Standard&Poor's (S&P) a îmbunătăţit perspectiva ratingului The Rompetrol Group de la negativă la stabilă şi a confirmat calificativul pentru creditele pe termen lung la "B", ca urmare a finalizării modernizării rafinăriei Petromidia şi a sprijinului pe care îl primeşte de la grupul-mamă, KazMunayGas.
"Compania românească de rafinare şi distribuţie The Rompetrol Group a finalizat modernizarea rafinăriei Petromidia cu sprijin din partea grupului-mamă KazMunayGas. Ne aşteptăm ca acest sprijin să continue şi în viitor", se arată într-un comunicat transmis de agenţia de evaluare fianciară.
Capacitatea şi producţia de motorină mai mari după modernizarea rafinăriei ar trebui să îmbunătăţească fluxul operaţional de numerar al Rompetrol Group, în timp ce cheltuielile mai reduse pentru investiţii vor reduce necesarul de finanţare, consideră analiştii S&P.
Perspectiva stabilă reflectă opinia S&P că necesarul de finanţare al Rompetrol Group se va reduce în următorul an, odată cu îmbunătăţirea fluxului de numerar liber, datorată necesarului mai scăzut de investiţii şi producţiei mai mari la Petromidia, se arată în comunicat.
"Pe parcursul unui an de operaţiuni, înţelegem că modernizarea rafinăriei ar putea creşte producţia cu 20-25%, reprezentând un plus de 1 milion de tone pe an, în mare parte motorină", potrivit S&P, citat de Mediafax.
Agenţia ar putea revizui în scădere ratingul dacă Rompetrol Group creşte puternic investiţiile, iar Europa se confruntă cu o recesiune severă. Un astfel de scenariu, care nu este considerat probabil de S&P, ar putea duce la declinul cererii pentru produse rafinate şi la retragerea de către bănci a unor linii de finanţare neangajate.
Analiştii S&P consideră că nu există în prezent potenţial pentru creşterea calificativului.
Grupul Rompetrol a anunţat la sfârşitul lunii septembrie finalizarea programului de modernizare a Petromidia, creşterea capacităţii de procesare de la 3,5 la 5 milioane de tone materie primă şi trecerea la producţia exclusivă de carburanţi Euro 5, şi alinierea producţiei la cererea de produse petroliere din Româ-nia şi regiunea Mării Negre.
Valoarea totală a investiţiilor se ridică la peste 380 de milioane de dolari.
Iniţiat în 2006, programul a vizat realizarea a nouă proiecte, construcţia de cinci noi instalaţii, precum şi modernizarea sau extinderea altor patru deja existente.
În paralel cu programul de extindere a capacităţii de procesare, Grupul Rompetrol a dezvoltat şi alte proiecte necesare susţinerii acestuia - construcţia terminalului din largul Mării Negre pentru aprovizionarea cu ţiţei, triplarea capacităţii de tranzit a produselor petroliere prin Dana 9 a portului Midia, reabilitarea parcului de rezervoare ţiţei şi produse finite, construcţia terminalului de import-export gaz petrolier lichefiat.