MONEDA NAŢIONALĂ A SCĂZUT CONSTANT, ÎN RAPORT CU PRINCIPALELE VALUTE Dochia: "Nu există o bază şi o raţionalitate pentru scăderea leului"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 iunie 2016

Dochia: "Nu există o bază şi o raţionalitate pentru scăderea leului"

Ionuţ Dumitru: "Singura explicaţie pe care o văd este legată de incertitudinile referitoare la Brexit"

Moneda naţională a scăzut constant, în ultimele zile, în raport cu principalele valute din piaţă, conform datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

Economistul Aurelian Dochia consideră că nu există "niciun fel de bază şi raţionalitate" pentru scăderea leului şi că totul are o componentă emoţională.

Domnia sa opinează că evoluţia din ultima perioadă a monedei noastre a avut o traiectorie descendentă ca urmare a incertitudinilor legate de posibila ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE): "Cred că există o mare nervozitate în pieţe în acest moment, căutându-se un refugiu către monedele mai sigure.

Or, leul este o monedă minusculă faţă de cele internaţionale. Nimeni nu se va refugia în leu".

Deşi nu este influenţat în mod direct de un eventual Brexit, leul este moneda unei ţări cu o economie mică, ce poate să fie lovită de furtunile care au loc pe pieţele externe, ne-a spus domnul Dochia.

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, are aceeaşi opinie. Domnia sa ne-a precizat: "Singura explicaţie pe care o văd pentru scăderea leului este legată de incertitudinile referitoare la Brexit. Toate monedele din ţările mai mici s-au depreciat, asemeni burselor din regiune".

Impactul direct al unui Brexit asupra ţării noastre este limitat, pentru că nu avem relaţii comerciale importante, ne-a declarat domnul Dumitru, adăugând că Romînia înregistrează excedent în relaţiile comerciale cu Marea Britanie şi că expunerea investitorilor britanici pe piaţa noastră este aproape inexistentă.

"Impactul ar fi doar unul indirect, de deteriorare a percepţiei pe construcţia UE şi de reducere a bugetului european, după ce Marea Britanie nu va mai contribui la acesta, ceea ce ne-ar putea afecta şi pe noi", conform specialistului.

Banca Centrală Europeană (BCE) este pregătită să utilizeze toate instrumentele pe care le are la dispoziţie în cazul în care Marea Britanie va decide să părăsească Uniunea Europeană (UE) şi va genera, astfel, un şoc pe pieţele financiare, conform guvernatorului băncii centrale a Letoniei, Ilmars Rimsevics.

Domnia sa a declarat, la finele săptămânii trecute, că prima măsură pe care o va lua BCE, într-un asemenea caz, va fi o linie de swap valutar cu Banca Angliei.

Britanicii se vor exprima în cadrul unui referendum programat în data de 23 iunie cu privire la apartenenţa la UE. Atunci, ei vor decide dacă ţara rămâne în UE sau părăseşte blocul european (Brexit).

Cursul leu/euro anunţat, ieri, de Banca Naţională a României, a fost de 4,5325 lei pentru un euro, cu 1,07 bani mai mult (+0,24%), faţă de cotaţia anterioară, de 4,5218 lei.

Leul s-a depreciat şi în raport cu dolarul american, până la un curs de 4,0379 lei, cu 0,49 bani peste valoarea anunţată în şedinţa de marţi, de 4,0330 lei pentru un dolar american.

Moneda naţională a pierdut 1,07 bani în raport cu francul elveţian (CHF), până la o cotaţie de 4,1838 lei, în comparaţie cu anunţul din şedinţa precedentă, când moneda elveţiană valora 4,1731 lei.

Potrivit datelor BNR, un euro a crescut de la 4,5125 lei în 9 iunie la 4,5110 în 10 iunie, la 4,5178 lei în 13 iunie, ajungând la 4,5218 în 14 iunie şi la 4,5325 în 15 iunie.

În aceeaşi perioadă, un dolar a valorat 3,9726 lei, 3,9938 lei, 4,0115 lei, 4,0330 lei şi, respectiv, 4,0379 lei, în timp ce un franc elveţian a urcat, de la o zi la alta, de la 4,1318 lei la 4,1395 lei, la 4,1541 lei, la 4,1731 lei, respectiv la 4,1838 lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Baba Dochia infrunta Leul african...Varza murata, creier paneh !

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb