Moody"s a acordat ratinguri foarte mari unor produse riscante din cauza unei erori de computer

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 mai 2008

O eroare de computer a determinat agenţia de evaluare financiară Moody"s Investors Service să acorde ratinguri "AAA" incorecte unui produs complex de creditare, ce a ajuns să marcheze apogeul dezvoltării creditelor, a anunţat ieri cotidianul Financial Times, citat de Reuters.

Un purtător de cuvânt Moody"s a refuzat să ofere imediat comentarii asupra acestui raport. Financial Times menţionează că agenţia Moody"s des­făşoară o revizuire completă a ratingurilor.

Agenţiile de rating sunt cercetate de politicieni şi de agenţiile de reglementare în legătură cu rolul pe care l-au avut în criza creditelor ipotecare cu grad de risc ridicat din Statele Unite, şi sunt acuzate că au oferit ratinguri prea mari unor obligaţiuni garantate prin ipoteci de slabă calitate.

Financial Times scrie că documente interne ale Moody"s arată că ratingurile unor produse complexe, aşa-numitele CPDO (constant proportion debt obligations), ar fi trebuit să fie cu cel puţin patru unităţi mai mici, şi că agenţia a descoperit eroarea de la începutul anului 2007.

Moody"s a corectat eroarea de computer la acea vreme şi a schimbat metodologia. Produsele au păstrat însă ratingul "AAA" până în ianuarie 2008, când criza din piaţă a determinat coborâri semnificative.

Agenţia de rating a emis o declaraţie către Financial Times, în care a anunţat că "Moody"s schimbă cu regularitate modelele analitice şi îmbunătăţeşte metodologiile dintr-o serie de motive, printre care şi nevoia de a reflecta condiţiile de creditare şi perspectivele. În plus, Moody"s a ajustat modelele analitice în rarele ocazii în care s-au observat erori... Cu toate acestea, nu ar fi potrivit cu politica agenţiei şi cu standardele analitice ale Moody"s ca metodologiile să fie schimbate pentru a ascunde erorile. Integritatea ratingurilor şi a metodologiilor de evaluare este extrem de importantă pentru noi, şi luăm în serios întrebările create de CPDO-urile europene. Desfăşurăm, prin urmare, o verificare completă a acestei probleme".

Banca olandeză ABN Amro a fost prima care a adoptat produsul CPDO, în 2006, anunţând că "este cea mai promiţător produs din piaţa creditelor din ultimii ani".

Ratingurile "AAA" oferite de Moody"s şi de Standard &Poor"s au generat însă controverse, alte agenţii de rating, precum Fitch şi DBRS spunând că nu pot justifica un nivel atât de ridicat.

Participanţii din piaţă s-au întrebat, de asemenea, dacă noile structuri nu sunt prea bune pentru a fi adevărate.

Volatilitatea extremă ce s-a resimţit în piaţă la începutul acestui an a determinat o scădere bruscă a valorii acestor instrumente, determinând Moody"s şi Standard &Poor"s să coboare ratingurile, potrivit temerilor că investitorii vor avea, în cele din urmă, de pierdut de pe urma lor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb