresat celor prezenţi: "Lucrurile nu s-au mişcat aşa cum speram. (...) Dragi colegi, suntem aici pentru a doua oară în ultimele şase luni din cauza Guvernului, care a creat haos în sistem. Nu vrem să ne calce nimeni în picioare. Sunt aici oameni cărora într-adevăr le-au crescut salariile, dar sunt alături de ceilalţi cărora nu le-a crescut. Guvernul a dezbinat categoriile peofesionale. Guvernanţii îşi acoperă neputinţa cu minciuna"

Protestatarii suflă în vuvuzele, fluieră şi huiduie şi afişează pancarte cu mesaje precum "Sănătatea, prioritate?!", "Grevă generală", "Eliminarea inechităţilor", "Dreptate pentru Tesa" şi "Nu aveţi onoare, ne-aţi umblat în buzunare".

La protest participă şi reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi şi ai sindicatelor poliţiştilor.

Unul dintre sindicalişti, medic la Spitalul din Craiova, a declarat: "Suntem nemulţumiţi în primul rând de modul în care gestionează Guvernul problema aceasta a salarizării. Şi ne mint. Ne mint zâmbind. Cum să spui că au crescut salariile când nouă ne-au scăzut? Mie mi-a scăzut cu 500 de lei. Vrem să fim trataţi corect".

În timpul mitingului, unei femei i s-a făcut rău, medicii acordându-i primul ajutor la faţa locului.

(D.I.)

---------------

Cel puţin 10.000 de angajaţi din sistemul sanitar sunt aşteptaţi, astăzi, la un miting în Piaţa Victoriei din Capitală organizat de federaţia Sanitas, care spune că există două categorii de angajaţi, medici şi asistenţi, ale căror salarii au crescut, însă există cel puţin alte şapte categorii care în urma aplicării legii salarizării pierd lunar din venit sume care ajung până la 1.300 de lei.

Începând cu ora 9.00, în Piaţa Victoriei vor fi instituite restricţii de circulaţie.

Mitingul este programat să se desfăşoare în Piaţa Victoriei, începând cu ora 11.00, iar la acesta şi-au anunţat prezenţa cadre medicale din toată ţara, unii angajaţi plecând încă de miercuri spre Bucureşti.

Preşedintele Sanitas, Leonard Bărăscu, a declarat că la miting sunt aşteptaţi cel puţin 10.000 de angajaţi din sănătate..

Potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei, începând cu ora 09.00 se va restricţiona traficul rutier pe Şoseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei (permiţându-se permanent circulaţia pe strada Arh. Ion Mincu), respectiv Şoseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Presei Libere (zona central - mediană, gradual, în funcţie de sosirea participanţilor, dacă situaţia o va impune). La nevoie, se va restricţiona traficul şi pe strada Paris şi pe breteaua care leagă bulevardul Iancu de Hunedoara de Piaţa Victoriei.

Restricţiile se vor aplica până la finalizarea mitingului, dar nu mai târziu de ora 16.00, mai spune Brigada Rutieră.

Şoferii vor avea la dispoziţie următoarele rute alternative: bulevarul Aviatorilor - bulevarul Beijing - strada Nicolae Caramfil - bulevardul Aerogării - Şoseaua Bucureşti-Ploieşti; bulevardul Ion Mihalache - bulevardul Mareşal Averescu - bulevardul Mărăşti - Piaţa Montreal - Şoseaua Bucureşti-Ploieşti.

În 19 aprilie, reprezentanţii Federaţiei Sanitas au anunţat că după mitingul din 26 aprilie va fi declanşată o grevă de avertisment, în 7 mai, iar în 11 mai este programată o grevă generală, din cauza "haosului din sănătate", unde unele venituri au scăzut cu până la 1.300 de lei în urma aplicării salarăzării unitare.

Reprezentanţii Sanitas spun că discriminările generate de noul sistem de salarizare, precum şi promisiunile neonorate ale guvernanţilor de a acoperi pierderile salariale au dus la decizia "de a radicaliza formele de protest".

Principalele revendicări ale federaţiei Sanitas sunt modificarea legii salarizării, prin eliminarea plafonului de 30% pe ordonator principal de credite, care limitează acordarea sporurilor din noul Regulament, creşteri salariale pentru tot personalul din sănătate şi asistenţă socială şi negocierea şi semnarea contractelor colective de muncă.

Luni, premierul Viorica Dăncilă, miniştrii Sănătăţii, Finanţelor şi Muncii s-au întâlnit cu managerii spitalelor, însă discuţiile s-au încheiat fără a fi găsită vreo soluţie concretă, Guvernul anunţând că s-a stabilit formarea unui grup de lucru din care să facă parte reprezentanţi ai Executivului şi manageri ai unor spitale din subordinea Ministerului Sănătăţii, ai consiliilor locale şi judeţene, precum şi ai spitalelor monospecializate şi care să analizeze problemele semnalate de reprezentanţii spitalelor să să propună soluţii.

Reprezentanţii Sanitas au transmis că "întâlnirea a fost una dezamăgitoare pentru situaţia angajaţilor din sănătate".

Ei se declară surprinşi de intenţia Guvernului de a exclude reprezentanţii sindicatelor din discuţiile care vor urma privind aplicarea legislaţiei salarizării şi spun că această decizie "este nu numai una care pune în pericol dialogul social pe termen mediu şi lung, este şi o încălcare a legii".

Întrebat, luni, despre problemele legate de salarizare, preşedintele Klaus Iohannis a spus că lucrurile nu merg aşa cum trebuie şi că este treaba Guvernului să le corecteze.

El a făcut referire şi la întâlnirea pe care a avut-o cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, pe tema salariilor din sistemul bugetar.

"Cred că am dat un semnal foarte clar la momentul respectiv. În chestiunea salariilor, lucrurile nu merg aşa cum ar trebui, sunt probleme, sunt numeroase probleme şi am rugat pe toată lumea implicată în proces să se apuce de treabă şi să îmbunătăţească şi cadrul, şi abordarea specifică", a mai spus preşedintele.

În ultima perioadă, au avut loc aproape zilnic proteste ale angajaţilor din spitale în Capitală şi în alte oraşe, ca urmare a diminuării sporurilor din sistemul sanitar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb