Moneda Ucrainei a câştigat 5% într-o singură zi

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 aprilie 2014

Banca centrală de la Kiev adoptă cea mai mare creştere a dobânzii cheie din 1998

Analiştii spun că, pe termen lung, pieţele vor fi atente la capacitatea Ucrainei de refinanţare a datoriei sale

Grivna a înregistrat, ieri, cea mai mare creştere din ultimele şase săptămâni, raportat la dolar, după ce banca centrală de la Kiev a decis cea mai importantă majorare a dobânzii din 1998, ca să pună capăt declinului monedei ucrainene.

Grivna a urcat cu 5,4% la ora 14.30, pe piaţa din Kiev, ajungând la 12,05 unităţi/dolar. Avansul a fost cel mai important din 4 martie şi a redus declinul din acest an al monedei la 32%.

Banca centrală a Ucrainei a crescut, luni noaptea, rata dobânzii de referinţă pentru prima dată în ultimele opt luni, încercând astfel să susţină moneda ţării şi să limiteze inflaţia, în contextul agravării crizei politice din ţară.

Rata dobânzii la care instituţia împrumută băncile comerciale a fost majorată de la 6,5% la 9,5%, iar cea pentru finanţările overnight de la 7,5% la 14,5%. Măsura nu a fost anticipată de analişti.

"Banca centrală consideră necesar să facă acest pas pentru creşterea valorii monedei naţionale, pentru limitarea inflaţiei şi stabilizarea situaţiei de pe piaţa monetară", a informat instituţia.

Potrivit băncii centrale, sistemul bancar ucrainean a pierdut 10% din depozitele în grivne, de la începutul anului, în timp ce depozitele în valută au scăzut cu 14%.

Rata inflaţiei din Ucraina a ajuns la 3,4% în martie, de la 1,2% în februarie. Anul trecut, creşterea preţurilor de consum din această ţară s-a situat la 0,5%, însă pentru acest an, guvernul de la Kiev aşteaptă o inflaţie de 12%.

Analiştii sunt de părere că, pe termen lung, pieţele vor fi atente la capacitatea Ucrainei de refinanţare a datoriei sale externe, pe fondul violenţelor din estul ţării. Amintim că acţiunile secesioniste din estul Ucrainei s-au intensificat luni, după ce separatişti proruşi au preluat controlul unor clădiri guvernamentale din mai multe oraşe, ignorând un termen limită de predare transmis de autorităţile de la Kiev.

Ulrich Leuchtmann, analist la banca germană "Commerzbank" AG, declară, potrivit Bloomberg: "În vreme ce majorarea dobânzii cheie alimentează încrederea în bancherii centrali din Kiev, măsura nu va elimina presiunea inevitabilă de depreciere, generată de escaladarea conflictului politic şi militar. Economia ţării se confruntă cu o recesiune adâncă".

La rândul său, Neil Azous, fondator al firmei de cercetare "Rareview Macro" LLC, afirmă: "Deşi este posibil ca unii investitori să revină la marja iniţială, nu vom vedea nicio influenţă în privinţa intermedierilor financiare legate de Ucraina. Aici este vorba despre o restructurare a datoriilor care trebuie să aibă loc din cauza creditelor restante".

Conform ministrului finanţelor de la Kiev, Oleksandr Şlapak, Ucraina are nevoie de 30 de miliarde dolari până în 2015 pentru "echilibrarea situaţiei".

Randamentul obligaţiunilor ucrainene denomitate în dolari, cu scadenţa în aprilie 2023, a scăzut cu mai puţin de un punct de bază ieri, la 9,88%, după ce, luni, acesta urcase cu 38 de puncte de bază.

Criza din Ucraina contină să pună presiuni pe perspectivele economiei germane, cea mai mare din Europa, diminuând încrederea analiştilor şi investitorilor locali în aprilie, pentru a patra lună la rând. Indicele ZEW privind încrederea acestora a scăzut la 43,2 puncte luna aceasta, de la 46,6 în martie. Analiştii estimau scăderea indicelui până la 45 de puncte.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb