"Mol" respinge o nouă încercare de preluare lansată de OMV

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 septembrie 2007

"Mol" respinge o nouă încercare de preluare lansată de OMV

OMV AG Austria, cea mai mare companie petrolieră din Europa Centrală, a lansat, ieri, o nouă propunere pentru achiziţia a 80% din compania maghiară "Mol" Nyrt., valoarea ofertei ridicându-se la 2.800 miliarde de forinţi (15,7 miliarde de dolari).

Propunerea OMV pentru cota pe care nu o deţine la "Mol" este de 32.000 forinţi/ acţiune în numerar, cu 18% peste preţul de închidere atins de titlurile "Mol" la data de 24 septembrie. Ca parte a eventualei tranzacţii, OMV ar putea plăti o parte în acţiuni.

În luna iunie, compania aus­triacă şi-a dublat participaţia la "Mol" şi a solicitat iniţierea negocierilor de fuziune, însă "Mol" a respins acest demers. Ieri, OMV a făcut un nou pas, înaintând consiliului director al "Mol" o scrisoare însoţită de o Declaraţie de Intenţie. OMV a reiterat invitaţia către oficialii "Mol" în privinţa lansării unui dialog constructiv, obiectivul final fiind combinarea activităţilor celor două companii, "în beneficiul tuturor acţionarilor".

"OMV nu poate obţine controlul companiei în momentul actual, din cauza unor impedimente tehnice", spune conducerea companiei austriece, adăugând însă că încearcă, în condiţiile date, să se angajeze în discuţii active cu acţionarii independenţi ai societăţii maghiare, cea mai mare rafinărie din Ungaria.

Oficialii OMV susţin că, în cazul în care tranzacţia va avea loc, noua entitate va fi lis­tată pe pieţele din Austria şi Ungaria, iar "Mol" va avea o reprezentare puternică în consiliul de conducere al grupului. Dacă ar prelua "Mol", capacitatea de rafinare a OMV ar ajunge la 43,2 milioane de tone anual, de la 26 milioane.

În prezent, OMV deţine 20,2% din "Mol". Conducerea OMV este de părere că unirea operaţiunilor companiei aus­triece cu cele derulate de societatea maghiară reprezintă o oportunitate strategică unică de creare a uneia din companiile integrate de top din Europa, în domeniul petrolului şi gazelor, care să se concentreze pe regiunile cu creşteri din Europa Centrală şi de Est.

Wolfgang Ruttenstorfer, director exeutiv al OMV, a declarat: "Odată cu intrarea ţărilor din Europa Centrală şi de Est în UE, a venit timpul să nu ne mai gândim doar la interesele naţionale şi să găsim soluţii regionale la problemele de înaltă competitivitate din industria petrolului şi gazelor". Oficialul OMV a arătat că acesta este motivul pentru care societatea austriacă a ales să investească în "Mol".

Compania maghiară a res­pins, ieri dimineaţă, propunerea OMV, considerând că un preţ de 32.000 de forinţi/acţiune "subevaluează în mod substanţial" operaţiunile "Mol" şi perspectivele companiei. În plus, conducerea "Mol" este de părere că valoarea estimată de OMV în privinţa sinergiilor care ar rezulta din această tranzacţie - 400 de milioane de euro pe an, este prea mare.

Cei de la "Mol" mai spun: "Iniţiativa OMV nu merită să fie analizată mai departe, iar noi nu vom intra în dialog cu societatea austriacă pe marginea unei eventuale fuziuni. OMV ignoră atât pierderile rezultate dintr-o astfel de fuziune, cât şi scăderea valorii de piaţă a companiei în urma programului de disponibilizări care ar fi solicitat de autorităţile anti-trust. Abordarea OMV nu va fi luată în calcul de către , care nu va intra într-un dialog cu OMV pentru a discuta oferta propusă".

Szabolcs Ferencz, vice-preşedinte Corporate Communications pentru grupul "Mol", a declarat:

"Anunţul OMV nu conţine nicio informaţie nouă faţă de oferta lor anterioară, deja res­pinsă de Consiliul de

Administraţie al companiei , cu excepţia faptului că OMV nu poate prelua controlul asupra acesteia. Informaţiile nou-difuzate corespund strategiei de comunicare unilaterală şi ostilă a OMV de până acum. are oportunităţi de creştere foarte bune ca şi companie independentă şi, la fel ca înainte, nu vedem de ce am studia o ofertă res­trictivă, care nu dă beneficii nici acţionariatului nostru, nici altor persoane care sunt interesate de compania ".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. mol din cate stiu e o societate mult mai mica decat petrom,si aflam din presa ca OMV doreste sa o achizitioneze cu un pret destul de generos comparativ cu cel oferit Rmaniei pt Petrom. halal privatizari ,halal guvernanti

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb