Modificare legislativă: Compania Returo va plăti penalităţi pentru neatingerea ţintelor de colectare a peturilor, sticlelor şi dozelor

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Companii / 3 noiembrie 2023

Sursa foto: facebook/Mircea Fechet

Sursa foto: facebook/Mircea Fechet

English Version

Compania Returo care este administratorul desemnat pentru gestionarea Sistemului Garanţie-Returnare privind ambalajele primare reutilizabile, va fi penalizată în cazul neatingerii ţintelor de colectare asumate pentru peturi, sticle şi doze, a afirmat Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în urma şedinţei de ieri a Guvenului, în care a fost aprobată modificarea şi completarea HG 1074/2021 privind SGR.

Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a precizat:

"Mai avem 28 de zile până când SGR va intra în funcţiune, sistem pentru care suntem 100% pregătiţi. Am mai adăugat anumite aspecte care ţin de nişte detalii mai minore, cum ar fi modalitatea în care la raft este evidenţiat costul garanţiei, faptul că ambalajele se returnează oriunde în ţară. Un lucru important de menţionat: am impus penalităţi pentru compania Returo în situaţia în care nu îşi îndeplineşte ţinetele foarte ambiţioase pe care le-am menţionat în legislaţie. Compania respectivă va fi penalizată ca orice altă primărie sau ca orice firmă de salubrizare pentru că aşa este corect să se întâmple".

Noua modificare vine în contextul în care la finalul acestei luni SGR trebuie să devină operaţional, iar actele normative şi administrative care îl guvernează ar fi trebuit să fie de mult timp aprobate de către decidenţii politici. Hotărârea aprobată de Guvern a fost pusă în transparenţă decizională încă din luna mai, dar actul final nu mai coincide cu cel din primăvară, fiind completat cu opt articole şi având modificate anumite preţuri la tarifele din anexe. Una dintre noile prevederi stabileşte chiar sancţionarea companiei Returo care este administratorul SGR.

Cu tot optimismul ministrului Mediului privind operaţionalizarea SGR în 30 noiembrie, amintim că abia recent compania Returo a pus în transparenţă contractul privind implicarea unităţilor administrativ-teritoriale în colectarea şi depozitarea ambalajelor respective. Mai mult, Gemma Webb, CEo şi Preşedinte al Directoratului companiei Returo a declarat recent pentru Economedia.ro că o lansare prematură a SGR fără testarea funcţionării lui va duce la scăderea încrederii în rândul cetăţenilor.

Gemma Webb a spus: "O lansare prematură, în care sistemul nu este testat, prezintă riscul de a pierde încrederea românilor în acest proiect inovator. (...) Este foarte important de menţionat că termenul alocat pentru implementarea sistemului a fost cu trei luni mai scurt decât cel propus iniţial de RetuRO în dosarul de acreditare, ceea ce a creat un program mai comprimat decât s-a anticipat".

Afirmaţia de mai sus vine în contextul în care în cursul lunii septembrie aceeaşi Gemma Webb a solicitat Guvernului şi Ministerului Mediului să amâne cu trei luni data de operaţionalizare a SGR, dar ministrul Mircea Fechet a respins această solicitare afirmând că industria şi producătorii au avut termen cinci ani să se pregătească pentru operaţionalizarea acestui sistem.

Cert este că în acest moment, reprezentanţii companiei Returo, în care statul român prin intermediul Ministerului Mediului deţine 20% din acţiuni (n.red. - restul acţiunilor sunt deţinute de Asociaţia Berarii României pentru Mediu - 30%, Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate - 30% şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu - 20%), se află în proces de semnare a contractelor cu producătorii şi comercianţi înregistraţi în sistem (este vorba despre peste 60.000 de persoane juridice), proces care nu se ştie dacă va fi încheiat până la 30 noiembrie, când SGR va deveni operaţional.

Conform legislaţiei în vigoare şi declaraţiilor ministrului Mircea Fechet, începând cu 30 noiembrie 2023 românii vor plăti o garanţie de 50 de bani când vor cumpăra o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Ulterior, după golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi, iar în schimb consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb