Moartea unui tânăr negru la Ferguson: poliţistul scapă de urmărirea penală

E.D.
Internaţional / 25 noiembrie 2014

Obama face apel la calm după izbucnirea unor proteste

Poliţistul american Darren Wilson scapă de orice urmărire penală după moartea unui tânăr negru pe care l-a împuşcat cu şase gloanţe la începutul lunii august la Ferguson, Missouri, a anunţat luni procurorul.

După trei luni de deliberări ale unui mare juriu popular, procurorul Robert McCulloch a făcut acest anunţ în timp ce sute de persoane erau adunate pe străzile din Ferguson în aşteptarea deciziei, ridicând temerile unor noi confruntări, după cele mai grave revolte rasiale în vară.

Confruntări violente au izbucnit luni seara pe străzile orăşelului american Ferguson, după ce juriul a decis să nu declanşeze urmăriri judiciare împotriva poliţistului. "Dacă nu există justiţie, nu există pace", au scandat manifestanţii în această suburbie a oraşului Saint Louis din statul Missouri.

Protejaţi de căşti cu vizieră şi veste antiglonţ, poliţiştii au tras cu gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii, a constatat AFP.

În Times Square, la New York, dar şi în capitala federală, sute de manifestanţi au protestat faţă de, în opinia lor, refuzul la justiţie.

Imediat după anunţarea deciziei juriului care l-a exonerat pe poliţistul Darren Wilson, preşedintele Barack Obama şi familia lui Michael Brown au îndemnat mulţimea să manifesteze paşnic, iar poliţia să dea dovadă de reţinere.

"Suntem o naţiune fondată pe respectarea legii", a declarat Obama într-o scurtă intervenţie, la câteva minute după anunţarea acestei decizii, la Ferguson, unde poliţia a tras cu gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestanţi.

"Mă alătur părinţilor lui Michael Brown (tânărul ucis) îndemnându-i pe toţi cei care contestă această decizie să o facă în mod paşnic", a adăugat el, recunoscând că furia este o reacţie "de înţeles".

"Îndemn, de asemenea, forţele de ordine (...) să dea dovadă de reţinere", a subliniat el.

Preşedintele a avertizat faţă de tentaţia de a "disimula problemele" legate de rasism în Statele Unite.

"Este necesar să recunoaştem că situaţia de la Ferguson trimite la provocări mai importante cu care ţara noastră se confruntă în continuare", a sublinait şeful statului. "În prea multe regiuni din ţară există o neîncredere profundă între forţele de ordine şi comunităţile de culoare", a continuat el, evocând "moştenirea discriminării rasiale".

"Nu este o problemă doar la Ferguson, este o problemă în America", a subliniat Obama, primul preşedinte de culoare al ţării.

"Este necesar să înţelegem aceste probleme şi să vedem cum să facem progrese. Însă acest lucru nu se va face aruncând sticle, spărgând geamurile maşinilor (...) şi cu siguranţă nu atacând orice", a adăugat el.

Întrebat despre o eventuală vizită pe teren, la Ferguson, Obama a răspuns evaziv "să vedem cum evoluează lucrurile".

După trei luni de deliberări, procurorul comitatului St Louis a anunţat că poliţistul Darren Wilson nu va fi inculpat pentru uciderea lui Michael Brown, în vârstă de 18 ani, care nu avea asupra lui nicio armă, după ce a tras de şase ori, ziua, asupra tânărului.

"Datoria unui mare juriu este de a separa faptele de ficţiune", a declarat procurorul în faţa presei, adăugând că juraţii "au stabilit că nu există niciun motiv suficient pentru urmărirea penală a ofiţerului Wilson".

"Nu există nicio îndoială că agentul Wilson a cauzat moartea" lui Michael Brown, a declarat el, evocând un "deces tragic". Cei 12 juraţi, nouă albi şi trei de culoare, au efectuat o instrucţie "completă şi profundă", au audiat aproximativ 60 de martori, au examinat sute de fotografii şi elemente de probă şi au ascultat declaraţiile a trei medici legişti.

Familia victimei s-a declarat "dezamăgită profund", dar a chemat la calm.

Corpul tânărului ucis a fost lăsat la vedere, sub privirile trecătorilor, timp de mai multe ore în soare, provocând furia manifestanţilor care au văzut în aceasta un semn suplimentar al dispreţului forţelor de ordine faţă de populaţia de culoare.

Cu douăzeci de minute înainte de confruntare, Michael Brown a fost filmat într-un magazin în timp ce încerca să fure o cutie de trabucuri, aminteşte AFP.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb