Moartea lui Hugo Chavez nu a influenţat preţul petrolului

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 martie 2013

Moartea lui Hugo Chavez nu a influenţat preţul petrolului

După un calm ce a urmat anunţului decesului preşedintelui Venezuelei, cotaţiile ţiţeiului au scăzut pe fondul avansului stocurilor din SUA

Pieţele petroliere au primit cu calm vestea morţii preşedintelui Venezuelei, Hugo Chavez, analiştii arătând că acestea ar putea reacţiona abia după alegerea noului lider al ţării. În plus, piaţa de profil este bine aprovizionată, ceea ce influenţează dinamica preţului. Dacă în prima parte a zilei de ieri, preţul petrolului a consemnat scăderi nesemnificative, în cea de-a doua, declinul a devenit mai evident, dat fiind că Institutul American al Petrolului a anunţat creşterea stocurilor de profil din SUA, săptămâna trecută (+3,83 milioane de barili, la 381,4 milioane de barili).

Cotaţia petrolului West Texas Intermediate cu livrare în aprilie a scăzut cu 1,10 dolari (1,2%) la ora 10.39, la New York Mercantile Exchange, ajungând la 89,68 dolari/ baril. În ziua precedentă, la câteva ore după decesul lui Chavez, preţul ţiţeiului câştigase 70 de cenţi, încheind ziua cu 90,82 dolari barilul.

La ICE Futures Europe din Londra, preţul petrolului Brent cu livrare în aprilie a coborât cu 0,9%, la 110,63 dolari/baril. În ziua precedentă, cotaţia urcase cu 1,52 dolari, la 111,61 dolari/baril.

Hugo Chavez a încetat din viaţă în 5 martie, după doi ani de luptă cu cancerul, respectiv după 14 ani de mandat. Decesul lui Chavez a fost anunţat de vicepreşedintele Nicolas Maduro, care a subliniat: "Acum trebuie să fim mai uniţi ca oricând. Fără violenţă, fără ură!".

Guvernul de la Caracas a declarat şapte zile de doliu naţional, închizând toate şcolile şi universităţile până în 11 martie. În urma decesului lui Chavez, care a fost reales în octombrie anul trecut, vor fi organizate alegeri în 30 de zile.

"Problemele din Venezuela vor avea, în mod indubitabil, un impact asupra pieţei petroliere, însă este posibil ca acesta să nu fie atât de mare încât să devină o problemă", a declarat, citat de presa internaţională, Ric Spooner, analist şef la CMC Markets din Sydney. Ric Spooner a subliniat: "Piaţa petrolului este bine aprovizionată, iar preţurile încă sunt mari raportat la echilibrul dintre cerere şi ofertă".

Venezuela a produs 2,86 milioane de barili de petrol pe zi în februarie, sub cantitatea produsă de Arabia Saudită, Irak şi Kuwait - de asemenea membre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC). Venezuela a exportat aproape un milion de barili de ţiţei pe zi către SUA în decembrie 2012, conform datelor oficiale de la Washington.

Hugo Chavez a criticat deseori Statele Unite, deşi ţara sa depinde de SUA pentru veniturile din livrările de ţiţei. Exporturile de petrol către SUA au scăzut la 49 de milioane de barili pe lună la momentul la care Chavez a ajuns în fruntea ţării, la 31,9 milioane de barili în februarie 2011. "Citgo Petroleum" Corp., companie petrolieră venezueleană cu sediul în SUA, operează trei rafinării în Texas, Louisiana şi Illinois, şi vinde combustibili prin mii de benzinării.

Petrolul generează 95% din veniturile obţinute de Venezuela din exporturi.

- Preşedintele SUA, Barack Obama: "În acest moment provocator al decesului preşedintelui Hugo Chavez, în care Venezuela începe un nou capitol în istoria sa, Statele Unite continuă să sprijine oamenii politici care sus-ţin principiile democratice, statul de drept şi respectarea drepturilor omului".

- Premierul Canadei, Stephen Harper: "După moartea preşedintelui Chavez a început o perioadă de tranziţie, care trebuie să permită accesul venezuelenilor la un viitor mai bun şi mai luminos".

- Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, l-a omagiat pe Hugo Chavez, despre care a spus că a încercat să îndeplinească aspiraţiile şi provocările cele mai vulnerabile din ţara sa.

Ole Hansen, Head of Commodity Strategy la "Saxo Bank": "Rezervele masive de ţiţei ale Venezuelei nu vor apărea brusc pe piaţa globală, iar impactul dispariţiei lui Chavez asupra preţurilor va fi limitat".

Venezuela este al doilea deţinător mondial de rezerve petroliere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb