Modelul AAGES poate fi urmat şi de alte afaceri autohtone

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 iunie 2017

Listarea încheiată cu succes a companiei AAGES reprezintă un caz fericit în care salariaţii - investitori găsesc formula potrivită pentru a-şi valorifica cel mai profitabil deţinerile rămânând totuşi în afacere.

AAGES s-a listat prin vânzarea unor pachete de acţiuni ce reprezentau cumulat 15% din capitalul companei. Au fost 9 acţionari care au scos la vânzare pachete de acţiuni cuprinse între 73.449 şi 255.440 acţiuni. Interesant de remarcat, fiecare a vândut acelaşi procent, respectiv 81,6% din pachetul deţinut. În urma închiderii cu succes a ofertei - a fost o suprasubscriere de peste 200% la preţul maxim din intervalul de subscriere, de 3,9 lei/acţiune, astfel incât toţi investitorii vor profita de discountul de 5% pentru subscrierile din primele zile primind acţiuni cu 3,7 lei - cei 9 acţionari vor încasa sume cuprinse între 271.000 şi 945.000 lei (59.000-207.00 euro).

De ce ar vinde cineva acţiuni cu randament bun la dividend (0,33 lei a fost dividendul brut în acest an), m-am întrebat văzând că toţi cei 9 acţionari care renunţă la o parte din deţineri rămân cu mai puţin de 20% din cota lor. Un răspuns posibil vine uitându-ne la remuneraţiile nete acordate de companie anul trecut, potrivit prospectului. Directorul general Gabor Molnar a primit aproximativ 1.000 euro (4.600 lei), dar asta abia din decembrie 2016, pentru că în primele 11 luni ale anului avea doar 2.242 de lei. Directorul comercial Tibor Doki, unul dintre acţionarii care au vândut în ofertă 248.000 acţiuni încasa net 1.815 lei, iar directorul de logistică Lazlo Horvath, şi el vânzător în ofertă (199.000 acţiuni), avea 2.114 lei net pe lună la finalul anului trecut.

Or, când iei salariu de 500 de euro pe lună ca "ditamai" directorul îţi cam fac cu ochiul 200.000 de mii de euro dintr-un foc, nu? Sigur, nu e rău nici să primeşti 20.000 de euro pe an ca dividende dar... ce-i în mâna nu-i minciună, mai ales când ai o anumită vârstă, ai obligaţii în calitate de cap al familiei, etc. Oamenii îşi păstrează o mică felie din acţiuni, slujba la AAGES şi se consideră mulţumiţi cu banii încasaţi în urma ofertei, bani la care nu visau probabil în urmă cu un an.

Modelul de succes al companiei din Mureş poate fi un catalizator şi pentru alte afaceri locale de dimensiuni mici/medii (capitalizarea AAGES la preţul la care s-a închis oferta ar fi de 8,1 milioane euro) care au crescut încet şi sănătos în ultima vreme şi care ar putea oferi un exit mult aşteptat unei părţi din acţionarii-salariaţi care au rămas un număr de ani alături de firmă. Rămâne ca brokerii să îi găsească şi să-i convingă să se listeze la bursă. Piaţa pare să aibă apetit pentru aşa ceva, mai ales dacă există un profil interesant al business-ului, datorii decente şi o politică de dividend solidă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb