Monitorizarea pe orizontală - un nou instrument implementat de ANAF pentru creşterea conformării fiscale

Alina Andrei, Partener Cabot Transfer Pricing
Miscellanea / 26 februarie 2024

Monitorizarea pe orizontală - un nou instrument implementat de ANAF pentru creşterea conformării fiscale

ANAF se aliniază tendinţelor de administrare fiscală globală şi introduce în premieră şi în România un nou mecanism pentru a creşte gradul de conformare voluntară - monitorizarea pe orizontală. Instrumentul, folosit deja în alte state de peste zece ani, presupune o verificare în timp real a companiilor din perspectiva modului cum îşi calculează şi plătesc taxele la stat, nu doar una retroactivă pe bază de control fiscal. Momentan, metoda a fost implementată doar sub forma unui program-pilot, în care s-au putut înrola la cerere marii contribuabili şi numai pentru anumite tipuri de obligaţii fiscale, iar în funcţie de rezultate, se poate extinde în viitor astfel încât să cuprindă toate marile companii, precum şi alte categorii de taxe.

La nivel global, administraţiile fiscale îşi îndreaptă atenţia de câţiva ani spre dezvoltarea unor relaţii de cooperare cu contribuabilii, mai ales cu cei mari şi foarte mari, tendinţa fiind de a schimba monitorizarea verticală a companiilor, respectiv verificarea retroactivă, cu monitorizarea orizontală, care presupune o verificare fiscală în timp real. Sisteme de conformare colaborativă funcţionează în diverse moduri atât la nivel global, în Statele Unite, Australia, Africa de Sud, Canada, Noua Zeelandă sau Japonia, cât şi pe continentul european, unde ţări ca Austria, lrlanda, Danemarca, Franţa, Spania sau Suedia au implementat de mai bine de zece ani, în unele state chiar de 20, instrumente similare pentru companiile mari.

În regiunea noastră, Slovenia are un astfel de program formal de conformare colaborativă pentru marii contribuabili, funcţional din 2010, iar Ungaria a introdus un sistem de CRM pentru marii contribuabili, care răspunde solicitărilor şi întrebărilor ridicate de aceştia.

România se aliniază acestor tendinţe şi a reglementat la finalul lunii ianuarie un mecanism de conformare voluntară prin monitorizare orizontală, care va funcţiona în program-pilot până în 2028, pentru cinci companii care au optat să participe la acest tip de supraveghere fiscală.

Această abordare aspiră la îmbunătăţirea conformităţii fiscale şi la consolidarea parteneriatului între administraţia fiscală şi sectorul privat şi reprezintă totodată un un pas important către modernizarea monitorizării fiscale pentru marii contribuabili. Programul, axat pe impozitul pe profit şi TVA, propune un control fiscal în timp real pe parcursul unui an fiscal, cu verificări trimestriale. Eligibilitatea pentru program este determinată de criterii precise, inclusiv un sistem adecvat de control fiscal şi un comportament fiscal corespunzător.

Trebuie precizat că monitorizarea pe orizontală nu va înlocui supravegherea tradiţională, care va continua să existe pentru societăţile care nu doresc sau sunt considerate neeligibile pentru acest tip de verificare.

Cum va funcţiona sistemul lansat în acest an de Fiscul român

Pentru implementarea mecanismului de monitorizare orizontală în România, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a bazat pe datele şi experienţa unui proiect pilot similar derulat de autoritatea fiscală din Austria în perioada 2011-2016. Proiectul românesc va viza doar impozitul pe profit şi taxa pe valoarea adăugată, iar verificarea în timp real presupune ca, pe parcursul unui an fiscal, să fie organizate patru acţiuni de control fiscal realizate după finalizarea fiecărui trimestru.

Obiectivele includ asigurarea conformării fiscale, sporirea securităţii juridice pentru societăţi, colectarea eficientă a veniturilor fiscale şi reducerea costurilor de conformare la legislaţia fiscală.

Programul pilot este derulat de Direcţia de Mari Contribuabili din cadrul ANAF, implică cinci companii mari care au optat pentru a fi monitorizare prin acest instrument şi va începe propriu zis de la 1 aprilie 2024, urmând să fie finalizat după patru ani, la 31 martie 2028.

Până la finalul lunii februarie, autorităţile fiscale vor anunţa cele cinci companii mari care au fost selectate pentru participarea în programul pilot. Aceste companii vor semna un acord voluntar cu ANAF, intrând gradual în program începând cu aprilie 2024. Primul contribuabil va intra în programul pilot chiar de la începutul acestuia, din 1 aprilie, urmând ca la fiecare şase luni să fie inclusă în programul pilot o altă societate din cele selectate.

Companiile sunt alese de ANAF pe baza unor cereri depuse de ele în prima parte a lunii februarie, iar eligibilitatea pentru program este determinată de anumite criterii pe care contribuabilii trebuie să le îndeplinească. Astfel, este necesar ca firmele participante să deţină un sistem intern de proceduri de control al impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat şi să aibă un comportament fiscal adecvat. De asemenea, firmele nu trebuie să facă parte dintr-un grup fiscal şi nici să desfăşoare activităţi de intermedieri financiare sau asigurări.

În cazul în care una din cele cinci societăţi selectate de ANAF renunţă din proprie iniţiativă sau este scoasă din program pentru că nu mai îndeplineşte criteriile de eligibilitate, locul ei în program va fi oferit următoarei companii de pe listă, în ordinea depunerii cererilor de înrolare în programul de monitorizare pe orizontală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb