"Mittal Steel" îşi reduce producţia

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 august 2005

Cîştigurile companiei au scăzut în trimestrul al doilea

"Mittal Steel" Co., cel mai mare producător mondial de oţel, şi-a redus profiturile în cel de-al doilea trimestru din acest an şi anticipează, pentru trimestrul al treilea, scăderea producţiei, în condiţiile în care cresc costurile cu materiile prime, iar preţurile de distribuţie se diminuează. Cîştigul net al companiei a fost de 1,09 miliarde de dolari, respectiv 1,57 dolari/acţiune, faţă de 1,28 miliarde de dolari sau 1,98 cenţi/acţiune în trimestrul al doilea din anul anterior. Exporturile au crescut cu 12%, la 12,2 tone metrice. Per total, vînzările au sporit cu 35%, la 7,6 miliarde de dolari.

"Potrivit estimărilor noastre, condiţiile vor fi în continuare dificile de piaţa de profil, însă indicatorii economici cheie sînt încurajatori, semnalînd că exis-tă perspective bune în privinţa cererii", declară fondatorul şi deţinătorul companiei, miliardarul Lakshmi Mittal. Însă, analistul independent Michelle Applebaum apreciază că "industria de profil va avea de suferit cu adevărat în trimestrul al treilea".

Preţul de referinţă al oţelului a scăzut cu 33% în acest an, din cauza stocurilor mari, iar costul de achiziţie al materiilor prime creşte. Astfel, compania este nevoită să-şi diminueze producţia.

"Mittal Steel", companie care deţine fabrici în 14 ţări şi numără 160.000 de salariaţi la nivel mondial, urmăreşte să realizeze noi achiziţii în Turcia, Ucraina şi China, în vederea majorării capacităţii sale de producţie. Asta, în condiţiile în care creşte cererea de oţel din China şi India.

Lakshmi Mittal, a cărui familie controlează 88% din companie, estimează că piaţa mondială a oţelului va fi dominată de trei sau patru producători, cu o capacitate de aproximativ 100 milioane de tone metrice. "Mittal" deţine, în acest moment, active capabile să producă 70 de milioane de tone anual. Acţiunile "Mittal Steel" au pierdut 20% în acest an, în vreme ce titlurile rivalului său "Arcelor", numărul doi mondial pe piaţa de profil, au crescut cu 8,4%.

"Mittal Steel" a fost creată anul trecut, prin combinarea "Ispat International" NV cu "LNM Holdings". "Mittal" a achiziţionat, în aprilie 2005, "International Steel Group", în schimbul sumei de 4,5 miliarde de dolari. În consecinţă, "Mittal Steel" a depăşit în termeni de producţie fos-tul lider, "Arcelor". Preluarea ar putea genera economii de 200 milioane de dolari anual.

Harak Chand Banthia pleacă din fruntea "Mittal Steel" Galaţi

Vaidya Sethuraman, directorul financiar al companiei "Mittal Steel South Africa" SA, divizie a grupului "Mittal Steel", a demisionat din funcţie în această săptămînă, ca urmare a numirii sale într-o altă poziţie în cadrul grupului "Mittal Steel" NV. Harak Chand Banthia va fi succesorul lui Vaidya Sethuraman. Banthia a ocupat anterior funcţia de director financiar al "Mittal Steel Galaţi", supervizînd operaţiunile financiare ale grupului în România şi Macedonia. În vîrstă de 39 de ani, Banthia lucrează la "Mittal Steel Group" din 1995.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb