"Mittal Steel" a pus mîna pe "Krivoi Rog Stal"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 octombrie 2005

Gigantul preia 93% din "Kryvorizhstal", în schimbul sumei de 4,8 miliarde de dolari

Producătorul de oţel "Mittal Steel" Co., cel mai mare pe plan mondial, a cîştigat, ieri, licitaţia pentru cea mai mare oţelărie din Ucraina, "Kryvorizhstal" ("Krivoi Rog Stal"), cu o ofertă de 24,2 miliarde de hrivne (4,8 miliarde de dolari). În acest fel, compania îşi va majora capacitatea de producţie şi îşi va diminua dependenţa de furnizorii de materii prime - cărbune şi fier. Licitaţia a fost televizată.

"Mittal Steel", companie cu sediul în Olanda, va prelua 93% din "Kryvorizhstal", iar în lupta pentru această companie a învins societăţile "Arcelor" SA din Luxemburg şi "LLC Smart Group" din Ucraina. Vînzarea "Kryvorizhstal", care reprezintă de fapt o re-privatizare, a fost o promisiune făcută de actualul preşedinte Victor Iuşcenko în campania electorală, în privinţa transparenţei şi a deschiderii faţă de investitorii străini. "Kryvorizhstal" realizează 20% din producţia de metale a Ucrainei, iar vînzarea sa către "Mittal" devine cea mai mare inves-tiţie realizată de un întreprinzător străin în fosta republică sovietică.

Încă din această vară, guvernul ucrainean a anunţat că va organiza o nouă licitaţie pentru 93% din acţiunile combinatului siderurgic "Kryvorizhstal", care a fost re-naţionalizat. "Kryvorizhstal" a fost privatizată în luna iunie a anului trecut, pachetul de 93% din acţiuni fiind preluat de consorţiul "Investment Metallurgical Union", format din doi oligarhi ucraineni, Victor Pinciuk, ginerele fostului preşedinte Leonid Kucima, şi Rinat Ahmedov, cel mai bogat om din Ucraina. Cei doi au plătit 800 de milioane de dolari pentru achiziţie, deşi alţi investitori străini oferiseră pînă la trei miliarde de dolari. După cîştigarea alegerilor de către Iuşcenko, noile autorităţi de la KIev au declarat ilegală privatizarea oţelăriei, iar instanţa a decis re-naţionalizarea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb