Plenul Senatului a respins miercuri, cu 86 de voturi "pentru" (PSD, UDMR, ALDE, PMP) şi 34 de voturi "împotrivă" (PNL, USR), ordonanţa de urgenţă privind alegerile anticipate. Principalele prevederi ale actului normativ erau în favoarea cetăţenilor cu drept de vot aflaţi peste hotare. Conform actului normativ adoptat de guvernul Orban în şedinţa din 4 februarie şi respins ieri de Senat, cetăţenii ar fi votat la orice secţie din ţară sau din străinătate la parlamentare. Numărul senatorilor şi deputaţilor de diaspora s-ar fi dublat, de la 6 câţi sunt în prezent, la 12, iar românii din afara graniţelor ar fi votat timp de trei zile, la fel ca la alegerile prezidenţiale. De asemenea, o altă prevedere a ordonanţei viza reducerea de la 90 la 50 de zile a termenului în care se anunţă data alegerilor parlamentare.
Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz, urmând ca actul normativ să fie trimis Camerei Deputaţilor, care este forul decizional.
Senatorul PNL, Alina Gorghiu, a pledat, la dezbaterile din plen, pentru adoptarea ordonanţei pentru a "nu se îngrădi dreptul la vot".
Preşedintele Comisiei juridice, Şerban Nicolae, a invocat avizul negativ al Consiliului Legislativ pentru acest act normativ. El a explicat totodată că avizul "trebuie obţinut înainte de adoptarea în şedinţa de Guvern", iar lipsa lui "duce la neconstituţionalitatea" acestei legi.
Liderul senatorilor UDMR, Cseke Atilla, a argumentat votul pentru respingerea actului normativ prin faptul că "sunt foarte multe elemente în această ordonanţă care ridică mari semne de întrebare, care pot conduce la abuzuri şi sunt neconstituţionale".
Preşedintele ALDE, senatorul Călin Popescu-Tăriceanu, a explicat că "turismul electoral este o practică, în ultimii ani, care deformează rezultatul alegerilor". "Această ordonanţă face o încurajare şi o legalizare a turismului electoral", a susţinut el.
După votul din Senat, premierul Ludovic Orban a declarat că liberalii iau în calcul inclusiv sesizarea Curţii Constituţionale în cazul în care şi deputaţii vor da un vot negativ asupra actului normativ. "Avem soluţii, nu ajunge o lege să fie promulgată aşa repede, putem ataca la Curtea Constituţională, avem multe soluţii. Sunt convins că această reglementare este benefică, întăreşte democraţia", a declarat Ludovic Orban. El a mai susţinut că cei care se opun actului normativ doresc să tragă de timp şi nu vor ca alegerile să se desfăşoare în bune condiţii.
"Îndemn deputaţii - care sunt cei care vor decide, pentru că se ştie că în Camera Deputaţilor, care e Camera decizională, se va lua decizia finală -, ordonanţa de urgenţă pe care am dat-o din motive extrem de temeinice şi de solide este indispensabilă pentru organizarea în bune condiţii a alegerilor anticipate. Cine respinge această ordonanţă nu vrea să se respecte termenele constituţionale privitoare la organizarea alegerilor anticipate şi nu vrea să se deruleze în bune condiţii aceste alegeri anticipate", a mai spus premierul.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus că ordonanţa de urgenţă privind anticipatele va fi respinsă şi la Camera Deputaţilor, iar prevederile care vizează votul în diaspora vor fi preluate într-un proiect de lege. Ciolacu a mai spus că, în opinia sa, alegerile parlamentare vor avea loc la termen.