Aflată între două anchete penale, Liga 1 la fotbal se poate confrunta în viitorul nu foarte îndepărtat cu o imensă problemă financiară cauzată de controversatul dosar al dezafilierii Universităţii Craiova. Daunele morale plus despăgubirile cerute pentru faptul că toţi jucătorii acestei echipe s-au transferat din postura de fotbalişti liberi de contract se ridică la o sumă uriaşă pentru potenţialul financiar al fotbalului nostru, mult pes-te 50.000.000 euro, vorbindu-se chiar de 250.000.000 euro. Pericolul este mortal pentru fotbalul autohton, în condiţiile în care, conform transfermarkt.de, loturile tuturor celor 18 echipe din Liga 1 valorează 269.400.000 euro, asta în condiţiile în care toţi jucătorii ar fi vânduţi la valoarea maximă.
Demersul patronului Universităţii Craiova, Adrian Mititelu, împotriva FRF şi LPF ar putea afecta întreg fotbalul autohton, evoluţia ulterioară a acestui caz fiind foarte greu de anticipat. Chiar dacă în această primă fază cercetările se îndreaptă în special împotriva membrilor Comitetului Executiv al FRF şi împotriva Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), lucrurile pot avansa inclusiv înspre membrii LPF, cluburile, care teoretic au fost de acord cu această dezafiliere.
Adrian Mititelu este convins că va avea câştig de cauză, afirmând că îşi va reduce din pretenţiile materiale în cazul în care preşedinţii FRF şi LPF se vor retrage: "Noi suntem interesaţi de conturile bancare ale Ligii. Procesul nostru nu va dura foarte mult, o să angajez încă şase avocaţi. Să nu creadă ei că o să se lungească! Să primim 50 de milioane de euro este cea mai pesimistă variantă a noastră. Să vedem ce stabileşte instanţa. Aveam 40 de jucători sub contract, cu contracte de patru ani. Noi ne-am înscris acolo cu despăgubiri de peste 50 de milioane de euro. 250 de milioane de euro? Nu vreau să spun despre cât este vorba, cine i-a obligat pe ei să facă asta. Ăsta e prejudiciul pe care ni l-au făcut, 250 de milioane de euro. Dacă Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir vor pleca, ne vom reduce pretenţiile înzecit. Avocatul mi-a zis că dacă ei au făcut chestia asta, falimentează fotbalul românesc". Parte în acest scandal, Mircea Sandu lasă să se înţeleagă că este posibil să acţioneze DNA-ul în judecată: "Pentru mine, Mititelu nu e un subiect. E un individ care te sperie prin problemele pe care le are cu fiscul. Dar există posibilitatea cu avocaţii cu care lucrăm să dăm şi noi în judecată DNA-ul pentru că suntem instituţie de drept public şi ni se obstrucţionează activitatea. Probabil".
Săptămâna trecută ancheta a intrat în faza punerii sechestrului pe bunuri imobile. Procurorii DNA au pus sechestru pe sediul LPF dar şi pe bunuri mobile şi imobile ale preşedintelui FRF, Mircea Sandu, preşedintelui LPF, Dumitru Dragomir, şi ale celorlalţi zece membri ai Comitetului Executiv cercetaţi în cazul excluderii Universităţii Craiova, au declarat surse judiciare.
Acţiunea procurorilor DNA în acest caz a fost pornită pe baza plângerii penale depuse de gruparea Universitatea Craiova, la 16 septembrie 2011. Pe 13 octombrie 2011, procurorii au început urmărirea penală faţă de Mircea Sandu - preşedinte FRF, Dumitru Dragomir - vicepreşedinte FRF şi preşedinte LPF, Ioan Octavian Goga - vicepreşedinte FRF, reprezentant al fotbalului amator, Marius Stan - preşedintele clubului Oţelul Galaţi, reprezentant al grupărilor din Liga I, Marian Pălărie - reprezentant al fotbalului feminin, Cornel Costică Sfai-ţer - preşedintele clubului FC Botoşani, reprezentant al Ligii a II-a, Paul Costaş - reprezentant al cluburilor cu activitate exclusivă de copii şi juniori, Ioan Sorin Ţerbea - reprezentant al fotbalului în sală, Liviu Cristian Bobar - preşedinte al CSM Şcolar Reşiţa, reprezentant al Ligii a III-a, Vasile Avram - preşedinte CCA, Marin Rusen - preşedinte al Juventus Bucureşti, reprezentant al Ligii a II-a, Ştefan Stana - preşedinte al AFC Berceni, reprezentant al Ligii a III-a, toţi 12 membri ai Comitetul Executiv la data excluderii Universităţii, faţă de Federaţia Română de Fotbal şi faţă de Liga Profesionis-tă de Fotbal. Federaţia Română de Fotbal (FRF) şi Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) sunt învinuite de procurorii DNA în dosarul excluderii Universităţii Craiova, alături de preşedinţii acestor foruri, Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, şi de alţi 10 membri ai Comitetului Executiv al FRF. Aceştia sunt învinuiţi de abuz în serviciu şi de sustragere de bunuri de sub sechestru. Până în prezent, au fost audiaţi de DNA toţi cei acuzaţi în acest dosar şi mai mulţi foşti componenţi ai formaţiei Universitatea Craiova.
Federaţia Română de Fotbal anunţa, în 20 iulie 2011, că gruparea Universitatea Craiova a încălcat grav statutul federaţiei, astfel că a fost exclusă provizoriu de Comitetul Executiv până când măsura va fi validată de Adunarea Generală a FRF. Potrivit FRF, Universitatea Craiova a refuzat să-şi retragă acţiunile în instanţele civile împotriva Federaţiei Române de Fotbal, iar Comitetul Executiv a decis dezafilierea clubului. După dezafiliere, jucătorii Universităţii Craiova au devenit liberi de contract şi au plecat gratis la alte echipe. Ulterior, Adrian Mititelu a prezentat documente care atestă că nu a acţionat niciodată federaţia în instanţă, fapt ce, susţine el, demonstrează că nu a existat niciun motiv pentru dezafiliere. Preşedintele FRF, Mircea Sandu, declara că singura posibilitate ca această hotărâ-re să fie anulată este ca acest lucru să fie votat de Adunărea Generală, care va avea loc pe 14 mai.
1. salvarea
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 09.04.2012, 07:49)
Sandu si Dragomir s-or deschis casa de pariuri ; d-acolo vor veni banii pentru despagubirea lui Mititelu.
2. Un balon
(mesaj trimis de OZON în data de 09.04.2012, 08:34)
Este cel putin ciudat daca nu suspect cum de nu s-a aparat Mititelu cu acte care sa denota ca nu a actionat federatia in instanta. Avea dreptul la apel. Clubul Craiova, era in deriva, o spun cu tot regretul unui fan al acestei echipe. Am vazut la TV de multe ori o echipa dezlanata. Jucatorii se deprofesionalizau acolo pentru ca era scandal continuu. Valoarea daunelor trebuie sa fie valoarea reala a jucatorului nu ce ar fi putut lua pe el nu stiu cine.Dupa parerea mea valoarea jucatorilor a crescut o data cu plecarea lor la cluburi carei-a pus la treaba.Ne bagam in ceva ce nu cunoastem, mai sunt si foruri europene, mondiale la care suntem afiliati.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de adi în data de 09.04.2012, 08:59)
Cred ca mititelu" i-a lasat" pe dragomir, sandu si piturca sa dezafilieze stiinta intinzandu-le o cursa.cred ca ii va usca de bani...aviz urmatorilor amatori de ilegalitati de fotbal "profesionist".Le-o trage mititelu ca si asa ii trebuiau bani.Dar privind situatia fotbalului mondial per ansamblu, numeroase banci au fonduri investite in echipe sau loturi de fotbalist.i Asa ca "fenomenul fotbal" va deveni foarte fiscalizat.Cei care tot mosmondeau fonduri la negru (marea majoritate a coducatorilor de cluburi mari si mici de federatii si ligi) nu prea mai sunt agreati de "noii patroni "(bancile sau instituriile financiare)asa ca tzeparii care inteleg asta se vor retrage altii vor fi incatusati. Parerea mea!