MONICA MACOVEI: "Dacă se dovedeşte că Malta nu este un stat de drept, există riscul aplicării articolului 7"

G.F.
Internaţional / 3 decembrie 2017

Întâlnire din cadrul misiunii din Malta a Parlamentului European

Întâlnire din cadrul misiunii din Malta a Parlamentului European

Dacă se dovedeşte că în Malta nu este un stat de drept satisfăcător, există riscul declanşării procedurii din articolul 7 al Tratatului de funcţionare a UE (TFEU), a declarat europarlamentarul Monica Macovei, la finalul misiunii de investigaţie în Malta.

Misiunea de investigaţie efectuată în Malta a fost prima după asasinarea jurnalistei de investigaţie Daphne Caruana Galicia.

"Eşecul de a ancheta politicieni, care sunt «persoane expuse politic» (PEP), potrivit legilor contra spălării banilor, chiar şi atunci când au fost publicate documente financiare care arată «îngrijorări grave legate de spălarea banilor». Niciun politician de rang înalt nu a fost condamnat în Malta de mulţi ani", a subliniat Monica Macovei, potrivit unui comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, instituţiile de aplicare a legii sunt subordonate politic.

"De exemplu, un raport al Unităţii de Investigaţii şi Analiză Financiară (FIAU) cu indicii privind spălare de bani de către şeful de cabinet al prim-ministrului şi alţi politicieni nu a fost investigat, cu explicaţia că informaţiile au apărut în presă prin scurgere de informaţii. Or, ştim bine că, odată ce o informaţie este în domeniul public şi priveşte suspiciuni de încălcare a legii, trebuie investigată imediat, cu atât mai mult în cazul criminalităţii financiare", s-a constatat la finalul misiunii.

În urma anchetei s-a mai constat următoarele: percepţia populaţiei privind impunitatea politicienilor, că sunt apăraţi în faţa legii, este larg răspândită şi subminează încrederea în instituţiile statului; cinci şefi ai Poliţiei în ultimii patru ani, numiţi de Guvern şi o Unitate de investigare a criminalităţii economice Poliţiei aparent inactivă şi ineficientă; cumpărarea voturilor la alegeri este o practică obişnuită; presa independentă aproape că nu mai există, mai sunt doar câţiva jurnalişti independenţi care mai au curajul să scrie adevărul; procurorul general mai deţine şi alte 3 funcţii, un posibil conflict de interese: este directorul boardului Comitetului director al Unităţii de Investigaţii şi Analiză Financiară, este consilier al Guvernului, plus avocat al Guvernului. Toate aceste poziţii sunt prevăzute în legea malteză.

"Moartea lui Daphne şi curajul familiei şi prietenilor ei care caută dreptate nu au fost urmate de o anchetă penală care să stabilească rapid adevărul. Se pretinde că se fac investigaţii, dar timpul trece şi încă nu este niciun rezultat. O misiune anterioară a avut loc după dezvăluirile din Panama Papers şi indiciile unei reţele de spălare de bani şi corupţie în Malta şi transfrontaliere la nivel politic înalt", se mai constată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb