Agenţia de evaluare Moody"s Investors Service a revizuit în scădere, de la "stabilă" la "negativă", perspectiva sistemului bancar din Rusia, ceea ce reflectă temerile potrivit cărora înrăutăţirea situaţiei economiei globale şi volatilitatea pieţelor financiare vor slăbi mediul operaţional din ţară, afectând negativ băncile, încetinind avansul creditării şi punând presiuni pe calitatea activelor bancare.
Perspectiva exprimă aşteptările Moody"s privind condiţiile fundamentale din sistemul bancar din Rusia, în următoarele 12-18 luni.
Moody"s estimează că redresarea slabă a economiei mondiale va face ca expansiunea Produsului Intern Brut real al Rusiei să fie de 2,8% în 2012, faţă de 3,8%, cât era previziunea anterioară. Cum economia Rusiei este puternic dependentă de preţul ţiţeiului, riscurile negative la adresa cererii globale de energie ar putea afecta în continuare mediul operaţional pentru băncile din ţară, potrivit Moody"s.
"Volatilitatea pieţelor financiare globale, reducerea accesului la finanţare, ieşirile continue de capital şi presiunile negative asupra rublei au generat, deja, dificultăţi în obţinerea de lichidităţi de către sistemul bancar din Rusia", a declarat Eugene Tarzimanov, vicepreşedinte al Moody"s, adăugând: "Ne aşteptăm ca acestă tendinţă să continue şi să ducă la o încetinire a expansiunii creditării, care va avea ca efect reducerea accesului la împrumuturi, slăbirea avansului economic şi majorarea provizioanelor".
Tarzimanov a precizat că ajutorul substanţial al statului şi al băncii centrale a Rusiei a fost extrem de important pentru stabilizarea sistemului bancar local în timpul crizei.
"Deşi credem că acest sprijin se va intensifica, nu există certitudinea că va fi disponibil pentru băncile mici şi medii din sectorul privat", a adăugat Tarzimanov.
Conform scenariului de bază al Moody"s, băncile din Rusia au suficient capital tampon şi profituri care să le ajute să facă faţă unor potenţiale pierderi.