Monitor al preţurilor pe piaţa combustibililor, până la finalul acestui an

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 1 martie 2017

Consiliul Concurenţei vrea să extindă, în acest an, monitorul preţurilor la nivel naţional şi, în paralel, să introducă un instrument similar pentru compararea preţurilor la combustibili, a declarat, ieri, preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu.

"Dacă lucrurile merg bine, aş vrea să extindem monitorul preţurilor la nivel naţional până la sfârşitul acestui an. (...) Am vrea să facem ceva similar pe piaţa combustibililor, tot în acest an, în paralel, să ne asigurăm că există un instrument prin care consumatorii pot să compare preţurile", a explicat Chiriţoiu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, instituţia pe care o reprezintă mai are în plan, anul acesta, să finalizeze investigaţiile pe zona financiară. Printre acestea se află şi cea referitoare la piaţa RCA, având în vedere că plafonarea tarifelor expiră peste o lună şi jumătate, astfel încât este necesară o combinaţie de acte legislative care să ducă la stabilizarea pieţei.

De asemenea, Consiliul Concurenţei lucrează la o serie de investigaţii pe piaţa licitaţiilor, dar şi în sectorul farmaceutic. "Scopul nostru pe zona farmaceutică este să vedem o mai mare penetrare a medicamentelor mai ieftine, generice. Am iniţiat o investigaţie sectorială pentru a face o serie de recomandări Guvernului pe acest domeniu", a mai spus preşedintele Consiliului Concurenţei.

El a menţionat faptul că aşteaptă definitivarea legislaţiei în domeniu, după amânările de anul trecut.

Consiliul Concurenţei a lansat, la finele lunii noiembrie 2016, platforma online "Monitorul preţurilor", care oferă posibilitatea cumpărătorilor să compare tarifele la produse alimentare de bază comercializate de către retaileri.

Investigaţii pe IT, dar şi pe lucrări şi achiziţii pentru firme de stat din energie

Consiliul Concurenţei lucrează la o serie de investigaţii în domeniul IT, una dintre acestea fiind la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, dar şi cu privire la unele lucrări sau achiziţii pentru firme de stat, în special din zona de gaze şi electricitate, a mai spus, ieri, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

"Avem în lucru investigaţii pe IT, dar şi în cazul unor lucrări pentru firme mari de stat, sau achiziţii pentru firme mari de stat, cum sunt cele din zona de energie, în special pe zona de gaze şi electricitate. Pe zona de IT avem cazuri în lucru, cum ar fi cel de la APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură -n.r.), dosar care ne-a fost transmis de Curtea de Conturi şi care este într-un stadiu foarte avansat", a explicat Chiriţoiu.

Referitor la investigaţia din piaţa energiei electrice unde, la începutul acestui an s-au înregistrat fluctuaţii semnificative de preţuri, preşedintele Concurenţei a declarat că nu au fost constatate nereguli pe partea concurenţială, însă cadrul legal trebuie îmbunătăţit pentru a nu mai permite astfel de situaţii: "Pe fondul unei ierni surprinzător de dure, pentru o săptămână sau două au fost preţuri mari. Sprijinim ANRE în analiza lor, dar momentan ne concentrăm pe îmbunătăţirea cadrului legal, astfel încât genul acesta de fluctuaţii foarte mari, chiar dacă de scurtă durată, să nu se mai repete. Nu avem până acum indicii de încălcare a legii care să ducă la o investigaţie pe zona de concurenţă. Dar ANRE, după cum aţi văzut, a retras licenţele de funcţionare pentru câţiva traderi. Deci ei, ca reglementatori, au găsit câteva nereguli pe care le-au sancţionat, dar noi nu avem până acum semne că ar fi vorba de înţelegeri ilegale între firmele participante. În acelaşi timp cadrul legal pare să fie deficitar pentru că facilitează genul acesta de fluctuaţii foarte mari".

În ceea ce priveşte intenţia Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti de a înfiinţa un dispecerat unic pentru toate companiile de taxi din Capitală, Bogdan Chiriţoiu a declarat că nu a aflat despre această iniţiativă, dar că instituţia pe care o conduce se va consulta cu Primăria Capitalei pe această propunere.

"Taximetria în România, şi în special în Bucureşti, este un mediu concurenţial, având printre cele mai scăzute tarife din Europa, ceea ce este un lucru bun pentru consumatori. Aş vrea să vedem partea plină a paharului: avem foarte multe taximetre şi mai ales cu preţuri mici, cele mai mici din Europa. Pentru consumatorii care vor maşini mai luxoase, mai scumpe, există şi varianta aceasta. Deci există o ofertă care satisface atât consumatorii orientaţi pe preţ, cât şi una pentru cei care doresc o calitate mai bună şi, evident, un preţ mai mare. Eu zic să ne concentrăm şi să păstrăm ceea ce merge bine", a subliniat Chiriţoiu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb