Mitul eternei reîntoarceri... la reformă

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 9 martie 2011

Cornel Codiţă

De îndată ce se apropie scadenţele electorale, partidele noastre sunt cuprinse de febra "reformelor" interne.

Hamletianul "A fi sau a nu fi..." este ridicat pe frontispiciul reuniunilor furtunoase de consiliile naţionale, ori ale congreselor care pregătesc marele şi singurul eveniment de care politicienii încă se mai înfioară a îngrijorare, alegerile. Chiar şi continuarea monologului nefericitului Prinţ al Danemarcei se potriveşte de minune ocaziei, pentru că alegerea care trebuie făcută este între "a dormi" şi "a muri". A dormi, adică a nu face nimic din ceea ce ar putea reforma partidul, eventual a visa la posibilitatea reformei, ca privilegiu al somnului, şi a face ceva, ceea ce ar putea echivala cu moartea respectivului subiect politic, adică cu transformarea visului în coşmar, pentru eternitate. Mai viguros decît celelalte, partidele aflate la guvernare trăiesc această dramă la o intensitate paroxistică, pentru că ele sunt cele care au în faţă perspectiva de a pierde privilegiile şi grasele beneficii ale guvernării, condusă după bunul plac şi în interes propriu. Actuala "echipă" de la putere nu face excepţie. Din contră, etalează în toată splendoarea lor zbaterile şi dezbaterile politice privind "reforma partidului".

Dacă nu teoria, măcar practica ultimilor douăzeci de ani de democraţie originală, din cap în coadă, ar fi trebuit să ne asigure, dincolo de orice dubii, că reformarea partidelor este doar o febră şi nicidecum o opţiune. Că circul în jurul marii dezbateri este real, în timp ce opţiunea reformei este de domeniul ficţiunii, al imposibilului. Că oricare ar fi miza sau premiza pe care se întemeiază propunerile de reformă, ele vor fi respinse, cu zdrobitoare majoritate, de oamenii care contează în partidele cu pricina. Acesta a fost cazul recentului congres al UDMR; acesta este şi rezultatul consiliului naţional al PDL.

Aşadar, de ce pierd mereu "reformatorii"?

Un răspuns simplu şi de principiu este acela că partidele, cel puţin la noi, nu sunt făcute pentru a fi reformate. Ele sunt nişte maşinării de multiplicat puterea, individuală şi de grup, atît şi nimic mai mult. Sunt vehiculele privilegiate, singurele de fapt, care dau ocupanţilor dreptul de a acosta în portul însorit şi fără griji al tuturor posibilităţilor, numit Guvernare. Ca mai toate instituţiile create de noi, nici aceasta nu este prevăzută cu "sisteme de schimbare". Nu din neglijenţă, ci pentru că asemenea mecanisme ar fi în cel mai bun caz inutile, iar în cel mai rău, un real pericol pentru ocupanţi! Este ca şi cînd te-ai aşterne la drum, grăbit, să ajungi cu Dacia de la Piteşti la Bucureşti, iar cineva s-ar apuca să propună demontarea automobilului, din mers, pentru ca să puteţi descinde la destinaţie dintr-un Mercedes! E frumos, ca dorinţă şi impresie artistică, dar imposibil ca logică a mişcării! Acest motiv, de principiu, este şi cel care arată de ce singurele schimbări posibile în instituţiile destinate multiplicării puterii sunt cele prin ruptură. Arhetipul se găseşte, pentru cine are nevoie de exemple, în istoria Bisericii Catolice, unde cele 95 de teze propuse dezbaterii publice de tînărul călugăr doctorand Martin Luther au sfîrşit nu prin a reforma biserica pe care o servea, ci la întemeierea alteia noi, singura capabilă să incorporeze răspunsurile radical diferite oferite de Luther la problemele ridicate în tezele sale.

Al doilea răspuns ţine de oamenii care se (pre)fac la un moment dat sau altul a fi purtătorii de stindard ai "Schimbării"! Reformatorii! Spre deosebire de Luther, "reformatorii" noştri politici nu au întrebări, nu sunt dornici de dezbatere, nu sunt în stare să formuleze nici măcar o teză pe care s-o bată în poarta "bisericii", din curtea partidului! Ei lucrează cu "revelaţii". Spre exemplu, "grupul reformatorilor PDL" a avut revelaţia necesităţii introducerii în statutul partidului a criteriilor de "curăţenie penală"! Nici un moment, vreunul din promotorii "marii reforme morale" nu a simţit nevoia de a supune dezbaterii relevanţa criteriilor alese, ori consecinţele eventualei lor aplicări! NU! Tot ceea ce i-a interesat a fost doar să aibă o platformă care să le asigure acces privilegiat la funcţiile de conducere ale partidului în care s-au aburcat, relativ recent, dar cu mari ambiţii!

Al treilea motiv al eşecului constant al "reformatorilor" noştri ţine de faptul că, în realitate, ei nu propun nimic. Luther propunea, în tezele sale, nu doar modificarea politicii Bisericii Catolice privitoare la indulgenţe, ci o schimbare radicală de ideologie! Tezele sale aruncau în aer rolul privilegiat pe care Biserica şi clerul şi le arogau, în mijlocirea relaţiilor fundamentale dintre Dumnezeu şi credincioşii săi supuşi! În consecinţă, spune el, chiar în faţa lui Carol al V-lea: "Nu-mi pot supune credinţa nici (autorităţii) Papei, nici a Conciliilor, pentru că este clar ca lumina zilei că acestea s-au înşelat adesea şi s-au contrazis. De aceea, dacă nu există un argument bazat pe mărturia Scripturii, care să mă convingă... nu pot şi nu voi retrage... Asta susţin şi nu pot face altfel. Aşa să-mi ajute Dumnezeu, Amin".

"Reformatorii" noştri nu au propus nicicînd, nici în PDL, nici în alte partide, schimbări radicale în politicile urmate, cu atît mai puţin schimbări care să redefinească funcţiile şi obiectivele partidelor, ideologia lor, relaţiile lor cu lumea reală, cea a electoratului!

Iată pentru ce, scena noastră politică este condamnată să trăiască, ca pe un blestem sisific, mitul eternei reîntoarceri.... la reforme!

Opinia Cititorului ( 7 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Cand ai o zi de gratie, ai o zi de gratie si basta, mestere!

     

    Iti dai seama ce o sa te injure acum antiportocalii! Uite-l cum isi da arama pe fata. E preocupat de soarta PD-L, le vrea binele, etc, etc.  

     

    Oare or sa reuseasca sa inteleaga vreodata ca pe lumea asta poate exista cineva care nu judeca in termeni de tribalism si care s-ar bucura in egala masura daca rosii, portocalii, galbenii si verzii ar incepe sa functioneze deopotriva deopotriva de bine?  

    O ajunge candva si pe... 

    1. ...in apropiere de noua reforma de motiv electoral, ca doar nu pentru binele nostru, acum care vor fi "hainele cele noi ale Imparatului'?

      Felicitari autorului! Spor la rumegat si spumegat ...portocaliilor et comp! 

    Din nou, "reformatrorul" Codita doar vorbeste, vorbeste.......  

    Care cetatean - nu trebuie sa fi membru al vreunui partid politic ! nu vede nevoia de reforme. 

    Daca dl Codita vrea sa fie credibil nu trebuie sa se comporte precum "reformistii" despre care ne vorbeste; trebuie sa vina cu ceva, chiar cu riscul de a-i fi confiscate ideile de catre reformatori. Altfel, cu bla,bla, bla, nu rezolva nimic si nu ne poate convinge - de nimic. 

    Inca ceva: a omis ceva in afirmatia din articol;... 

    Aceasta noua paradigma pe care o asteptam la ce intrebare sau teza ar raspunde?

    Guvernarea actuala implica lupta pentru putere...guvernanta umanista ar implica o pilitica normativa care sa raspunda intrebarilor esentiale societale... 

    1. Nu voi comenta editorialul dlui C.Codita pentru ca l-au comentat altii in opiniile 1-4 .Articolul este la obiect! Ma intreb daca nu cumva trebuie sa fie reformati definitiv reformatorii despre care se vorbeste in editorialul de fata! In sensul propriu al verbului a reforma! Ca in armata! Daca aplicam regula respectiva constatam ,cum am mai opinat undeva si candva, ca ne aflam in fata unei crize reale de sistem politico-economic.. Poate sa se zbata cat vrea presedintele jucatorsi guvernul...

      Banuiesc ca vrei sa ni-l propui pe Vadim ! Ghicim ??. 

      Si pe Codita sa-i duca trena ?. 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb