Miza alegerilor

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 31 octombrie 2008

Cornel Codiţă

Irelevanţa politică a alegerilor care urmează este, acum, în condiţiile crizei economice, mai evidentă decît oricînd.

Din 1990 şi pînă la aceste alegeri, de fiecare dată, o parte însemnată a electoratului a nutrit, sincer, speranţa de schimbare. În bine! Iar, acolo unde această speranţă a fost umbrită de scepticism, a funcţionat măcar logica votului punitiv. Nu contează motivaţia ideologică a acestei credinţe şi nici a atitudinii de vot. Ea a fost prezentă, însă, şi a colorat foarte puternic, atît dezbaterile din campanie, cît şi aşteptările populaţiei. Acum, niciuna dintre variantele care ar putea ieşi din urne nu mai echivalează cu o schimbare.

O guvernare construită de PD-L înseamnă doar închiderea unor paranteze deschise anterior de prezenţa reprezentanţilor acestui partid în guvernele FSN, PDSR, CDR şi DA. În ciuda voltelor de titulatură şi a echilibristicii presupuse de saltul fără noimă dintr-o contrafăcută stîngă a spectrului politic, într-o dreaptă, mai curînd imaginară, oamenii, concepţiile, expertiza şi apucăturile sunt aceleaşi. Conturile unora s-au mai schimbat, pe plus, desigur.

O guvernare construită de PSD înseamnă doar închiderea unor paranteze deschise anterior de prezenţa reprezentanţilor acestui partid în guvernele FSN, PDSR, PSD care au guvernat cu ajutorul PRM şi în alianţă cu UDMR. În ciuda stabilităţii doctrinar-ideologice şi a echilibristicii retorice, menită să convingă lumea că un partid a cărui conducere este burduşită cu milionari reprezintă cel mai bine interesele social-democraţiei, oamenii, concepţiile, expertiza şi apucăturile sunt aceleaşi. Conturile unora s-au mai schimbat, pe plus, la cei mai mulţi, pe minus la cei cîţiva perdanţi politici.

O guvernare construită de PNL înseamnă doar închiderea unor paranteze deschise anterior de prezenţa reprezentanţilor acestui partid, în alianţă, sau cu sprijinul aliaţilor, în guvernele PDSR, CDR, DA. În ciuda stabilităţii doctrinar-ideologice şi a echilibristicii retorice menită să convingă lumea că un partid a cărui conducere este burduşită de milionari, cu o ciudată predis-poziţie la politici de pomană electorală, reprezintă cel mai bine interesele liberalismului în România, oamenii, concepţiile, expertiza şi apucăturile sunt aceleaşi. Conturile unora s-au mai schimbat, pe plus, mai ales după tunurile date în timpul guvernării.

Dacă sunt prea multe cuvinte şi expresii identice sau asemănătoare în aceste paragrafe, vina nu este a mea, ci a mimetismului comportamental care s-a instalat în lumea partidelor din România. Noutatea este ceva care le repugnă. Dimpotrivă, fiecare pare preocupat, în primul rînd, de imitarea cît mai precisă a năravurilor, apucăturilor şi a slăbiciunilor celorlalţi, preţ acceptat cu voioşie, în contra-partidă cu beneficiile grase şi adesea frauduloase, rezultate din activitatea de spoliere a resurselor publice; activitate numită cu totul impropriu - guvernare.

Partea tristă, care se adaugă acestui "Tablou autohton cu prădători politici înţepeniţi cu fălcile pe pradă" este aceea că, pentru prima dată, nici electoratul nu mai speră, cu adevărat, într-o schimbare. De niciun fel! Nimeni nu se mai aşteaptă ca viitoarea guvernare să fie diferită, în datele ei fundamentale, de cea care s-a scurs. Cu o singură excepţie. Una care, cred eu, va mobiliza la vot mult mai mulţi alegători decît se aşteaptă astăzi cei care prezic un număr mare de absenţe la vot. Frica! Votul fiecăruia dintre cei care vor merge la urne, şi nu vor fi puţini, va fi un răspuns la întrebarea: "Care dintre competitori ar fi mai apt să mă apere de nenorocirile pe care le va revărsa asupra mea criza economică şi nemiloasele ei consecinţe sociale?" Partidul care va interpreta mai bine aria "Scutului" va avea mai multe voturi în urnă, la final. Această logică a votului pare să dea mai multe şanse, din start, PSD-ului, care a reuşit, constant, să difuzeze social imaginea unui actor politic care îşi asumă, ca temă politică de bază, "protecţia socială". Avantajul de start nu este însă prea mare, pentru că el stă pe un fundament de credibilitate de mult fisurat, dacă nu de-a dreptul ruinat. PNL-ul a arătat că ştie la fel de bine să mînuie lingura din cazanul pomenilor sociale, iar PD-L nu se deosebeşte cu nimic de primii doi competitori.

Irelevanţa politică a alegerilor rezultă, aşadar, din faptul că alegătorii nu au un spaţiu de alegere. Dacă A=B=C, atunci a alege între A,B şi C echivalează cu a nu face nicio alegere. Iar o alegere avînd ca fundament politic frica este una non-politică, ieşită din logica domeniului.

Bine, atunci ce să facem? Să nu ne mai ducem la vot? Asta este concluzia?, mă vor întreba, nemulţumiţi, cititorii? Nu, nicidecum!

Eu cred că singurul gest politic semnificativ, care ar putea depăşi irelevanţa în care politicienii au aruncat aceste alegeri, ar fi ca fiecare să-şi urmeze judecata şi conştiinţa, să se ducă la urne pentru a da un vot de blam clasei politice care ne parazitează societatea.

Îmi imaginez cum ar fi dacă toată lumea ar scrie pe buletinele de vot "Politica voastră nu este şi a noastră"! Tehnic, ar trebui declarate nule toate cele 8-10 milioane de buletine aflate în urne. Politic, însă, ar fi o victorie uriaşă a ţării împotriva pseudo-clasei politice care îi ruinează resursele şi o condamnă la dezastru.

Opinia Cititorului ( 4 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Nu stiu, in conditiile astea, daca sa ma mai duc la vot. Avem o porcarie de clasa politica.

    1. Poate conteaza votul. Cine stie?

      Pentru ca nu a adus nimeni clasa cu tancul ca in 45'-46' (de ce i se spune "clasa" ? ca nu e...poate emanatie ar fi mai corect). Ei sunt creatia poporului, a clasei proletare si a taranimii. Si ca o ironie a sortii ei o duc cel mai rau.

      Mai tneti minte ce scria pe zidul Universitati? Ceva de genul "toate tarile au conducatorii pe care ii merita".  

      Da ce sa votez io pe astia ca mi-a dat de mancare? Pentru ca sa votez sa se mai deie si altceva. Tariceanu nea dat pensii si voi ce ne dati ca sa va votam? Nimica si mai veniti acilea sa cereti.

    Ce se intampla cu ecologistii?

    Discursul politic actual duce lipsa de culoarea verde. 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb