MOMENT POETIC ÎN SENAT Vosganian a scăpat de urmărirea penală

D.N.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 13 februarie 2015

Pentru Varujan Vosganian, aceasta este a doua veste foarte bună de la începutul anului, după ce, în ianuarie, Uniunea Scriitorilor din Armenia l-a propus pe autorul romanului "Cartea şoaptelor" (carte tradusă în 20 de limbi) pentru premiul Nobel pentru literatură în 2015.

Pentru Varujan Vosganian, aceasta este a doua veste foarte bună de la începutul anului, după ce, în ianuarie, Uniunea Scriitorilor din Armenia l-a propus pe autorul romanului "Cartea şoaptelor" (carte tradusă în 20 de limbi) pentru premiul Nobel pentru literatură în 2015.

Actualizare 17:15 Varujan Vosganian şi-a dat demisia din PNL

Varujan Vosganian şi-a dat demisia din PNL, printr-un anunţ făcut pe blogul său, Vosganian.ro.

"Ca un răspuns colegial la solicitările dumneavoastră, primiţi, prin prezenta, demisia mea din noul PNL", scrie Varujan Vosganian pe blog, într-un post intitulat "Către conducerea Partidului Naţional Liberal".

(E.D.)

---

Actualizare 15:25 Niţu: Decizia Senatului poate fi interpretată ca un semnal de neîncredere în justiţie

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat că atitudinea Senatului în cazul respingerii cererii de urmărire penală faţă de fostul ministru al Economiei, senatorul Varujan Vosganian poate fi interpretată ca un semnal de neîncredere în puterea judiciară, lucru nepermis într-un stat de drept.

"Sunt surprins că Senatul a adoptat o astfel de atitudine faţă de o solicitare a autorităţii judiciare, ce are rolul de a stabili adevărul judiciar, precum şi răspunderea fiecărei persoane. Aş vrea să subliniez faptul că decizia Senatului României de a nu permite procurorilor să cerceteze penal un membru al său - pentru fapte care nu au legătură cu activitatea de parlamentar - survine la doar câteva zile după ce ultimul Raport MCV a criticat cazurile privind obstrucţionarea de către Parlament a unor anchete penale prin refuzul de a ridica imunitatea. (...) Această atitudine a Senatului României de a nu da curs pentru a doua oară unei cereri de ridicare a imunităţii în cazul aceluiaşi senator poate fi interpretată şi ca un semnal de neîncredere a Parlamentului în puterea judiciară, lucru nepermis într-un stat de drept, într-o ţară membră a Uniunii Europene", a afirmat şeful Ministerului Public.

(Elena Deacu)

---

Actualizare 14:52 Gorghiu: "I-am cerut demisia lui Vosganian; dacă nu, voi propune excluderea sa"

Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu le-a transmis o scrisoare senatorilor PNL, aceasta spunând că i-a cerut senatorului Varujan Vosganian demisia din PNL, iar dacă nu va face acest lucru va propune excluderea sa din partid, potrivit surselor din presă.

(Alexandru Costea)

--------------

Actualizare 14:35 Cazanciuc, dezamăgit de modul în care au votat senatorii în privinţa lui Vosganian

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat astăzi, în Reşiţa, că este "puţin dezamăgitor" modul în care au votat senatorii solicitarea formulată de PICCJ de încuviinţare a începerii urmăririi penale împotriva liberalului Varujan Vosganian, votul dovedind că partidele de la noi nu-şi respectă angajamentele luate în faţa forurilor europene, scriu surse din presă.

Demnitarul a afirmat: "Am crezut că există un pact politic şi toate partidele şi-au asumat această decizie, de a nu bloca la nivel parlamentar anumite anchete. Joi a fost dovada că această înţelegere nu mai există, sau, cel puţin, în cazul lui Vosganian, a dovedit că nu există. Este puţin dezamăgitor că lucrurile se întâmplă aşa. Sper ca fiecare partid să facă propria analiză, aşa cum au declarat toţi liderii că vor face, pentru a afla ce s-a întâmplat cu acest vot, în condiţiile în care exista un angajament public din partea tuturor. Este adevărat, legea le permite să voteze într-un sens sau altul, dar, politic, şi-au asumat altceva".

Robert Cazanciuc a amintit că România are o monitorizare europeană şi unele angajamente europene care trebuie respectate, iar senatorii nu au arătat acest lucru la votul de ieri. Totodată, ceea ce s-a întâmplat cu votul din Senat nu este în folosul ţării noastre şi al Parlamentului, în general, a mai spus ministrul.

(Valentin Busuioc)

---

Senatul a respins solicitarea Parchetului General de încuviinţare a începerii urmăririi penale împotriva senatorului PNL Varujan Vosganian. Aceasta este primul mare "rateu" pe axa DNA-Parlament din ultimele trei luni. Discursurile poetico-religioase rostite de parlamentarul liberal în faţa colegilor din Senat în ultimele 24 de ore au dat roade astfel că, în ciuda tuturor aşteptărilor, 71 de senatori au votat "împotrivă", 56 de voturi au fost "pentru" începerii urmăririi penale, iar 5 voturi au fost anulate.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a solicitat, în data de 2 februarie, procurorului general al României să ceară Senatului avizarea cererii de urmărire penală pe numele lui Varujan Vosganian, ministru al Economiei în perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, sub aspectul infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare.

În discursul rostit în apărarea sa, Varujan Vosganian a invocat aproape tot ce se putea invoca, de la chestiuni religioase la literatură: "Vă mărturisesc, sunt şocat. În cadrul comisiei mi-am întrebat colegii din Comisia juridică dacă au găsit elemente noi. Unul dintre colegi mi-a răspuns că a citit cu mare atenţie referatele şi nu e niciun element nou. Jur pe sfânta cruce. Eu nu vreau să fiu comediant într-un spectacol mediatic într-un scenariu pe care nu ştiu cine îl scrie. (...) Până cineva nu-mi spune ce este nou, consider că ceea ce se face cu mine nu este justiţie, ci vânătoare. Nu permit nimănui ca după 25 de ani să îşi bată joc de mine în plenul Senatului". Vosganian a mai cerut ca fiecare membru al Comisiei juridice să jure în plen "cu mâna pe Biblie şi pe Constituţie" că nu i-au comunicat faptul că ar exista indicii noi în solicitarea DIICOT. Vizibil emoţionat după ce a aflat rezultatul votului, Vosganian a declarat: "Votul reprezintă o victorie a democraţiei şi a demnităţii Parlamentului României, precum şi o şansă de a aşeza puterile statului pe echilibrul pe care il dorim cu toţii". Pentru Varujan Vosganian, aceasta este a doua veste foarte bună de la începutul anului, după ce, în ianuarie, Uniunea Scriitorilor din Armenia l-a propus pe autorul romanului "Cartea şoaptelor" (carte tradusă în 20 de limbi) pentru premiul Nobel pentru literatură în 2015. Mai trebuie spus că, în 2014, Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România (USR) l-a propus pe Varujan Vosganian, alături de Mircea Cărtărescu, Nicolae Breban şi Norman Manea, pentru premiul Nobel pentru literatură.

Revenind la problematica politico-penală, Senatorul Ion Ariton, fost ministru al Economiei, nu a scăpat de urmărirea penală, colegii săi aprobând, cu 77 de voturi "pentru" şi 52 voturi "împotrivă", solicitarea Parchetului General. De altfel, senatorul le-a cerut colegilor să aprobe cererea Parchetului: "După cum am precizat în toate intervenţiile mele anterioare, nu o să cer colegilor mei să tergiverseze votul, dimpotrivă, vreau să se termine cât mai repede. De trei ani se tot discută de acest subiect. Cred că e cazul ca autorităţile competente să se pronunţe". Ariton este acuzat de procurori că ar fi determinat reprezentanţii a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz, să sponsorizeze ilegal, cu peste 1,7 milioane lei, organizarea "Galei Bute" de către firma lui Rudel Obreja. DNA îl acuză pe Ion Ariton de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite. Dincolo de talentele oratorice ale celor pomeniţi mai sus, devine tot mai clar că actuala putere şi-a pierdut majoritatea în Senat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Vosganian s-a dovedit a fi in filonul lui cel mai adanc un derbedeu respingator. De multe ori ma intreb cum Dumnezeu permite grefarea talentului, sensibilitatii culturii pe un astfel de port-altoi. Fapta pentru care este cercetat, ajutarea unei firme romanasti mi se pAre totalmente legitima pe de alta parte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb