"Mizăm pe reindustrializarea României"

A consemnat Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 noiembrie 2023

"Mizăm pe reindustrializarea României"

(Interviu cu Ionuţ Bindea, CEO ROCA Industry)

"Prin listarea pe piaţa principală a BVB vom avea acces la capital suplimentar pentru a susţine creşterea şi dezvoltarea companiilor din portofoliu"

"Operăm într-o piaţă în contracţie temporară, caracterizată de o presiune foarte mare pe marje şi ne aşteptăm ca această situaţie să continue"

"Structura de tip holding ne-a adus economii de costuri, un plus de eficienţă operaţională, precum şi sinergii între entităţile subsidiare"

Contextul economic general marcat de inflaţie, de mişcările care au avut loc pe piaţa forţei de muncă, dar şi de impactul accesului la creditare sub efectele ecourilor bancare de pe pieţele internaţionale au dus la o reacţie precaută şi la ezitări în industria materialelor de construcţii şi a utilizatorilor ei imediaţi - constructorii. Aceştia se confruntă cu multiple provocări, de la impactul creşterii costurilor pentru materiile prime de pe pacursul anului 2022, până la dificultăţi întâmpinate pe lanţurile logistice, spune Ionuţ Bindea, CEO al ROCA Industry, holdingul de materiale de construcţii al ROCA Investments.

În acest context, ROCA Industry, holding listat pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti, vizează listarea pe piaţa principală a BVB, bornă care susţine viziunea emitentului de a deveni un reper al industriei, mai afirmă Ionuţ Bindea, în cadrul unui interviu acordat ziarului BURSA.

Reporter: Cum arată strategia de investiţii a ROCA Industry?

Ionuţ Bindea: Strategia de investiţii a holdingului ROCA Industry vizează extinderea, dar şi consolidarea structurii sub care funcţionăm: un grup de companii româneşti, performeri în industria de materiale de construcţii, sub umbrela unui management specializat, care asigură know-how şi acces la capital pentru dezvoltare.

Punem deja strategia în aplicare, cu rezultate notabile, iar aceasta se bazează pe alocarea de resurse pe termen mediu şi lung către achiziţia de companii şi dezvoltarea capacităţilor de producţie, tehnologizarea şi eficientizarea proceselor din fabricile holdingului, ca parte a strategiei de sustenabilitate a ROCA Industry.

Pe termen mediu, ne propunem ca ROCA Industry să aibă un portofoliu de zece companii şi, totodată, în timp, să construim campioni regionali, ca un efect natural al strategiilor pe care le aplicăm în entităţile din cadrul holdingului. Pentru 2023 am stabilit un obiectiv de trei noi achiziţii, iar până la jumătatea anului am extins portofoliul cu două companii. Vorbim de achiziţia de către BICO Industries a companiei Iranga Technologijos, din Lituania, prin care ROCA Industry marchează şi ieşirea peste graniţe. Iranga acţionează pe piaţa textilelor tehnice şi de construcţii, activitate similară cu una din liniile de business deţinute de Bico. Cea de-a doua achiziţie este Electroplast, liderul pieţei de cabluri electrice pentru infrastructură feroviară, care a intrat în portofoliul nostru la finalul lunii iunie. În plus, Grupul este în curs de finalizare a procesului de achiziţie a companiei Workshop Doors, cu care vom atinge obiectivul urmărit.

Reporter: Care sunt oportunităţile întrezărite de ROCA Industry odată cu listarea pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti ?

Ionuţ Bindea: Listarea ROCA Industry pe piaţa principală punctează rolul capitalului privat în trezirea industriei româneşti, gigantul latent care poate să repoziţioneze ţara noastră pe harta marilor jucători din Europa. În această logică, listarea pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti va permite holdingului să-şi extindă operaţiunile, să aibă acces la capital suplimentar, pentru a susţine creşterea şi dezvoltarea companiilor româneşti pe care le avem în portofoliu.

Prin această deschidere a unor noi uşi de acces la capital, vom fi în poziţia de a accelera o serie de investiţii şi să ne extindem demersurile de explorare a unor noi pieţe. Noi suntem deja prezenţi cu cele opt companii în trei ţări diferite, cu zece unităţi de producţie, iar companiile din cadrul holdingului prezente pe pieţele externe devin jucători din ce în ce mai relevanţi.

Listarea va reprezenta şi un nou pilon de consolidare a poziţiei ROCA Industry în industrie şi reprezintă un pas înainte în procesul de creştere accelerată pe care ne-o propunem pentru anii viitori. Este, totodată, şi un pas firesc, pentru că listarea la bursă ne ajută să aducem un plus de vizibilitate şi credibilitate pentru toate companiile din portofoliul nostru, pe care dorim să le transformăm în campioni regionali, care să reuşească ulterior să depăşească graniţele ţării.

Reporter: Care sunt riscurile pentru sectorul construcţiilor şi cum pot fi mitigate ?

Ionuţ Bindea: Operăm într-o piaţă în contracţie temporară, caracterizată de o presiune foarte mare pe marje şi ne aşteptăm ca această situaţie să continue. Este contextul în care jucăm şi pe care ni-l asumăm în continuare. Sectorul construcţiilor este în permanenţă expus la riscuri precum fluctuaţiile preţurilor materiilor prime, sau schimbările în cererea de pe piaţă. Acestora li se adaugă acum şi modificările fiscale care vizează domeniul, pentru că unele dintre companii se pot confrunta cu deteriorări ale cash flow-ului sau fluctuaţii ale resursei umane.

ROCA Industry poate mitiga aceste riscuri prin intermediul gestionării atente a lanţului de aprovizionare, diversificării portofoliului de produse şi monitorizării constante a pieţei. Sunt practic elemente pe care noi le asigurăm şi în contexte marcate de mai puţine riscuri, în condiţii normale de piaţă. Practic, am antrenat un spirit de rezilienţă şi flexibilitate care ne permit, pe de-o parte, să ne păstrăm competitivitatea şi, pe de altă parte, să continuăm politicile de investiţii în momentele de oportunitate care se prefaţează din analizele constante pe care le realizăm.

Reporter: Care sunt avantajele unei structuri de tip holding pentru dezvoltarea companiilor din industrie ?

Ionuţ Bindea: La ROCA Industry ne-am reunit într-o structură specializată de holding, sub umbrela ROCA Investments, fondatorul şi acţionarul nostru majoritar, recunoscută ca cea mai dinamică companie de private equity de pe piaţa locală. Această structură ne oferă posibilitatea de a crea strategii şi sinergii puternice la nivel de grup, pe care le putem implementa cu succes în fiecare dintre companiile noastre, pentru a le optimiza funcţionarea şi a accelera dezvoltarea la nivel regional.

Suntem, astfel, primul holding specializat de materiale de construcţii din România, ce reuneşte companiile BICO Industries, cel mai mare producător de plasă din fibră de sticlă din România şi unul dintre cei mai mari la nivel European, ECO EURO DOORS, cel mai mare producător român de uşi destinate construcţiilor rezidenţiale, cu o experienţă de 27 de ani pe piaţă, EVOLOR, unul dintre cei mai mari jucători din industria de producţie de vopsele şi lacuri, DIAL Harsova companie cu experienţă de peste 20 de ani, specializată în producţia de panouri bordurate de gard şi ELECTROPLAST, unul dintre cei mai mari producători de cabluri electrice din cupru şi aluminiu de joasă tensiune.

O astfel de structură de tip holding pentru dezvoltarea companiilor din industrie ne-a adus economii de costuri, un plus de eficienţă operaţională, precum şi sinergii între entităţile subsidiare. Prin gestionarea strategică a companiilor din portofoliul ROCA Industry, fiecare dintre companii poate beneficia de expertiza şi resursele de la nivelul holdingului pentru a stimula creşterea globală a grupului.

Un plus foarte important pentru o structură de tip holding este difuzia riscului, pentru că atunci când una dintre companii trece prin anumite provocări, există, în cadrul grupului, alte companii cu performanţe care atenuează rezultatele în acele momente dificile. Astfel, un holding are o tracţiune mult mai bună în atragerea de investitori decât companiile luate în mod solitar, ceea ce aduce un flux mult mai bun de lichidităţi, posibilităţi de investiţii, la nivelul companiilor, în anumite direcţii strategice.

Reporter: În vară, Guvernul a aprobat programul Construct Plus pentru producătorii de materiale de construcţii. Cum poate ajuta acest program ROCA Industry? Aveţi un plan în acest sens ?

Ionuţ Bindea: Noi ne dorim ca acest proiect să producă efecte pozitive la nivelul întregii pieţe româneşti şi considerăm că suntem foarte bine poziţionaţi în ceea ce priveşte aceste posibilităţi de finanţare. În măsura în care, prin designul lor, programele guvernamentale de acest tip acoperă, prin criteriile de eligibilitate, ariile de activitate ale companiilor noastre, evident că vom căuta să fructificăm aceste oportunităţi. Expertiza de la nivelul grupului ROCA Industry permite companiilor din cadrul holdingului să acceseze astfel de programe.

În contextul în care, pe de-o parte, la nivelul fiecăreia dintre companii avem investiţii în curs sau planificate, iar, pe de altă parte, ROCA Industry este prezentă pe piaţa AeRO şi obiectivul asumat este acela de a accedere pe piaţa principală a BVB, suntem conştienţi că oportunităţile de finanţare precum cele din Construct Plus şi PNRR au un impact pozitiv asupra modului în care suntem priviţi în piaţă.

Reporter: O parte din industria materialelor de construcţii va beneficia de finanţarea oferită prin programe din PNRR. Cum abordează ROCA Industry această oportunitate ?

Ionuţ Bindea: O parte a industriei materialelor de construcţii va beneficia de aportul suplimentar al unor finanţări cuprinse în programe precum PNRR. În structura noastră putem vorbi, în primul rând, despre PNRR ca o oportunitate pentru dezvoltarea unor companii precum BICO şi ELECTROPLAST. Dacă ne referim la aceasta din urmă, având în vedere poziţia de lider pe piaţa de cabluri feroviare, pentru ELECTROPLAST se deschid noi oportunităţi de participare la proiecte de modernizare şi extindere ale reţelei feroviare, ceea ce ne va permite să privim către dezvoltarea de produse şi soluţii inovatoare în acest domeniu.

De asemenea, avem în vedere tot ceea ce înseamnă fonduri destinate eficientizării energetice pentru că plasele de fibră de sticlă, materiale pe care BICO (una dintre companiile din grupul ROCA Industry) le produce, sunt parte din acest sistem. În majoritatea municipalităţilor sunt proiecte de eficientizare energetică în desfăşurare, există şi o directivă Europeană care impune anumite investiţii, ceea ce înseamnă că întreaga industrie va beneficia de aceste infuzii de fonduri, iar noi, cum spuneam, privim cu optimism în viitor, pentru că suntem pregătiţi să contribuim la dezvoltarea acestor proiecte.

Reporter: Ce tendinţe credeţi că se vor manifesta în industrie în următorii trei-cinci ani ?

Ionuţ Bindea: Ce am putut observa, pe parcursul acestui an, este că domeniul nu a înregistrat o creştere majoră faţă de anul precedent. Totuşi, dacă ne uităm la cifrele venite de la INS pentru trimestrul al doilea din 2023, investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat 40,02 miliarde de lei, iar peste 45% din acestea au fost reprezentate de investiţii în construcţii. Aceasta ne arată că piaţa are un potenţial de creştere, iar companiile din cadrul holdingului se dezvoltă în continuare frumos.

Noi, la ROCA Industry, mizăm pe reindustrializarea României, iar România are nevoie de revigorarea acestui gigant latent al economiei noastre. Companiile româneşti au nevoie de investiţii în creşterea capabilităţilor, precum şi de creşterea capacităţilor de adaptabilitate. Contextul geopolitic vine, pe lângă dramele conflictelor militare, cu oportunităţi de internaţionalizare pentru companiile româneşti, de intrare pe noi pieţe. ROCA Industry a căpătat experienţă în pieţele din regiune, aşa cum dădeam anterior exemplul achiziţiei de către BICO Industries a companiei Iranga Technologijos, din Lituania. Ne propunem să transformăm companiile din holdingul ROCA Industry în campioni regionali, mai ales că echipele ROCA Industry şi ale companiilor din portofoliu au o viziune orientată către câteva din valorile care ghidează în zilele noastre pieţele internaţionale - suntem orientaţi către tehnologizare, către sustenabilitate, guvernanţă corporativă, principii fără de care e greu să faci business performant în industrie. Sunt practic tendinţele pe care noi le observăm în afara ţării, care au impact uşor, uşor şi în piaţa de la noi. Pe acest termen mediu, invocat de dumneavoastră, de trei - cinci ani, putem spune că avem perspective foarte bune. Avem un avantaj geografic, ca poziţionare, dar şi ca dimensiune a ţării, avem avantajul unei industrii deja destul de bine dezvoltate, factori care susţin o creştere a capacităţilor de producţie şi de vânzări.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cu o cifră de afaceri de 289,5 milioane lei la nivel cumulat al companiilor productive în primul semestru al anului 2023, ROCA Industry a înregistrat o creştere cu 5,7% faţă de perioada similară din 2022, iar holdingul şi-a intensificat şi activităţile de export, companiile sale accesând în 2023 noi pieţe externe pentru comercializarea materialelor de construcţii, în ţări precum Marea Britanie, Elveţia, Moldova, Israel, conform emitentului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Deficitul demografic, lipsa politicilor de stimulare a natalitatii + prostia endemica in adminsitratia statului va va ajuta foarte mult. Va doresc succes cu reindustrializarea.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb