Moody's acordă perspectivă negativă Ucrainei

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 decembrie 2011

Acordul Ucrainei cu FMI, în sumă de 15,6 miliarde dolari, a fost suspendat anul acesta, pe motiv că guvernul de la Kiev a refuzat să reducă deficitul bugetar prin creşterea tarifelor pentru gaze naturale şi utilităţi.

Acordul Ucrainei cu FMI, în sumă de 15,6 miliarde dolari, a fost suspendat anul acesta, pe motiv că guvernul de la Kiev a refuzat să reducă deficitul bugetar prin creşterea tarifelor pentru gaze naturale şi utilităţi.

Agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service a modificat, ieri, perspectiva ratingului suveran al Ucrainei la "negativă", de la "stabilă", reflectând astfel riscurile crescute la adresa finanţării, lichidităţii şi stabilităţii politice a ţării, după ce autorităţile de la Kiev nu au reuşit să res-pecte termenele de rambursare a împrumuturilor.

Ucraina beneficiază de un rating "B2" din partea Moody's, iar agenţia a precizat că perspectiva "negativă" se aplică şi plafonului de ţară.

Principalul motiv care a stat la baza deciziei Moody's este creşterea presiunilor fiscale şi asupra lichidităţii externe, ca urmare a suspendării acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Acest lucru a fost cauzat de lipsa de reforme în sectorul gazelor naturale şi de cheltuielile pes-te aşteptări cu pensiile.

Agenţia Moody's şi-a exprimat şi îngrijorarea cu privire la riscurile crescute la adresa expansiunii economice, în special ca o consecinţă a deteriorării mediului global.

Totodată, decizia Moody's a fost determinată de opinia potrivit căreia următoarele alegeri parlamentare, din toamna lui 2012, reprezintă un risc la adresa stabilităţii politice a Ucrainei.

Agenţia a avertizat că ratingul Ucrainei ar putea fi redus ca urmare a îngrijorărilor cu privire la consolidarea fiscală şi finanţarea externă a ţării şi a unor noi întârzieri în eliberarea de tranşe din programul cu FMI. Scăderea ratingului ar putea avea la bază şi o eventuală deteriorare a balanţei de plăţi sau a datoriei publice, dar şi lipsa de lichidităţi din sistemul bancar.

În opinia Moody's, popularitatea în scădere a preşedintelui Viktor Ianukovici şi detenţia fostului premier Iulia Timoşenko slăbesc şansele Ucrainei de a-şi îmbunătăţi mediul instituţional.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb