Modificarea board-ului Prebet, pe masa Tribunalului Alba

A.I.
Piaţa de Capital / 8 martie 2021

Modificarea board-ului Prebet, pe masa Tribunalului Alba

Decizia adunării acţionarilor Prebet Aiud (PREB) din 29 ianuarie, prin care a fost revocat Consiliul de Administraţie al companiei şi ales un board nou cu o structură puţin modificată, a fost contestată în instanţă.

Prebet a anunţat astăzi printr-un raport pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB) că la Tribunalul Alba, Secţia Civilă de Contencios Administrativ Fiscal şi de Insolvenţă există un dosar în care se cere anularea hotărârii AGOA nr. 1 de la finele lunii ianuarie a acestui an, reclamant fiind Dan Segal, acţionar al companiei.

Atunci, Christopher Nicolae Raţiu, Francisc Mathe, Ioan Demeter, Daniel Liviu Deceanu şi Sorin Florin Sălăgean-Mihetiu, ce fuseseră aleşi în aprilie anului trecut, au fost revocaţi din fotoliile de administratori ai Prebet. De asemenea, a fost ales un nou Consiliu pentru o perioadă de patru ani, a cărui componenţă diferă de cea a board-ului anterior prin prezenţa lui Iulian Alin Moruţan, în timp ce Ioan Demeter nu mai figurează printre administratori. AGOA a fost convocată la solicitarea acţionarului GES - Green Energy Specialists, ce deţine 17,52% din Prebet, conform datelor disponibile pe site-ul BVB.

Pe lângă anularea hotărârii acţionarilor, reclamantul doreşte şi anularea unei decizii a Consiliului Prebet din data de 4 februarie. Conform informaţiilor disponibile pe site-ul operatorului pieţei noastre de capital, una dintre hotărârile board-ului din acea zi a fost numirea lui Francisc Mathe ca preşedinte al companiei, funcţie care până atunci fusese deţinută de Christopher Nicolae Raţiu.

Demersul acţiunii în instanţă vine în condiţiile în care, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) de luna trecută, entităţile Anodin Assets, Acord Construct Alt şi Ges - Green Energy Specialists, ce deţin împreună 45,2% din Prebet, acţionează concertat în legătură societatea. Conform comunicatului, concertarea, ce a fost ignorată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în ciuda unor sesizări repetate, a dus la situaţia în care, în AGOA din data de 29 ianuarie 2021, acţionarii concertaţi au preluat controlul Consiliului de Administraţie al societăţii, beneficiind şi de alte măsuri cu legalitate discutabilă cum ar fi anularea selectivă a unei părţi din voturile ce nu aveau semnătură electronică de către secretarul AGOA, fără a avea acordul preşedintelui de şedinţă.

"În aceeaşi AGOA, aceiaşi acţionari au respins ÎMPREUNĂ punctul de pe ordinea de zi referitor la acordarea unui dividend şi au votat ÎMPREUNĂ un punct de pe ordinea de zi care aprobă un plan de «investiţii» vag, fără nici o legătură cu obiectul de activitate al societăţii, care ar putea afecta resursele societăţii în dauna celorlalţi acţionari. Conform informaţiilor din presă, de la Registrul Comerţului, din Monitorul Oficial şi de pe portal.just.ro, acelaşi mod de operare al persoanelor implicate în această concertare se poate constata şi în cazul altor societăţi, multe dintre ele ajunse în insolvenţă sau faliment, de exemplu Industrializarea Laptelui Bistriţa (INBI) , Casa de Investiţii Alianţa, etc", se mai menţiona în comunicat.

În aceste condiţii, AIPC a solicitat Autorităţii de Supraveghere Financiară să constate de urgenţă evidenta concertare între cele trei societăţi menţionate şi să dispună măsuri adecvate, prompte şi eficiente pentru a sancţiona practicile nelegale care încalcă drepturile acţionarilor Prebet.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dle Iacomi,

    In articolul "KJK Balkan vrea ca Rompetrol Well Services..." ati blocat comentariile dar numai dupa ce ati permis unui analfabet sa debiteze enormitati mai mari decat el si, musai, tot cu majuscule, pentru a reliefa analfabetismul, bineinteles. E clar ca cei de la RWS nu au capacitatea de a folosi eficient numerarul mult prea mare la dispozitie si atunci singura solutie este sa-l distribuie actionarilor, indiferent su ce forma, sau sa-si rascumpere actiunile, OBLIGATORIU in scopul anularii, pentru a stimula aprecierea actiunilor. Altfel, actionarul majoritar alege sa foloseasca el pe nimic cashul, sa nu stea degeaba. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb