Monica Anisie l-a demis din funcţie pe cel mai celebru cercetător român

A.P.
Miscellanea / 15 august 2020

Monica Anisie l-a demis din funcţie pe cel mai celebru cercetător român

Controversatul ministru al Educaţiei, Monica Anisie, a provocat, vineri seara, un nou scandal, hotărând să îl demită din funcţie pe cel mai titrat cercetător român, "părintele" Laserului de la Măgurele, Nicolae Zamfir. Acesta conducea, din 2004, din funcţia de director, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei. Demiterea lui a fost anunţaţă de Edupedu, care a scris de asemenea că Anisie l-a numit în funcţia de director pe sindicalistul Nicolae Mărginean, care a purtat în ultima lună o campanie virulentă împotriva lui Zamfir, scrie Digi24.

Nicolae Zamfir s-a întors în România în 2004, de la Yale University, SUA, unde a fost profesor şi cercetător în cadrul Wright Nuclear Structure Laboratory din 1997 până 2004.

Institutul de Fizică Nucleară este instituţia care implementează în România proiectul laserului de la Măgurele (Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics ELI-NP), Zamfir fiind directorul proiectului încă de la lansarea acestuia, detaliază Digi24.

"Sunt oameni de ştiinţă foarte, foarte buni - oameni ca Nicolae Zamfir, care e fantastic prin ceea ce a făcut, construind această platformă. Din punctul meu de vedere, platforma din România oferă o combinaţie unică de lasere de înaltă intensitate şi fizică nucleară. Aceasta va ridica probleme pe care doar România le poate rezolva", declara în urmă cu doi ani Gerard Mourou, laureatul premiului Nobel pentru fizică şi părintele ştiinţific al laserului de la Măgurele.

Într-un interviu acordat în exclusivitate Edupedu.ro, Mourou spunea că laserul din România "are o contribuţie unică" la Nobelul pe care tocmai îl primise. "Ceea ce a făcut România este spectaculos", afirma Gerard Mourou.

În 2018, Zamfir a reziliat un contract de 66 de milioane de euro încheiat pentru un sistem fascicul Gamma cu un consorţiu din care făceau parte italieni dar şi influenţii francezi de la Centru Naţional de cercetare ştiinţifică din Franţa, explică Digi24.

"Consorţiul EuroGammaS nu a întreprins nimic pentru instalarea Sistemului Fascicul Gamma. A plătit 1,8 milioane de euro penalităţi de întârziere, ne-au mai trimis luni, pe trimestrul 3, penalităţi de 1,3 milioane. Dar nu întreprind nimic şi ne îndreptăm cu paşi mari către rezilierea contractului. Dacă ei nu fac nimic, eu nu am ce face. Este una dintre clauzele contractuale că ei trebuie să pună în funcţiune Sistemul gamma şi, dacă nu îl pun în funcţiune, contractul se reziliază de la sine", declara Zamfir, în octombrie 2018, pentru Edupedu.ro.

De atunci, italienii au intentat în total 38 de procese părţii române, dintre care institutul român a câştigat 24, celelalte fiind în derulare, potrivit surselor Edupedu.ro. În octombrie 2019, compania americană Lyncean Technologies a câştigat licitaţia pentru construirea celui de-al doilea mare echipament de cercetare din proiectul laserului de la Măgurele: Sistemul Gama de Energie Variabilă. Centrul ELI-NP de la Măgurele anunţa atunci că a semnat contractul, în valoare totală de 49 milioane euro. Potrivit surselor Edupedu.ro, francezii, membri influenţi ai ELI Delivery Consortium - asociaţie fondată în 2013 cu scopul de a susţine implementarea coordonată a celor 3 instalaţii de cercetare din România, Cehia şi Ungaria - le-au cerut celor 3 state ca fondurile europene atrase pentru cele 3 lasere să nu mai fie gestionate naţional, ci la nivelul consorţiului.

Răspunsul României a fost vehement împotriva renunţării la gestionarea de către administraţia guvernamentală a fondurilor europene atrase tocmai pentru cercetarea la ELI-NP. Alte surse au precizat pentru Edupedu.ro că răspunsul tranşat al lui Zamfir ar fi iritat partea franceză.

În mai 2020, Ungaria şi Cehia, alături de care România a primit în 2012 finanţare din partea Comisiei Europene pentru a demara proiectul paneuropean de cercetare Extreme Light Infrastructure (ELI), au depus la Bruxelles proiectul formării unui Consorţiu European de Infrastructură de Cercetare (ERIC). România a fost exclusă de francezi din proiect.

Secretarul de stat pentru Cercetare, Dragoş Ciuparu, a declarat pentru Edupedu.ro că este surprins de faptul că "ELI Delivery Consortium nu a contactat partea română pentru discuţii în vederea constituirii ERIC". "Mă aştept ca la Comisia Europeană acest proiect de ERIC să fie respins, întrucât contravine flagrant deciziei de aprobare a proiectelor ELI. Pentru că aceasta decizie [din 2012 prin care executivul european a aprobat construirea celor 3 facilităţi de cercetare ELI - N.Red.] spune că toţi cei 3 pillars [pilonii din România, Cehia şi Ungaria care formează proiectul paneuropean de cercetare ELI], la sfârşitul fazei de construcţie a infrastructurii, trebui să constituie un European Research Infrastructure Consortium, adică un ERIC. Ori doar 2 dintre aceste pillars nu pot constitui ERIC-ul fără cel de-al treilea", a afirmat Ciuparu, pentru Edupedu.ro, conchide Digi24.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Pepsiglas isi face datoria. Datoria fiecarui ministru/pacalici este sa distruga ceva.

    1. Ai aflat și tu de pepsiglas? Docentule.

      Un articol partinitor, cel mai bun cercetator din Univers, din curtea scolii, de unde?

      Daca e celebru e bun? Adelina pestritu, sef Nasa!

      Om ?

      În instanță, președintele complexului o intreaba pe pârât dacă este adevărat că a injurat-o pe reclamanta.

      - Nu domnule președinte; ea mi-a zis " tu cultă" si io doar i-am intors-o: "cultă esti tu cu măta". 

      Draga hominid,

      Nu e cazul sa faci pe matale pentru acesta valoare penele. Mai bine te concentrezi sa-ti faci provizii de iarba pentru ca vor creste preturile. 

      Bai morse!

      PNL, partidul cu cei mai mari hoti din ultima suta de ani nu poate accepta un sef de institut care nu-i lasa pe borfasii paridului sa fure si de la Magurele. Peneleprele trebuie sa fure de peste tot. Daca ai chef sa raspunzi, ca sa mai iei ceva șperț, sa nu uiti sa bagi cu ciuma rosie, dracnia, 10 august si Putin 

    atat a putut pepsiglas!

    iar exista tendinta de a judeca doar finalul

    parerea mea este ca un bun cercetator nu este neaparat si un bun manager 

    ministerul de resort oricum pare rupt de realitate prin neimplicarea, se pare, aproape totala in acest proiect care puntea fi o punte de relansare a potentialului uman de profil din Romania 

    ratarea administrativa a multor oprtunitati stiintifice romanesti se pare ca adevenit o specialitate nationala! 

    oricum la un proiect de o asemenea anvergura neimplicarea administrativa este de toata jena si condamnabila pana la ultime picatura 

    normal ar fi ca atat premierul cat si presedintele sa iasa in spatiul public si sa explice ce s-a intamplat!!! 

    daca pe un proiect de o asemena anvergura toata respunderea administrativa este lasata in seaman unui singur om inseamna ca ESTE FOARTE GRAV : ESTE VORBA DE ZECI MILIOANE EU, ESTE VORBA DE PRESTIGIUL TARII SI ESTE VORBA DE PRESTIGIUL UNUI SEGMENT DE CERCETARE IGNORAT DIN NEPASARE, NEPRICEPERE SI NU IN ULTIMUL RAND INCULTURA MANAGERIALA!!! 

    inca o doavada ca SINGURUL PRINCIPIU CARE GUVENEAZA IN ROMANIA ESTE fariseismul incult al intregii clase politice fata de prezent si viitor! 

    PACAT 

    si in context sa nu ne miram de ce ne pleaca oamenii buni din tara iar romania se transforma usor in GROAPA DE GUNOI SI EVENTUAL PIATA DE DESFACERE PENTRU SOLDURILE NEVADUTE DIN VEST

    RUSINE!!! 

    Ministru?Ce a facut cu anul scolar?O incompetenta managerial si o nesimtita ordinara.

    Incompetentii,arunca problemele ”in curtea altora”.”Pe tot ce pune mana strica.”

    Omul nu știe cu tableta.... distanța Corona....!!!!

    de ce se mira lumea ? asta au invatat de la petrov , sa puna prosti in functii ,ca executa intocmai . s-a urcat scroafa-n copac , anisie schimba cercetatori !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb